Monkfish

Нарачајте Lophiiformes

Информации и карактеристики

Monkfish се нарекуваат членови на редот Lophiiformes . Тие се кобни риби со неконвенционален изглед, поделени на 5 подреди : Lophioidei , Antennarioidei , Chaunacoidei , Ogcocephaloidei и Ceratioidei . На англиски јазик тие се нарекуваат морска риба, монахиња и goosefish .

Опис на риболов риболов

Обично се нарекува "една од најгрдните животни", но вистината е дека нејзината морфологија е прилагодена на непријатни океански длабочини. Генерално, главата е многу широк, а спланшеното тело се стеснува кон опашката. Устата е обликувана како половина месечина и се сместени остри прозни проѕирни заби обликувани навнатре. Телото е обично кафеава или темно сива со груба, груба и непотребна кожа.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Пирана

Коските на оваа риба се тенки и флексибилни, што овозможува да ја отвори својата муцка во голема мера. Има долги трње на главата меѓу очите. Што се однесува до перките, дорзалните и вентралните перки се наоѓаат на задниот дел од опашката, а двата големи пекторални перки имаат позади нив. Некои видови имаат перки модифицирани, и можат да одат на песок на морското дно.

Големината се движи помеѓу 20 сантиметри и 1 метар во должина, додека тежината е околу 27-45 килограми.

Карактеристичен знак на риболов риба е парче 'рбетот што излегува над муцката и го користи како мамка или мамка за да го привлече својот плен. Во женките на некои видови на морска вода, мамката има прозрачен орган; Оваа луминесценција се должи на симбиотичните бактерии кои го населуваат овој орган.

Дистрибуција и карактеристики на риболов риболов

Постојат повеќе од 300 видови на морска вода, распространети низ целиот свет, но повеќето се наоѓаат во Атлантскиот Океан и Антарктикот. Тие живеат во морските длабочини до 1.609 метри под површината, но неколку видови живеат во плитки тропски води.

Морското мочуриште мора да издржи средина што е несоодветна за повеќето морски видови, во основа се карактеризира со мало или никакво сончева светлина.

Однесување на ѕверот

Осамена риба која има развиено симбиотички однос со бактериите кои живеат околу својот прозрачен орган, бидејќи додека рибата е од корист од светлината, бактериите можат да ги синтетизираат хемиските елементи потребни за емитување на луминисценција. Далеку од телото на риболов риба е невозможно.

А љубопитен аспект за оваа риба е фактот на фузија меѓу мажите и жените. Мажот обично е помал од женскиот, а понекогаш станува и паразитски придружник. Кога млад риболов риба или не можат да пливаат средби со женски, може да се држи до своите заби. Со текот на времето, физички се спојува со неа, поврзувајќи ја со кожата и циркулацијата на крвта, губејќи ги очите и внатрешните органи, со исклучок на репродуктивните органи. Така, не е невообичаено за една женка да има 6 или повеќе мажи сплотени кон нејзиното тело.

Хранење на монах

Монкур се месојади и се хранат со други видови риби кои привлекуваат со луминисцентната мамка. Кога плен се допира со мамката, монахот брзо ја отвора својата муцка и ја јаде својата храна. Може да ја отвори и муцката која е способна да го голтне пленчето што ја дуплира големината.

Репродукција на монахиња

За овие риби навистина е проблематично да се пронајде сопруг со кој треба да се парат и, се разбира, тоа не е поради нивниот изглед. Средбите меѓу силувањата се ретки, па се репродуцираат на невообичаен начин. Мажот живее со единствена цел да репродуцира и најде жена, не се двоуми да се спои со него, со што станува паразит во замена за спермата за својот партнер.

Не сите монахињи се репродуцираат вака. Други видови одржуваат привремена сексуална приврзаност без спојување на нивните ткива.

Во секој случај, женката се појавува во морето на желатинозен, транспарентен слој кој е широк приближно 25 сантиметри и долг 10 метри. Секое јајце лебди во индивидуална комора со отворен простор за циркулација на вода. Кога јајцата се изладат, илјадници ларви со издолжени карлични перки се појавуваат во форма на нишки.

Закани на риболовецот

Некои видови на морска риба се повеќе загрозени од луѓето отколку другите, затоа што дури и кога физичарот од рибата не ја поттикнува дегустацијата, садовите направени со месо се чести и во земјите како Јапонија и Кореја се смета за деликатес. На пример, американскиот монашки рид ( Lophius americanus ) и црнолисните монахињи се вклучени во црвената листа на рибни видови на Гринпис, што укажува на рибите што се продаваат ширум светот со голема веројатност да дојдат од неодржливо рибарство.

Не заборавајте на закани од вашата природна средина. За време на феноменот Ел Нињо, тие пливаат кон површината, а подоцна се гледа и голем број мртви риби.