Ванилна планифолија

Родот Ванила зафаќа повеќе од 110 видови растенија со цвеќиња и овошја, кои во исто време се орхидеи. Од сите видови, Vanilla planifolia е најважниот и единствениот вид на орхидеи што се користат за индустриски цели. Неговото откритие се случило на почетокот на европската колонизација во Америка, и малку време било доволно за вкусот на ванилата да стане еден од најпопуларните во светот.

Ред: Аспарагалес
Семејство: Orchidaceae
Жанр: Ванила

Опис

Vanilla planifolia е растение за качување со дебели и тенки стебла, што може да достигне 30 или повеќе метри. Таа е поврзана со земјата преку месести корени, кои вообичаено се зголемуваат за да станат воздушни корени (кои растат над нивото на земјата). Потекнува повремено гранка.

Лисјата се зимзелени: фабриката не ги губи целосно во текот на еден период. Тие имаат елиптична или овална форма со зашилениот крај; неговата боја е светло зелена. Цветовите, околу 5 сантиметри во дијаметар, имаат зелено-жолти ливчиња кои се отвораат рано наутро и умираат следниот ден. Тие можат да растат во мали групи и не даваат никакви ароми.

Парапите, или поточно капсулите , се јајарења отечени по оплодувањето и ботанички кореспондираат со плодови од 15 до 23 сантиметри во должина. Појавата на овие парчиња е слична на оние на грав или грашок растенија или мали плантажи, но тие се потенки и позаоблени. Тие траат околу 4 недели, а внатре тие не поднесуваат неколку, а не десетици или стотици, туку илјадници мали темни семиња.

Ванила планифолија цвеќе.

Дистрибуција

Природните живеалишта на Ванила планифолија се американските тропски шуми. Фабриката расте диви во Мексико, Централна Америка, Карибите и североисточна Јужна Америка, иако се смета за мајчин во Мексико. Ацтеките користеле ванила за да вкусат пијалок направен од какао . Кога Шпанците пристигнаа во Америка, тие знаеја дека растенијата и употребите што ги дадоа Индијанците, и беа задоволни со тоа.

Шпанците ја воведоа фабриката во Европа во 16 век, а Французите го правеа истото и на Мадагаскар во 19 век. Општо земено, одгледувањето е широко распространето во Мексико, Мадагаскар, островот Рејунион, Коморос Острови, Индонезија, Кина, Турција, Тонга и Архипелагот Гвадалупе (Антили). Во Мексико, државата Веракруз е главен производител на ванила.

Видот бара средина од тропска клима, влажна и топла, со плодни почви, влажни и органски богати, на копно од нивото на морето до височини од 600 метри. Диви, се наоѓа на дрвјата како алпинист.

Репродукција и сорти

Кога Шпанците пристигнаа во Америка, тие знаеја дека растенијата и употребите што ги дадоа Индијанците.

Цветовите на овој вид орхидеи се хермафродитични, имајќи сексуални органи на двата пола во исто време. Оваа функција им овозможува да се опрашуваат себеси, без да бараат полен од други блиски растенија. Но, има еден детаљ: во нејзината дива состојба, постои 1 процент шанса дека цветовите ќе бидат опрашуваат, така што култивираните растенија треба да се експлоатираат рачно, земајќи го полен од антената до стигмата.

Распространетоста на растението се врши многу пати со помош на сечи. Овој метод се состои од сечење на парче стебленца со најмалку 3 лисја, ставајќи го во влажно и топло место додека не започне појавата на епидемијата, а потоа и садење. Тоа е вид нетолерантен за мраз, па затоа се чува на константна температура и не е студено. Плодовите (капсулите) се развиваат кога фабриката е зрела, околу 3 метри во должина.

Околу 95 проценти од ванилините капсули во светот доаѓаат од Ванила планифолија . Ванила "Бурбон" е сортата произведена на островите на Индискиот Океан, особено Мадагаскар, Реунион и Коморите, а порано и Бурбон. Мексиканската ванила се одгледува и се продава во Мексико.

Зелени плодови

Употреба

Ванилата ја должи својата карактеристична арома и вкус на ванилин, органско соединение присутно во екстрактот од семињата. Зрелите и незрели плодови, лисјата и цвеќето не ја даваат таа арома, бидејќи тоа се случува кога овошјето (капсулата) се суши и е подложено на третман со пареа и ферментација.

Некои луѓе ја користат фабриката на ванила за да ја олеснат треската и да ја третираат гастричната непријатност.

Екстрактот од семето или целото овошје се користи како вкус и вкус на храна и како состојка во парфеми. Има илјадници прехранбени производи со вкус на ванила и мирис: сладоледи, колачи, леб, желатини, креми, шербетчиња, бонбони и сл.

Афродизијак и стимулантните својства им се припишуваат , иако резултатите не се научно докажани, и всушност, се знае дека ванилинот нема антимикробни својства. Некои луѓе ја користат фабриката за да ја олеснат и да ја третираат гастричната непријатност. Фабриката, исто така, може да се одгледува или сади со орнаментален мотив. Впрочем, вашиот цвет е прилично орхидеи.

Закани и репродукција

Состојбата на конзервација на ванилна планифолија во дивината е непозната, но културите изгледа дека не страдаат од големи закани. Типични проблеми се напади на габи , бактерии , вируси и инсекти кои предизвикуваат болести, ако тие не се контролирани, или вистински штетници. Видот е подложно на коренот и матичните гнили, антракозата, влакнестиот црв ( Plusia aurifera ), коцките и грините.