Карактеристики на човечкиот уринарен систем

Тој е одговорен за елиминирање на метаболизмот на отпадни материи, контролирање на волуменот и притисокот на крвта и одржување на хемиската рамнотежа на целиот организам.

Компоненти на човечкиот уринарен систем

Бубрези

Тие се два мали органи со изглед на грав, приближно 11,5 сантиметри во должина. Тие се наредени под кафезот на ребрата. Неговата функција е да филтрира отпад и токсини од крвта.

> Една од функциите на уринарниот систем е да го контролира обемот и притисокот на крвта.

Надворешната површина на секој бубрег (кортекс) содржи речиси еден милион нефрони, кои се функционална единица за филтрирање. Нефрон се состои од гломерул формиран од мрежа на капилари и тубула, цевка поврзана со гломерулот.

Мочен меур

Шуплив мускулен орган лоциран во карличната шуплина. Привремено складира урина, така што може да се прошири или намали во зависност од количеството на течност што ја достигнува. На пример, мочниот меур на возрасен маж е способен да поддржува до половина литар урина.

Нејзината внатрешност е покриена со лигавица и субмукозен слој составен од сврзно ткиво со еластични влакна. Третиот слој лежи под субмукозата: мускулниот слој. Благодарение на ова, мочниот меур може да биде ангажиран за промовирање на ослободување на урината.

Ureters

Секој од бубрезите е поврзан со уретерот, кој е тенка цевка која ја носи урината во мочниот меур. Тие сочинуваат должина од 25 сантиметри и се состојат од три слоја: 1) слој на фиброзно сврзно ткиво, 2) мускулен слој фокусиран на урината и 3) мукозен слој кој ги штити клетките.

Уретра

Тоа е канал преку кој урината поминува до крајната дестинација. Подолго е кај мажите отколку кај жените: во нив се мери долг до 20 сантиметри, додека уретрата на жените достигнува 3-4 сантиметри во должина.

Екскреторните патишта на човечкиот уринарен систем се уретрата, мочниот меур и уретерите, кои имаат задача да собираат и издвојуваат течност од телото.

Функционирање на човечкиот уринарен систем

Нефроните, како единици за филтрирање, се поврзани со решетката од повеќе капилари, на кои бубрежната артерија обезбедува крв. Ова се филтрира од страна на нефроните на секои 25 минути, повеќе или помалку. Нормално, водата прво поминува заедно со малите молекули преку гломерулот, а потоа течноста тече низ цевката. На крајот, производот е течност составена од натриум, хлорид, калиум, сулфат, фосфат, креатинин, мочна киселина и други супстанции.

Уринарниот систем е познат и како бубрежен систем.

Колекционерски канал носи урина и шуплина наречена бубрежна карлица ја собира. Од таму, урината поминува до уретерот и од таму до мочниот меур, каде што се чува. Течноста не се излачува веднаш: мочниот меур пополнува малку по малку и ова предизвикува негово ширење.

На крајот, сфинктерите се релаксираат, мускулот на дозирањето на мочниот меур и поединецот ја чувствува потребата за уринирање. Течноста поминува низ уретрата за протерување од телото.

Болести и нарушувања на човечкиот уринарен систем

-Cityitis. Тоа е инфекција предизвикана, обично, од бактерии. Предизвикува воспаление на слојот што го нарушува мочниот меур, абдоминална болка, чешање или горење при уринирање и крваво мокрење, меѓу другото. Таа е почеста кај жените отколку кај мажите, бидејќи кратката уретра ја олеснува бактеријата да влезе во мочниот меур.

- Инконтиненција. Уринарната инконтиненција резултира со состојба предизвикана од слабеење на мускулите на карличниот под и уретралниот сфинктер. Поединецот, неволно, излегува малку урина.

Камен на бубрезите Тие често се нарекуваат "камења". Тие се цврсти материјали формирани од депозити на супстанции кои допираат до бубрезите. Некои "камења" се отстранети природно и без медицинска помош, но други растат многу и поединецот бара лекување, па дури и хирургија. Доколку стигнат до уретрата, камењата предизвикуваат тешка абдоминална болка и крварење при мокрење.