Desmodontinae

За заканувачки аспект и лоша репутација, вампирските лилјаци се една од ретките животни во светот кои се хранат со крв на други живи суштества. Овој тип на суштества се познати како hematophagous и не се опасност за човекот како што некои медиуми нè тера да веруваме.

Тие припаѓаат на подфамијата Десмодонтине, која вклучува три видови: Desmodus rotundus, Diphylla ecaudata и Diaemus youngi . Ова значи дека од 1,240 видови на лилјаци кои се сметаат за датум, само три бараат крв да живеат, за разлика од популарното верување дека за повеќето лилјаци им е потребно.

Опис

Тоа е лилјак со многу чудни и препознатливи карактеристики на другите видови на лилјаци, бидејќи тие имаат големи уши, мало лице со кратка муцка и голем носузен нос што излегува од меѓу очите, но тие можеби се мали и остри забите што се појавуваат, оние кои доделуваат слика на терор. Неговата боја може да биде светлина или темно кафеава, додека долниот дел од телото е полесен од останатите.

Во мозокот тие имаат дел кој е одговорен за обработка на звукот; Ова е познато како долен коликулус и служи за откривање на звуците на дишење што животните ги прават додека спијат, што е корисно за да може да им се приближат и да цица дел од нивната крв. Слично на тоа, тие го користат инфрацрвеното зрачење за да ги лоцираат жариштата во крвта на својот плен.

На сликите може да изгледаат големи, но во реалноста тие се мали суштества што тежат помеѓу 14 и 28 грама, со должина од 20 см и капацитет за летање од 16 км / ч. Некои примероци достигнуваат тежина од 40 грама и распон на крилја од 32 до 35 см.

Дистрибуција и живеалиште

Тие се лоцирани низ целиот американски континент, почнувајќи од јужниот дел на САД, северно од Аргентина. Во Мексико, Бразил и цела Централна Америка, најголемо население се концентрирани. Тие претпочитаат топлите средини што ги даваат влажните тропски шуми, но некои може да се забележат во суви и суви делови, како и на 2.400 метри надморска височина.

Дистрибуција на лилјакот на вампирот. / Автор на сликата: Џонатан Хорнунг. Јавен домен

Тие живеат во шума, посебно во темни или умерено осветлени пештери, рудници, дрвени шуплини, напуштени згради, стари бунари или дури и во кокошки, бидејќи таму ги концентрираат птиците што ги хранат.

Храна

Неговиот начин на исхрана е многу интересен, но во исто време тоа може да биде погрешно протолкуван. Вампирските лилјаци летаат многу тивко низ темнината на ноќта за да бараат храна. Нивниот најчест плен е коњите, свињите, кравите и птиците, но тие не се двоумат да добијат хранливи материи од други животни кога ќе имаат можност. Не е вообичаено да се хранат со луѓето, но во одредени заедници каде што селаните немаат стабилна заштита во нивните домови, лилјаците влегуваат без да бидат откриени.

Процесот е вака: хиропот седи на животното и со забите прави мал сече од 8 мм длабоко. Крвта, која се зема, се апсорбира од јазикот и плунката што останува околу раната исполнува важна функција за да го спречи протокот на крв. Треба да се спомене дека животното или човекот малку повреден не страдаат за време на овој подвиг и не губат значителни количества крв; згора на тоа, поголемиот дел од времето тие не се чувствуваат сè што внимателно и калкулатор може да направи за неколку минути.

Однесување

Тие се мирни животни кои не бараат да нападнат или да апсорбираат литри храна за да го убијат. Тие се посветуваат главно за да се хранат и да ги однесат во општествени организации наречени колонии, каде што членовите формираат силни врски кои ги користат нивните односи.

Потрагата за вампири мора да се најде секоја вечер, храна за да преживее. Ако ова не се постигне во наредните 48 часа, ризикувате да умрете, така што членовите можат да си помагаат едни на други, особено жените, кои доаѓаат да regurgitate дел од внесен да го споделите со другите колеги кои им е потребна. Жените во заробеништво, кои штотуку се мајки, ги хранат други жени кои се грижат за неа неколку недели.

Иако споменавме дека овие животни обично не се штетни, тие можат да ја шират болеста на беснило, што влијае на стоката и понекогаш може да се пренесе на човекот.

Заеднички ливче за вампири - Desmodus rotundus. / Слика на Уве Шмит. неговата датотека е лиценцирана според лиценцата Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International.

Репродукција

Мажјаците имаат тенденција да бидат конкурентни кога станува збор за заштита на нивните територии кои вклучуваат жени. Тие ја користат употребата на крилја или заби за да нападнат и да наметнат авторитет. Кога успеваат да комуницираат со женски, се врши кополација, која трае од три до четири минути.

Раѓањата се случуваат во кој било дел од годината, но во април и октомври се регистрираат високи бројки. Седум месеци е приближното време на бременост и во повеќето случаи се случува доаѓање на едно теле, иако е можно раѓањето на близнаци. Малите членови тежат помеѓу 5 и 7 грама на раѓање и имаат важен раст благодарение на мајчиното млеко богата со хранливи материи. На два месеца, тие добиваат regurgitated храна од мајката и за пет месеци тие се способни сами да се хранат со крв.

Закани и конзервација

Поради митовите и лошата репутација што ја добил како пренесувач на беснило, тој е прогонуван и ловат, но не со алармантна стапка што ги загрозува неговите големи колонии. Во Мексико е законски заштитена и меѓународно е класифицирана како малолесно животно според IUCN (Меѓународната унија за заштита на природата), што значи дека и покрај тоа што не се изложени на ризик од исчезнување, нејзината ситуација не треба да се занемари. природна состојба.

Извори

http://kids.nationalgeographic.com/animals/vampire-bat/#vampire-bat-flying-wings.jpg

http://animaldiversity.org/accounts/Desmodus_rotundus/#reproduction

https://en.wikipedia.org/wiki/Vampire_bat#Ecology_and_lifecycle

http://www.iucnredlist.org/details/6520/0