Кловн риба

Подфамилија Амфирионина

Информации и карактеристики

Кловната коска, лесно препознаена по своите светли бели и портокалови бои, е членка на редот Perciformes , на семејството Pomacentridae и на подфамијата Amphiprioninae . Исто така се нарекува и анемоф, и всушност се нарекува така на сите оние кои припаѓаат на наведената подфамилија. Затоа, постојат 30 видови на кловска рипка.

Опис на кловнфиш

Кловновите риби се долги 10 до 18 сантиметри, при што мажите се помали од женките. Бојата на телото зависи од видот, но има тенденција да има нијанси на жолта, црвена, розова, портокалова, па дури и црна, со 3 бели ленти лоцирани на главата, опашката и централниот дел од телото. Работ на перките е црн.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Swordfish

Всушност сите видови се разликуваат по големина, форма и боја; но без сомнение, светлата портокалова риба и бели ленти се најпознати. Неговото име е честа кловска рипка ( Amphiprion ocellaris ).

Од друга страна кожата има уртицирачки клетки и е покриена со слој на слуз кој ги штити рибите од отровот на анемоните.

Дистрибуција и живеалиште на кловновиот рибник

Кловновите риби се родени во Тихиот Океан и Индискиот Океан. Тие живеат во своите топла вода, која го вклучува Големиот корален гребен во Австралија и Црвеното Море, меѓу Африка и Азија.

Живеат на гребени, на плитка длабочина. Повеќето живеат во или околу анемоните на овие гребени, бидејќи обезбедуваат добро засолниште од предатори.

Однесување на кловн

Многу кловнови риби ги одржуваат симбиотичките врски со анемоните бидејќи добиваат бенефиции едни од други. Додека анемонот служи како храна и заштита од предатори и паразити, кловната ружа обезбедува на домаќинот хранливи материи од својата фекална материја и го задржува анемонот на рибата на пеперутки ( Chaetodontidae ) чист и заштитен, кој сака да ги консумираат пипалата . Потоа, анемонот е совршен дом за рибите на кловн, кој, исто така, нема големи способности да пливаат.

Тоа е слој на слуз кој ја покрива кожата на кловнската риба што ги штити од отровот на зајакот од анемон. Ноќе спие во централниот дел од анемонот и анемонот не сфаќа дека рибата е внатре.

Овие риби се многу територијални, а понекогаш и агресивни. Нејзината општествена структура воспоставува хиерархија во која најголема и најагресивна женка е на највисоко ниво. Кога жената умира, најголемиот маж го менува својот пол за да го заземе местото на починатиот женски.

Хранење на кловновите риби

Тие се всејадрени риби и консумираат широк спектар на храна, вклучувајќи алги, зоопланктон и мали мекотели и черупкари. Исто така е вообичаено да се хранат со остатоците од храната на анемоните, па дури и со нивните лабави пипали.

Репродукција на кловн

Необично е фактот дека кловновите риби се хермафродити. Тие можат да го започнат својот живот како машки и да можат да го вратат својот пол како женски и да се репродуцираат.

По парењето, женката создава стотици или илјадници јајца на некоја рамна површина на анемонот, кога месечината е во фаза на полна месечина или нова месечина. Мажот станува заштитник на јајцата за период од 6 до 10 дена. Јајцата излегуваат околу два часа по зајдисонцето.

Закани на кловн риба

Поголемиот дел од популациите од овој вид се стабилни, но нивното заробување се зголемило од последниве години, а во некои региони густината на населението е намалена. Тие се многу популарни риби во аквариуми и, воопшто, трговијата со кловки е многу успешна.

Покрај човекот, природни предатори како јагули, ајкули и големи видови риби претставуваат закани.