Калифорнија Кондор

Gymnogyps californianus

Информации и карактеристики

Оваа летачка птица е најголема во Северна Америка и една од најголемите во светот. Истата исчезна во 1987 година во дивината и е единствениот преживеан од родот Gymnogyps. Подоцна повторно беше воведен во природата.

Опис на калифорнискиот кондор

Тоа е птица плен со долги крила и средна опашка во форма на вентилатор. Главата, вратот и мешунката под неа се лишени од пердуви и се црвеникави нијанси. Областа под вратот е опкружена со пердуви распоредени во облик на ѓердан, малку неуредна. Овој горен дел од телото е релативно мал во однос на остатокот од својата физиономија, покриен со црни пердуви и некои бели под крилата. Кога кондорот е млад, пердувите се сиви и до 5 или 7 месеци, бојата на нејзиниот пердув се стекнува со возрасен кондо.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Bald орел

Интересно е како бојата на кожата на вратот и главата ја менува бојата според состојбата на умот што ја има, бидејќи се гледа дека се менува од жолта до црвеникава и од портокалова до розова.

Од друга страна, мажот има тенденција да биде малку поголем од женскиот, бидејќи нејзиниот распон на крилјата е до 3 метри. Тежината на двата пола обично е помеѓу 7 и 14,1 килограми.

Дистрибуција и живеалиште на калифорнискиот кондор

Се дистрибуира низ северно од американскиот континент. Пред да исчезнат во својата дива состојба, преостанатите 8 кондори биле заробени и ставени под грижа за да ги репродуцираат во заробеништво и на тој начин да избегнат нивно целосно исчезнување. Во дивината, кондорот живеел во зимзелени шуми, савани, пустини и крајбрежните региони на Тихиот Океан. Таа била присутна во Канада, САД и северно Мексико, но била концентрирана во поголема количина во калифорниската држава, па оттука и нејзиното име.

Во однос на сегашноста, постојат неколку стотици Калифорнија condors кои беа воведени во нивното соодветно природно живеалиште во северна Аризона, јужна Јута и централна Калифорнија во САД, и северна Баха Калифорнија во Мексико.

Кондор однесување на Калифорнија

Во основа, тоа е осамено и седентарно животно. Тоа не е ни миграциона птица, бидејќи иако може да патува до 100 милји за да ја најде својата храна, секогаш се враќа на местото на гнездото.

Не се карактеризира со емитување на некој вид на рев, свирче или стомак кога е познато дека е загрозено или комуницира со други кондори, па затоа е мошне тивко. Кондорот сака да се зема и да поминува многу време за чистење на пердувите, а особено за главата и вратот по хранењето, заради болка заради зараза од инфекција предизвикана од бактериите и отровните супстанции на марионот што го внесува. Исто така оди редовно во потоци или во резервоарот за вода за бањи кои чистат прашина и остатоци од храна.

Калифорнија храна хранење

Тоа е месојад месојадна птица и затоа троши месо во состојба на распаѓање.

Секојдневно патува околу 250 километри на ден во потрага по храна и затоа што му недостига добар нос, помага од видно да лоцира мртви животни или користи други мали чистачи како водич за наоѓање на храна. Го претпочита разградувањето на месо од овци, црни мечки, пурпури, елени, коњи, свињи, овци и ако сте на брегот, на китови, риби или пломби заглавени.

Репродукција на калифорнискиот кондор

Тој е моногамен и има само еден партнер во текот на својот живот. Сексуалната зрелост ја достигнува на возраст од 6 години и е подготвена на суд или му се додворува во поглед на репродукцијата. За ова, мажјакот се обидува да го привлече својот потенцијален партнер со демонстрации на лет. Откако женката ќе ја прифати, се подготвуваат да се сопнат и како резултат на тоа става едно јајце во гнездо, овална и сина боја. Инкубацијата трае околу 56 дена, а јајцата се редат помеѓу февруари и април.

По 6 или 7 месеци, девојчето може да лета, а неколку месеци подоцна, кога е една година, таа го напушта семејното гнездо за да почне да живее самостојно.

Калифорниски кондорски закани

Има само неколку стотици Калифорнија кондори во модерните времиња. Во моментов 231 лице преживува во дивината, многу мал број за овој кондор кој е во категоријата "Критички загрозени" на црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата.

Постојано е загрозена од ниската стапка на наталитет, ризикот од труење на мртвите и нивната потенцијална смрт со одење на електрични кабли.