Кедар

Cedrela odorata

Информации и карактеристики

Американски кедар, шпански кедар и црвен кедар се некои имиња кои се применуваат на овој роден ангиосперм растение на Новиот свет , односно на Америка, каде што тоа е комерцијално најважниот вид на родот Cedrela.

Опис

Cedrela odorata е полу-листопадно дрво со директно багажникот со кафеаво-сива кора и надолжни фисури. Таа мери помеѓу 10 и 30 метри висока. Соединетите и перините лисја растат во групи на краевите на гранките и имаат должина од 15 до 50 сантиметри. Фолијаните на листовите се мерат од 7 до 15 сантиметри; Тие растат долж централната оска наречена рахис. Појавата на лисјата на американскиот кедар е слична на онаа на листовите од растението тамарида или на дланка.

Ред: Sapindales
Семејство: Meliaceae
Жанр: Цедрала

Секоја толку често бело цвеќе се појавува со зеленикава нијанса која дава карактеристична арома и развива плодови во еден вид капсули, кои во нивната зрела фаза се појавуваат со кафеав и дрвен изглед, со 5 ливчиња како лепење. Отвореното овошје може да ослободи помеѓу 40 и 50 крилести семиња (со крилја што лесно можат да се транспортираат од ветрот).

Дистрибуција

Природната област на дистрибуција на американскиот кедар одговара на Централна Америка и Западна Индија , иако се наоѓа природно од мексиканскиот брег на Пацификот и од Карибите, од 26 степени на север до 28 степени на југ. Може да живее од низините до височини од 1200 метри. Обично живее во влажни или суви шуми во добро исцедена почва. Не ги толерира регионите со повеќе од 3.000 mm дожд или со поплавени почви.

Некои земји каде што просперитет се Мексико, Аргентина, Белизе, Доминиканската Република, Еквадор, Костарика, Перу, Венецуела и Колумбија.

Репродукција

Американскиот кедар е монокултенско дрво, така што има машки и женски цвеќиња во истата соцвење. Таа произведува цвеќиња и плодови помеѓу ноември и мај, но понекогаш периодот е од април до септември. Ова зависи од регионот; На пример, во Мексико дрво цвеќиња од мај до август. Првите женски цвеќиња се отвораат и плодовите се развиваат во близина на врвовите на гранките за околу 9 до 10 месеци. Кога овошје зрее, го ослободува семето што се распрснува со ветрот.

Кедар не произведува овошје сè додека не е околу 10-12 години.

Употреба

Има привлечно дрво, ароматично, отпорно на термитите и распаѓање. Луѓето ги искористија овие карактеристики, па тоа е еден вид што се користи за правење разни стоки и предмети како што се врати, подови, кутии за пури, музички инструменти, навлажнувачи и така натаму. Плодовите се користат за создавање на занаетчиски аранжмани, а самата дрва е украсен елемент во Јужна Америка и Западна Индија. Обезбедува доволна сенка и за плантажите на кафе и какао и за човечките суштества.

Закани и конзервација

Бидејќи тоа е дрвен вид, тоа е експлоатирана во голем обем во текот на последните 2 века. Проблемот, покрај overexploitation, е дека некои дрва се сечат пред да созреат, па регенерацијата станува посложена.

Видот е класифициран како " ранлив " во Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата, и е дека опасноста е поголема во последно време. За среќа, постојат некои заштитени субпопулации во националните паркови и земјоделски предели, а исто така, се прават обиди да се засадат плантажите во тропските региони.