Hylobatidae

Гибоните се хомоноидни примати кои припаѓаат на семејството Hylobatidae. Нивната класификација предизвика конфузија со тоа што не знае дали тие треба да се сметаат за мајмуни или мајмуни, но научните студии покажаа дека тие всушност се помали мајмуни. На ист начин, се дебатира меѓу бројот на жанрови; Додека некои тврдат дека постојат четири родови и 18 видови, други потврдуваат дека семејството содржи само род наречен Hylobates со 11 видови. Друг процент препознава два рода.

Молекуларната анализа на целосниот геном укажува на тоа дека линијата на gibbons се одделува од онаа на големите мајмуни пред околу 16,8 милиони години.

Опис

Просечните мерења за gibbons се 40 до 65 cm од должината на телото, со сиаманг ( Sympha> ) кој е најголем вид долг 90 cm. Тежините варираат во зависност од видот; има поединци од 5,5 килограми, од 7,5 килограми, а најтешкиот од 12 килограми, а последниот број е претставен и од сиаманг. Сексуалниот диморфизам на овие животни се разликува во големината меѓу машките и женските, каде што вториот е помал, но оваа карактеристика тешко се гледа на голо око.

Gibón - Семејство Hylobatidae.

Тие не се сметаат за мајмуни затоа што им недостасува важна особеност: опашка, но тие се слични со долги и тенки екстремитети, особено подлактиците и со структура која е адаптирана за да се искачи на дрва.

Некои развиваат еден вид на вреќичка во грлото што делува како резонантна комора кога тие прават повици.

Обоеноста на палтото на gibbons варира помеѓу црна, кафеава, крема или сива, со бели дамки во некои делови на телото, како што се рацете, нозете и лицето, кои можат да бидат врамени со преглед на бели влакна, нагласувајќи ја околината. очите, носот и устата што претставуваат црна боја, но таквиот модел не е задолжителен кај сите видови.

Тие имаат ишијални казозни заболувања, а некои од нив развиваат еден вид на вреќичка во грлото што се надува и функционира како резонантна комора кога повикува.

Дистрибуција и живеалиште

Тие се наоѓаат исклучиво на азискиот континент, опфаќајќи ги Суматра, Борнео, Јава и други блиски острови.

Тие се наоѓаат во низинските тропски шумски живеалишта, густи егзегени и полу-трајни шуми. Некои се движат меѓу бамбус шуми, плантажи и планински области на 1500 метри од морето. Најчесто ги избираат највисоките дрвја за да се одморат и да се хранат.

Природно живеалиште на Гибон.

Храна

Нејзината исхрана се смета за вегетаријанска, бидејќи 60 отсто од ова е составена од овошје. Тие се надополнуваат со мали гранки, лисја, инсекти, цвеќиња, смокви, пупки и многу ретко со птичји јајца.

Нивната агилност да скокаат меѓу гранките со растојанија до 9 метри (во зависност од големината на гиббонот) им дава можност да ги искористат предностите на хранливите материи што ги даваат дрвјата.

Однесување

Тие се активни и друштвени мајмуни кои вршат поголем дел од своите активности во текот на денот, бидејќи имаат подобра визија да одат меѓу вегетацијата и да се грижат за своите предатори. Тие се движат од гранка до гранка со брзина до 55 км / ч, што бара огромна умешност и прецизност, иако коскените паузи поради слабите гранки се секојдневни ситуации. Тие, исто така, можат да одат во бипедални држење за неколку минути, но со кревање на рацете не губат рамнотежа.

Тие се познати дека се високо територијални и ги бранат своите домени со телесни движења и агресивни вокализации кои се случуваат до 1 км. Овие звуци најчесто се прават меѓу парови, но некои млади луѓе можат да се приклучат.

Вокалните звуци се многу важни во нивната комуникација, тие исто така служат да привлечат внимание на колегите, да ги објавуваат територијалните граници, како и да известуваат за областа од која доаѓа.

Одгледување на Гибон.

Репродукција

Тие се препознаваат како моногамни животни кои живеат во мали семејни групи, кои се движат од 2 до 6 лица, обично во одгледувачкиот пар и нивните потомци; сепак, кај некои видови на глибови се забележани полигини.

Со секој вид, моделите и репродуктивното однесување може да варираат, но обично женката се раѓа секои две и пол години или три на само еден млад кој ќе остане во семејното јадро до седум или десет години од животот. Кога детето ќе достигне зрелост, таткото ќе стане непријателски кон него за да го избрка од групата.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Загрозено истребување"

Огромното мнозинство на видови се класифицирани во категоријата "Загрозени со изумирање" од страна на IUCN поради деградација и губење на нивните различни живеалишта од рударската, нафтената и рударската индустрија, како и жетвата на бамбус. Ловот за храна или за добивање на наводно медицински додатоци исто така се приклучи на проблемот.

Во 2015 година, започна со важна кампања за промовирање на свеста за статусот на gibbons. Ова вклучуваше едукативни сесии каде што жителите дознаа за активностите што мора да ги преземат за да ја спречат ситуацијата.