Orca

Orcinus orca

Информации и карактеристики

Orca или bufeo mascarillo е китотека која припаѓа на семејството на океански делфини кои, како ајкула , живеат во сите океани на светот. Овој вид е лошо наречен орка "убиец" или "кит убиец".

Опис на китови убијци

Телото на орка е хидродинамично, односно се прилагодува со вода. Нејзините грбни перки мерка до 1,8 метри, што го прави најважната карактеристика на овој цицач. Покрај тоа, вашата визија во и надвор од водата, како и вашиот слух и чувство на допир, се одлични. Напротив, им недостасува чувство на мирис.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Beluga

Женките се долги 5-7 метри и тежат малку помалку од 4 тони, за разлика од машкиот кој има поголема големина со 6-8 метри во должина и повеќе од 6 тони. Некои мажи достигнале 9 метри долги китови .

Очекуваниот животен век е пократок кај мажите. Овие обично живеат до 35 години, но има случаи на примероци кои живееле до 60 години. Напротив, женките се движат од 63 години и можат да достигнат неверојатно на 90 години.

Orcas хранење

Овие супер предатори имаат разновидна исхрана. Во суштина тие се хранат со риби, делфини, фоки, волци и морски лавови, желки, порцели, кикири, манта зраци и китови или стари и болни китови, иако тие секогаш се ловат како група.

Нивната организација за лов е изненадувачка; Секој член ја знае својата улога во секоја "тимска работа" и знае како да дејствува во секоја ситуација. На пример, ако сакаат да запечатуваат печат кој се чува на блок од мраз, орка, врз основа на комуникација и координација, е одговорна за подигнување на силни бранови за да предизвика фосидата да падне во водата. Ова е извонредно!

Во случај на поголеми животни како што се китови, орка не може да јаде сè на време, само мал дел од телото, бидејќи тонењето на трупот е многу брзо.

За да се фатат телиња, кои се помалку тешки од огромните мајки, китовите убијци се трудат постепено да го одделат потомството на нивната мајка, да ја заобиколат, така што таа не може да ја најде и да ја дезориентира, така што нема шанси да преживее. Природата е тажна и фасцинантна во исто време.

Репродукција на орка

Orcas се полигамни, односно имаат неколку придружници во текот на нивниот живот и достигнуваат сексуална зрелост помеѓу 12 и 16 години. Женките можат да се репродуцираат неколку пати годишно, а потомците редовно се родат на есен. Периодата на бременост трае од 14 до 17 месеци и обично има само едно дете во исто време, иако имало ситуации на двојно раѓање. Стапката на морталитет е многу висока кај новороденчињата.

Во период од 25 години, женките може да имаат 4-6 потомци, бидејќи имаат потомство на секои 6 или 10 години.

Однесување и комуникација на orcas

Тие живеат во бројни групи до 40 орки, поделени на стада до десет членови, вклучувајќи мажи, жени и телиња. Овие групи се нарекуваат парчиња. Кога две или повеќе од овие групи доаѓаат заедно, тие се нарекуваат "супер парчиња", каде што можат да коегзистираат повеќе од 150 лица.

Вашиот комуникациски систем е многу важен и фундаментален. Тие имаат три вида на звуци кои ги користат за различни ситуации; овие се: кликнете ecolocation, тонски свирки и модулирани повици.

Пресметките со echolocation се кратки звуци кои најчесто се користат за ситуации на фаќање на плен, но исто така служат за ориентација и интеракција меѓу себе. Овие секвенци можат да бидат бавни или брзи. Бавните се користат главно за движење кога има оддалечени објекти од интерес или предупредуваат за океанска несреќа, додека брзичките кликнувања се користат кога има објект или животно околу десет метри.

Тонските свирки се користат за социјални ситуации, било кога се движат од едно до друго место или кога се хранат. Тоа е еден вид обичен "разговор" меѓу нив.

Конечно, таканаречената модулација е најчестата форма на комуникација на овие цицачи. Тие претставуваат ненадејни промени на тонот и за човечкото уво тие излегуваат да бидат слични на звуците на squawk или squawk.

Видео податоци

Orcas predators

Самите по себе немаат природни предатори повеќе отколку самите заради судири со Делфин . Понекогаш и големите ајкули ги напаѓаат.

Во нашето општество се верува дека тие се "лоши" поради нивното погрешно назначување како "убијци", кога навистина сите што прават е да се хранат себеси како сите други животни. Затоа тие се заробени и се користат за привлекување на вниманието на јавноста во водни паркови каде што се обучени да нудат емисии. Забава за некои и сурови за другите, денес е дел од главната атракција на овие места на семејно соживот.

Статии поврзани со orcas

Делфин