Pteronura brasiliensis

Гигант видтер, или "речен волк" во облик на муцка, е вид на цицач кој се карактеризира како најголем член на семејството муселид и еден од најголемите месојади во Јужна Америка.

Опис

Можеби овие видри не се гиганти, како што сугерираат нивното име, но тие се несомнено животни со доволно должина што далеку ја надминуваат големината на другите лутеристички роднини.

Pteronura brasiliensis забележува должина на главата до опашка од еден метар до 1,8 метри, а во однос на тежината, просекот е помеѓу 22 и 32 кг, при што најголемите мерења се оние на мажите. Најчестите мерки на жените се долги 1,5 метри и тежат 26 кг. Физичката разлика помеѓу машките и женските не е многу лесно да се согледа.

Нејзиното тело е многу издолжено, закривено и флексибилно, со силни екстремитети, вдлабнати нозе и широк врат. Тие имаат неправилно место на бело или крем на ниво на грлото и долги вибриси за откривање на плен. Тие имаат кратко палто кое го покрива целото тело, но не е толку густо како кај другите видови видри, како што е Enhydra lutris (морска видра). Интересна опсервација може да се види на врвот на опашката која е срамнето со рамнината како што е онаа на брада.

Понекогаш тие се гледаат во земјоделски канали и во одводни канали.

Дистрибуција и живеалиште

Тоа е ендемичен вид на Јужна Америка и нејзините популации се дисконтинуирани и фрагментирани поради локални изумирање. Нејзиниот опсег на дистрибуција вклучува басени на реките Ориноко, Амазона и Парана и хидрографските мрежи на Гуанас. Исто така, се наоѓаат во Боливија, Бразил, Колумбија, Еквадор, Перу и Венецуела, а можно е да исчезнат во Аргентина и Уругвај.

Пред неколку години, волци во реката живееле во тропските шуми и мочуриштата, но присуството на човекот драстично го променило пејзажот. Нејзиното природно живеалиште се карактеризира со присуство на бавни движења, езера, реки, мочуришта и мочуришта, а понекогаш се гледаат и во земјоделски канали и канали за одводнување по патишта.

Храна

Тие се класифицирани како месојадни животни, но нивниот вкус за риба што се рефлектира со висок внес од 4 кг дневно, ја прави нивната исхрана да се смета за повеселеста.

Меѓу видовите што ги фаќаат се перчуви, сом и некои видови пирања.

Тие ловат во текот на денот, а меѓу видовите што ги фатат се першови, сом, па дури и некои видови пирана, но кога плен не е лесно да се добијат, одат во други извори на месо, како што се змии, желки, ракови и змии.

Тој не е срамежливо животно за лов, бидејќи потребата за задоволување на неговата глад го натера да се соочи со анаконди и алигатори. Понекогаш ловат сами, во парови или во мали групи и потполно се потпираат на нивните сетила за вид и допир за лоцирање храна.

Однесување

Гигант видрата е многу социјална и живее во семејна група од три до десет лица со добро воспоставени територии. Овие групи се состојат од доминантен пар за размножување, млади не-размножувачки животни и нивните потомци.

Членовите на семејството живеат заедно, одмор, игра и риба заедно. Тие користат заеднички тоалети каде што го ослободуваат својот отпад и ги тријат нозете со урина и измет, со цел да го објават своето присуство и да ги повторат своите територијални граници.

Овие видри се бучни и првите студии покажаа дека можат да произведат девет различни звуци според ситуацијата, но анализата во 2014 објави дека во реалноста има 22 произведени од возрасни и 11 произведени од потомци. Меѓу излагањата кои се издвојуваат се оние на предупредување, внимание и жалење.

Гигантски видри во заробеништво.

Репродукција

Одгледните парови гигантски видри се моногамни, што значи дека имаат фиксни партнери во текот на целата година. Тие достигнуваат сексуална зрелост на 2,5-годишна возраст, но започнуваат со созревање на 4,5 години.

Генерално двојките произведуваат годишно легло, со бројни потомци кои се движат од една до шест, но две раѓања исто така се регистрирани во истата година. Периодот на гестација трае помеѓу 64 и 77 дена и двата родители се одговорни за грижа и исхрана.

По 4 месеци од животот, малите видри почнуваат да ги прават своите први патувања за да научат да ловат. По шест месеци тие се одбиваат и десет месеци се веќе ефикасни ловци. Неговиот животен век се проценува помеѓу 10 и 13 години.

Состојба на конзервација: во опасност од истребување.

Закани и конзервација

За Меѓународната унија за заштита на природата, огромната видра е во опасност од исчезнување, а причините се претежно антропогени. Човечкото присуство ја променило панорамата; не само за уништувањето на живеалиштата за изградба на куќи и патишта, туку и за прекумерниот риболов, за контаминација на водни екосистеми со истражување на фосилни горива, болести и слабо управуван туризам. Се верува дека во иднина, изградбата на хидроелектричните брани понатаму ќе го модифицира нивното живеалиште, што ќе влијае на нивниот начин на живот и нивните извори на храна.

Ниту едно заробеништво не беше опција за нејзино зачувување, но потомците се високо чувствителни на смртоносните болести. Во моментов постојат нови заштитени подрачја за видовите и се наменети ресурси за проценка на влијанијата што некои човечки активности ги генерираат, со цел правилно да ги планираат идните проекти и да ги регулираат тековните.