Карактеристики на ткивата на човечкото тело

Ткивата се групи на клетки од иста класа или тип, кои се групирани заедно за да се постигне одредена задача или задачи. Целото ткиво е ниво на организација на телото супериорно во однос на онаа на клетките, но инфериорен во однос на оној на органите. Во суштина, органите се состојат од ткива.

Точно е дека ткивата започнуваат од ист тип на клетки или со многу слична структура, но и покрај ова тие можат да имаат различни функции и да бидат дел од делови од телото што се чини дека не се многу поврзани. Крвта и коската се сметаат за ткива, дали знаевте? И покрај тоа, и двете се !

›Човечката крв и коските исто така се сметаат за ткива.

Ткивата се како блокови на човечкото тело, бидејќи тие се тие што ги градат органите преку кои се вршат виталните функции преку кои се одржуваат во живот. Крвта, кожата, мускулите, мозокот, бубрезите и срцето се составени од ткива, само за да именуваме неколку.

Човечки ткива (Видео)

Видови на ткива на човечкото тело

Луѓето ги споделуваат 4 основни типови ткива со други животни:

1. Епител

Таа е таа што ја покрива површината на телото и ја покрива внатрешноста на некои органи и шуплини. Кожата на рацете, лицето и дури и скалпот е епително ткиво, но тоа е само видливиот дел од ткивото, бидејќи се наоѓа и на внатрешната површина на дишните патишта и дигестивниот тракт.

Ги исполнува функциите на заштита, секреција, екскреција, апсорпција, филтрација и сензација. Да биде појасно, отпадот се излачува преку епителното ткиво, супстанциите се апсорбираат и филтрираат, се создаваат стимули кои создаваат сензации и служат како бариера помеѓу органот и надворешната страна. Пример за функција: епителното ткиво на дигестивниот тракт лачи ензими кои ја разградуваат храната.

Сите епителни ткива имаат подрумска мембрана, односно долен слој што служи како основа; тоа е навистина матрица на која расте ткивото. Клетките на епителното ткиво имаат три главни форми: коцка, 'рбет и скала.

2. Сврзно или сврзно ткиво

Таа е составена од еластични влакна, со исклучок на крв. Ваша задача е да ги одржувате ткивата и органите заедно или настрана и да послужите како поддршка, за да ги одржувате на место. Тоа е најобилното ткиво кај луѓето и се состои од неколку видови специјализирани клетки: еритроцити, лимфоцити, адипоцити, фибробласти и сл. Обично има континуирано снабдување со крв.

Сврзното ткиво кое не е специјализирано е класифицирано како густо и лабаво:

- Густо сврзно ткиво. Тоа е еден вид еластично, но силно ткиво што содржи фибробласти. Се наоѓа во тетивите, лигаментите и долниот слој на кожата.

- Лабаво сврзно ткиво. Исклучително е флексибилен бидејќи фибробластите се распрскуваат. Неговата главна функција е да ги одржува органите во функција и да обезбеди поддршка.

Специјализираното сврзно ткиво доаѓа во форма на 'рскавица, коска, масно ткиво, крв и ретикуларно сврзно ткиво.

Постојат 4 основни типови ткива:

• Епител

• конјунктивно

• нервозни

• мускулатура

3. Нервен

Тој се состои претежно од мрежи на неврони и ги формира нервите, 'рбетниот мозок и мозокот , од кои сите го сочинуваат нервниот систем . Исто така, таа е формирана од глијални клетки, кои поддржуваат неврони .

4. Мускула

Благодарение на ова ткиво и неговата способност да се заразат, луѓето можат да ги движат мускулите. Поделено е на:

- Мазен мускул. Договори без потреба поединецот да се реализира, односно несвесно и неволно. Ги опфаќа површините на желудникот, крвните садови, мочниот меур и цревата.

- скелетен мускул. Наредена е во снопови влакна, прикачени на коската со помош на тетивите. Тие се мускули кои се истакнуваат кога правите многу вежбање, така што може да се движи по волја.

- срцев мускул. Се наоѓа во срцето и го обликува миокардот, кој ја придвижува крвта.