Постелен делфин

Stenella coeruleoalba

Информации и карактеристики

Овој мал делфин, значително проучен, е член на редот Cetacea, од семејството Delphinidae и од родот Stenella. Името Coeruleoalba се однесува на карактеристичните ленти на крилата, бидејќи се состои од 2 зборови на латински: caeruleus (темно сина) и албус (бело).

Опис на шарениот делфин

Најозлогласената карактеристика на шарениот делфин и која ја разликува од другите делфини (со оглед на нејзината сличност со другите видови) е бојата на неговото тело. Таа има 1 или 2 ленти околу очите кои се протегаат кон грбот и се прошируваат во дорзалната перка. Две задните црни ленти трчаат зад ушите, од кои една завршува под перка; другата е подолга и криви на страните и стомакот. Перките имаат црни ленти. Од друга страна, крилата се од сино-сива боја.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Розово делфин

Телото е фузиформен, со високи дорзални перки, тесни перки и долга, тенка муцка. Возрасната мерка изнесува 2,4 до 2,6 метри и тежи од 150 до 160 килограми. Сексуалниот диморфизам е лесен, но мажот е поголем и потежок од женскиот.

Дистрибуција и живеалиште на шарениот делфин

Се дистрибуира во умерени и тропски води ширум светот и е најзастапен вид на делфин во Средоземното Море. Таа исто така е присутна на исток и западно од Тихиот Океан, во Атлантскиот Океан, Индискиот Океан, Карипското Море и северниот Мексикански Залив. Исто така, живеел во Јадранското Море, но последен пат патничкиот делфин бил забележан во тие води во 1996 година, во близина на островот Крк.

Тоа е пелагичен вид кој претпочита да живее во тропските и крајбрежните средини. Таа има тенденција да ги избегнува температурите помали од 20 степени целзиусови.

Однесување на шарениот делфин

Тоа е многу друштвен вид и може да се собере во групи до 1.000 лица, но обично ништо заедно со 100-500 делфини од иста возраст. Постојат 3 типа на групи: млади луѓе, репродуктивни возрасни и не-репродуктивни возрасни лица. Младите се приклучат на групата млади луѓе на возраст од околу 2 години.

Многу активен, шарениот делфин обично врши разни воздушни маневри: тој скока од водата, плива по должината на бранот што го создаваат чамците и скокањето со вртење на опашката. Може да емитува некои звуци, најверојатно да комуницира со своите врсници (вокализирање на вики и свирежи).

Хранење на шарениот делфин

Пругавиот делфин е опортунистички предатор. Нејзината исхрана варира во однос на регионот во кој се наоѓа, но обично се храни со риби, лигњи, октоподи, антарктички ракчиња и други ракови, цефалоподи и коскени риби.

Луѓето од Средоземното Море конзумираат главно цефалоподи (во истрагата, тие претставуваат помеѓу 50 и 100 проценти од содржината на стомакот), додека примероците од Североисточниот Атлантик јадат повеќе риби, особено треска.

Познато е да се храни на пелагични или бентопелагични зони долж континенталната падина, или со други зборови, на работ на континенталниот гребен. Тој е способен да потопи 700 метри за да го бара својот плен.

Репродукција на шарениот делфин

Иако не постои строго дефинирана возраст за доаѓање на сексуална зрелост, мажот може да се соединува помеѓу 7 и 15 години, додека пак женката е подготвена помеѓу 5 и 13 години. Неодамнешните студии покажуваат дека должината е повеќе влијателна во вистинско време за репродукција; откако ќе достигнат малку повеќе од 2 метри, можете да го направите тоа.

Во зима, шарениот делфин е подготвен за размножување, но во северозападниот дел на Пацификот нејзината сезона на парење е во лето, додека во Медитеранот е на есен. Навиките за судови не се точно познати.

По 12 или 13 месеци по парењето, женката раѓа само едно теле кое е помалку од 1 метар во должина и тежи околу 11 килограми. Одложено е до 16 месеци.

Женката може да се породи еднаш на секои 3 или 4 години.

Закани на шарениот делфин

Најголемите закани за овој делфин се антропогени, односно човекот претставува опасност за неговиот опстанок со деградирање на неговото живеалиште и риболов неселективно. Пречистувањето во регионите каде што живее предизвикува дека достапноста на храната значително се намалува и, следствено, делфинот има еден вид стрес поради недостатокот на храна. Контаминација со органохлорни соединенија ја намалува нивната отпорност кон болести и, згора на тоа, обично се случува да бидат случајно фатени.

За останатото, шарениот делфин е предмет на природни предатори, кои вклучуваат ајкули, китови убијци и китови.

Во моментов, неговиот статус во IUCN е од "Мала загриженост".