Карактеристики на човечкиот нервен систем

Човечкиот нервен систем функционира како ентитет кој ги организира, контролира и координира телесните функции, така што овој вид на мрежна жица ги комуницира сите делови од вашата анатомија.

Клетките на нервниот систем, наречени неврони , се специјализирани за испраќање на електрични сигнали до мозокот, и така може да го интерпретираат сигналот и да испратат одговор. Бројот на невроните во мозокот е околу 100.000 милиони.

> Бројот на неврони во мозокот е околу 100.000 милиони.

Нервниот систем е поделен на централниот нервен систем (ЦНС) и периферниот нервен систем (СНП). ЦНС е составен од мозокот и 'рбетниот мозок, од кој мозокот се истакнува како команден центар на апсолутно целото тело. СНП се состои од нерви кои се раздвојуваат од централниот нервен систем и затоа не постојат во мозокот или 'рбетниот мозок.

Компоненти на човечкиот нервен систем

Encephalon Тие се органите и жлездите кои се во кранијалната празнина; мозокот, малиот мозок, хипоталамусот, спиналната сијалица и други.

'Рбетниот мозок. Тубуларниот орган е поврзан директно со мозокот, чија работа е да им служи на мозокот како начин на информирање на мозокот и од тоа на ефекторните органи. Исто така, координира некои рефлексни дела.

Тоа мери помеѓу околу 43 сантиметри кај жените и околу 45 сантиметри кај мажите.

Нерви Нерв е составен од аксони опкружени со сврзно ткиво. Тоа, рече, е јасно дека нервите не се хомогени органи или структури, туку дека почнуваат од соединување на неколку нервни влакна.

Кранијалните нерви се наоѓаат во главата и ги контролираат функциите на ова и на вратот. Од друга страна, 'рбетните нерви се разгрануваат во парови во сите пршлени на' рбетот. Вашата работа е да се спроведат информации помеѓу мозокот и другите делови од телото.

Неврони Тие се клетките на нервниот систем par excellence. Тие испраќаат електрични сигнали, наречени нервни импулси, на другите клетки за да стигнат до мозокот.

Ganglia Тоа е маса на нервно ткиво составена од нервни клетки кои се надвор од централниот нервен систем.

Функционирање на човечкиот нервен систем

Пред сè, мора да знаеме дека рецепторите се групи на специјализирани клетки кои ги детектираат промените во животната средина, наречени стимули, и дека на тој начин произведуваат нервни импулси. Ефекторите се дел од телото, како што се мускулите и жлездите, кои генерираат одговор на стимул детектиран од рецепторот.

> Рецепторите се групи на специјализирани клетки кои ги детектираат промените во животната средина, наречени стимули.

Овој систем постигнува комуникација помеѓу различните делови на телото , но исто така ги детектира, реагира и реагира на промени надвор од телото. Дали сте забележале како кожата на рацете наежва секогаш кога ќе почувствувате ладен блиц? Па, целата кожа е контролирана од автономниот нервен систем, поделба на нервниот систем кој ги координира несвесните активности на мозокот за поединецот, како што се телесната температура и варењето . Кога се чувствувате многу студено, специјализираните нервни завршетоци наречени сензорни рецептори реагираат на стимулот и реагираат на нервните импулси кои се испраќаат до мозокот за да се открие особено студената температура. Потоа, крвните садови под кожата се склучуваат и го намалуваат протокот на крв, така што загубата на топлина е намалена.

Со претходниот пример треба да:

1. - Рецепторите откриваат промена (стимул) во средината внатре или надвор од телото, било од светлина, температура, концентрација на јаглерод диоксид и така натаму.

2. -Рецепторите создаваат нервни импулси.

3. -Нервните импулси патуваат до мозокот.

4. Во мозокот, сигналите се комбинираат и декодираат за да се складираат во меморијата, да произведуваат мисли, да генерираат сензации и да произведуваат одговори.

5. -Во случајот што е потребен, мозокот реагира на сензорен стимул со испраќање на сигнали до ефекторите, така што тие скршнуваат или лачат супстанции, што пак има последици во другите ткива или органи на телото.

Видео податоци

Болести и нарушувања на човечкиот нервен систем

-Повеќекратна склероза Нервите во 'рбетниот мозок и мозокот постепено се влошуваат, а миелинскиот облик околу невроните е оштетен. Како резултат на тоа, нервните импулси се намалуваат и може да се запрат, предизвикувајќи слабост, мускулни грчеви, тешкотии во рамнотежата и проблеми со говор и визија.

-Менингитис. Тоа е воспаление на менингите, мембраните што го поврзуваат мозокот и 'рбетниот мозок. Тоа може да биде предизвикано од вируси или бактерии .

- Паркинсонова болест. Ова хронично нарушување предизвикано од смртта на невроните во мезенцефалонот или средниот мозок (оној што ги контролира движењата на мускулите) нема лек и напредува со текот на времето. Засегнатото лице доживува потреси и забавеност да прави доброволни движења.

- Енцефалија. Тоа е воспаление на мозокот поради бактерии или вируси. Постои главоболка, треска, тешкотии во зборувањето, губење на енергија и вкочанетост на телото, што може да предизвика напади, па дури и смрт.