Ајкула

Семејство Sphyrnidae

Информации и карактеристики

Hammerhead е повикан на секој од членовите на редот Carcharhiniformes и семејството Sphyrnidae, се карактеризира со нејзината љубопитна глава со обликот на T. Фактот што има таква глава се уште е предмет на дискусија меѓу научниците и истражувачите, но актуелните студии укажуваат дека таквата глава му дозволува на ајкулата да има 360 степени визија.

Опис на ајкула

Должината на глупак ајкули е помеѓу 0,9 и 6 метри, додека тежината се движи помеѓу 3 и 580 килограми. Неговата најпрепознатлива карактеристика е срамнето главата со Т-форма или клуб (оттука и името), со очите и ноздрите лоцирани на краевите. Има сензорни органи наречени Лорензини ампули кои овозможуваат откривање на електричните полиња создадени од плен.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Тигар ајкула

Нивните очи се големи и овозможуваат овие животни да имаат подобар визуелен опсег од другите видови ајкули. Устата е мала и има остри и закачени заби. Има две пекторални перки позади жабри и капеларна перка, сите со црн врв.

Дорзалната површина на телото е сива или кафеава, а вентралниот регион е бел. Оваа контра-обојување му служи на ајкулата да се маскира со темното дно на океанот и на тој начин да го изненади својот плен.

Дистрибуција и живеалиште на глупак ајкула

Се дистрибуира во топлите води на целиот свет, долж крајбрежните линии и континенталните полици, далеку и во близина на бреговите. Се населува плитките води до 275 метри под површината. Понекогаш тој оди на места како што се заливи и устијани, каде солта вода се меша со свежа вода.

Однесување на глупак ајкула

За разлика од другите ајкули, овој вид обично плива во групи од повеќе од 100 лица во текот на денот и ноќе станува осамен ловец. Неколку ајкули од мочуришта се наоѓаат на островот Малпело во Колумбија, на островот Коко во Костарика и во близина на островот Молокаи во Хаваи. Големи групи, исто така, се забележани на брегот на јужна и централна Африка.

Бидејќи тие обично не се големи, се смета за животно кое е безопасно за луѓето, но има неколку напади кои предизвикуваат повреди не особено од жестокоста на ајкулата, туку од обликот и големината на главата.

Хранејќи ја ајкулата од чекан

Исхраната на ајкула на ајкула се состои од широк спектар на животински плен. Се хранат со риби, лигњи, октоподи, черупкари, па дури и други видови ајкули, но омилената храна е зраците.

Тој троши голем дел од своето време пливање по должината на дното на океанот за да го зафати својот потенцијален плен. Откако ја има заробената, таа ја користи главата како оружје кое ќе го погоди и кога пленот е доволно ослабен, ајкулата ги искинува парчињата од месо додека не заврши со јадење.

Репродукција на глупак ајкула

Ајкулата за чекан е жив вид, така што младите се развиваат во телото на мајката и се раѓаат живи. Репродукцијата се случува само еднаш годишно, а за тоа, мажјак го нагризува женскиот, така што таа ја прифаќа, а мажот ја пренесува спермата.

Ембрионите се развиваат во индивидуална мембрана. Тие се хранат со извлекување на хранливите материи од нивните жолчки мешунки и ако овие хранливи материи се исцрпени, салката се трансформира во плацентарни жолчка од месо за да обезбеди храна додека не се родат потомците.

Тие се раѓаат од 1 до 15 млади кои мораат сами да преживеат. Поради оваа причина младите ајкули се здружуваат и пливаат во потоплите води се додека не се доволно стари за да се одделат и да се грижат за себе.

Закани за ајкула

Бидејќи месото, перките и црниот дроб на овие ајкули се елементи што се користат за производство на јадење производи, во некои региони на светското население се намалени. На пример, Големата чеканска ајкула е во опасност од исчезнување, според Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата.

Прекумерниот риболов, неподмирен, е главната закана за опстанокот на видовите на глад.