Семејство Culicidae

Никој не е поштеден што страда од залак од комарец. На црвениот осип му претходат остри и остри болки и проследено со чешање кое може да биде благ до интензивен. Да, комарците можат да се хранат со крв, но, пред да ги вклучите сите, треба да знаете дека не сите од нив се хематофаги .

Ред: Диптера
Подреденост: Nematocera
Суперсемејство: Culicoidea

Опис

Комарците се инсекти од редот Diptera, односно оние кои имаат 2 мембранозни крила. Постојат повеќе од 3.500 видови интегрирани во 2 главни подфамилии: Anophelinae и Culicinae и 43 родови, од кои можеби најпознати се Aedes и Anopheles. Во принцип, тие се животни чие тело се состои од глава, торакс и абдомен. Тие имаат 3 пара издолжени нозе, лушпести крилја прикачени на градниот кош и сегментирани антени важни за откривање на мириси.

Постојат повеќе од 3.500 видови интегрирани во 2 главни подфамилии.

Во главата е жило во форма на цевка која се користи за исхрана. Устата на женките формираат долга структура која функционира како шприц. Кога се вметнува во кожата на друго животно или човек, крв тече слободно кон устата, благодарение на неговата плунка која содржи антикоагуланс. Не сите видови на комарци цицаат крв.

Возрасните комарци мерат помеѓу 3 и 6 милиметри во должина, но мерењето варира. На пример, најмалите се регистрираат околу 2 милиметри, а најголемите се до 19 милиметри. Типичната тежина е 5 милиграми.

Дистрибуција

Иако се поврзани со тропските региони, комарците се космополитски животни , односно се дистрибуираат низ целиот свет, со исклучок на , Полјаците и некои острови, како што е Исланд. Сепак, некои можат да живеат надвор од Арктичкиот круг. Во топло и тропско влажно подрачје тие обично се активни во текот на целата година, но во поладно и умерено тие хибернираат или влегуваат во состојба на дијализа, физиолошка состојба на неактивност или латентност.

Храна

Илјадници жени од одредени видови комарци се хранат со крвта на многу видови животни, вклучувајќи ги и рептилите, птиците , водоземците, цицачите, па дури и рибите и членконогите. Сепак, мора да се каже дека и мажите и жените консумираат нектар и растителни сокови, само на жените им се потребни хранливи материи од крвта за производство на јајца. Во зависност од видот, таа може да ја консумира пред или дури и откако ги става.

Кога женски комарец перки на површината на кожата, прободува и брзо внесува пробосцис и инјектира плунка во телото за да се спречи крвта од коагулација во неа и затнување на каналот. Откако ќе се насити, отстранете ги усните и земете лет. Моменти подоцна, лицето или животното кое било нахрането доживува иритација во областа поради алергиска реакција на плунката на инсектот и најчесто се појавува црвен исип придружен со чешање. Сепак, не сите луѓе ја доживуваат реакцијата.

Однесување

Постојат комарци кои се хранат во текот на денот и други кои претпочитаат ноќта да го гризат животното. Тие обично се привлекуваат кон кожата со многу бактерии, од луѓе кои испуштаат многу топлина и од бремени жени.

Тие можат да гризат 2 или 3 пати за време на нивниот живот , но со секое проголтување на крв тие можат да стават стотици јајца. Некои возрасни влегуваат во латентност во текот на зимата.

Репродукција

Се разбира, тие се oviparous инсекти. Пред или по женската храна, лежеа стотици јајца во застоена вода, на бреговите на телото на бавно движење на вода, во влажно кал, во водни растенија, па дури и во растителни структури или дупки во стеблата на растенијата. Дрвја Вообичаени предмети во кои се ставаат јајцата се стари гуми, кофи, саксии, играчки, шишиња и платни тенди.

Нејзиниот животен циклус е добро проучен. Комарец поминува низ 4 фази, од кои првите 3 минуваат во вода:

-New Жената најчесто ги депонира на површината на водата, дозволувајќи им да паднат. Еднаш во вода или на влажна површина, јајцата се отвораат за околу 2 или 3 дена.

-Ларва. Надвор од јајцата, ларвите се појавуваат како мали црви кои се приближуваат до површината на водата за да земат воздух.

Ларвите одат низ 4 фази или фази во кои се одвојуваат од нивната кожа за да го дозволат нивниот раст.

-Пупа. Тоа е последната фаза пред зрелоста, и трае 2 до 3 дена. Куповите се малку поголеми по големина од ларвите и поголемиот дел од времето го поминуваат восок на површината на водата. Тие не се хранат, бидејќи немаат функционални делови на бука.

- Возрасен. Кратко откако стана возрасен, комарецот лета и подоцна може да се репродуцира. Веќе неговото тело е поделено на главата, градниот кош и абдоменот, и има сложени очи.

Просечен возрасен комарец живее околу 2 недели, иако мажите можат да живеат 5 до 7 дена. Вообичаено е за возрасни жени да се парат едно време во нивниот живот.

Нејзиното ширење е проблем бидејќи некои видови се вектори на заразни болести.

Закани и конзервација

Комарците не се загрозени. Напротив, нејзиното ширење е проблем, бидејќи некои видови се вектори на заразни болести, како што се денга, маларија или маларија, Зика болест , Chikungunya треска, жолта треска и треска на Западен Нил, меѓу другите. Елиминирањето на размножувачките извори, како и секој контејнер со стагнација на вода, е основен начин да се задржи популацијата на комарци во заливот и да се спречи почетокот или ширењето на опасни по живот болести.

Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Mosquito

https://www.epa.gov/mosquitocontrol/general-information-about-mosquitoes

https://www.epa.gov/mosquitocontrol/mosquito-life-cycle

http://www.fehd.gov.hk/english/safefood/risk-pest-mosquito.html

http://www.sandiegocounty.gov/deh/pests/wnv/general_information/chd_wnv_mosquito.html

https://www.maricopa.gov/EnvSvc/VectorControl/Mosquitos/MosqInfo.aspx

http://extension.psu.edu/pests/pesticide-education/applicators/pest-management/wnv/factsheets/mosquito-biology-control