Axolotl

Ambystoma mexicanum

Информации и карактеристики

Еден од најчудните ендемични видови на Мексико за нејзината сличност со саламандерот е аксолот. И покрај тоа што неговото научно име алудира на наведениот амфибиан, и двете се различни животни.

Зборот ajolote доаѓа од зборот Nahuatl Xolotl , кој беше името на богот Ацтеките на смртта, воскресението и драмата.

Опис на аксолотлот

Аксолотлот е исто така познат како "одење риба", иако е амфибија. Овој 'рбетник има широка глава и круг очи без очни капаци, како и жабри, кратки нозе и опашка обликувана опашка која служи за пливање. Дури и развива белите дробови.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Море краставица

Аксолотлите се долги околу 23 сантиметри, но можат да пораснат до повеќе од 30 сантиметри. Затоа, тие имаат долга, тенка теменка на темна боја, честопати преполна со кафеави, црни и бели пупки. Во заробеништво живеат некои албино примероци, но оваа состојба не се јавува во нивното природно живеалиште.

Тоа е неотичен вид, што значи дека тој ги задржува карактеристиките на својата ларвална фаза кога достигна зрелост. Нејзиниот изглед е сличен со саламандер кој не стана саламандар, така да се каже.

Дистрибуција и живеалиште на аксолот

Нејзината дистрибуција е ограничена само на централната област на Мексико. Неговото живеалиште е езерата во близина на Мексико Сити, а особено езерото Xochimilco, бидејќи повеќето од централните езера веќе не постојат. Како резултат на тоа, нејзината дистрибуција е значително намалена.

Аксолотлот сака да живее во длабочините на свежите води и меѓу флората што постои таму, на температура што ретко надминува 20 Целзиусови степени.

Однесување на Axolotl

Нормално, аксолотлот останува скоро неактивен во креветот на езерото во текот на денот и спорадично доаѓа до површината на водата за да дише. Во самракот излегува од летаргија и оди во потрага по храна.

Аксолотлите комуницираат едни со други со хемиски и визуелни сигнали, но ова се случува главно за време на периодот на парење. Друг начин за комуникација е преку феромоните, исто така и во репродуктивната фаза.

Тие се способни да ги идентификуваат електричните полиња и да го фатат својот плен благодарение на ова и нивната способност да детектираат хемиски сигнали.

Хранење на аксолотлот

Тој е месојадичен и се храни на помали животни како риба, црви и други инсекти кои живеат во езерата. Во основа, јадете нешто што можете да го фатите, кое вклучува мекотели и други водоземци. Ако во заробеништво, на axolotl се хранат други риби, црви и ларви на комарци.

За да ја најдат својата храна, тоа е водено од мирис. За да го проголта, го апсорбира во стомакот.

Интересен факт: аксолотлот има тенденција да го задоволи својот апетит со други аксолотли.

Репродукција на Axolotl

Помеѓу 12 и 18 месеци, аксолотлот достигнува сексуална зрелост и затоа е подготвен да се репродуцира.

Кога женката е подготвена, мажот ја започнува процесијата со притискање на опашката во клоакот на женската и двете почнуваат да се движат во кругови. Подоцна, мажите ги депонираат сперматофорите на карпите, кои наликуваат на меки, конусни пакувања што содржат сперматозоиди. Тоа е тогаш кога женката ги собира сперматофорите во нејзината клоака и на тој начин ги оплоди јајцата.

24 часа подоцна, женката положува околу 400 оплодени јајца меѓу карпите и растенијата, кои се потребни 10 до 14 дена за да се изведат.

Закани од аксолот

Аксолотлот се смета за "критично загрозен" од црвената листа на МСЗП (кратенки на англиски јазик на Меѓународната унија за заштита на природата), што се должи првенствено на намалување на нејзиното природно живеалиште, трговијата и нејзините фати за хранење на човечката и животинската популација.

Најголемата опасност денес лежи во контаминацијата на езерото Xochimilco и каналите. Сепак, постојат напори за зголемување на бројот на axolotls и подобрување на нивните услови. На пример, Еколошкиот парк Xochimilco има заштитено подрачје за овие водоземци кои имаат категорија на специјална заштита од мексиканската влада.

Axolotl (Видео)