Карактеристики на ткивата на човечкото тело

Ткива се групи на клетки од иста класа или тип, кои се групирани за да се постигне одредена задача или задачи. Сите ткива се ниво на организација на телото супериорно од оној на клетките, но инфериорен во однос на оној на органите. Во суштина, органите се составени од ткива.

Точно е дека ткивата започнува од истиот тип на клетка или со многу слична структура, но и покрај тоа, тие можат да имаат различни функции и да бидат дел од делови од телото кои не се тесно поврзани. Крвта и коската се сметаат за ткива, дали знаете? И покрај тоа, и двете се !

> Човечката крв и коските се сметаат за ткива.

Ткивата е како блокови на човечкото тело, бидејќи тие се оние кои ги градат органите преку кои се вршат виталните функции преку кои тие се одржуваат во живот. Крвта, кожата, мускулите, мозокот, бубрезите и срцето се составени од ткива, само да споменеме неколку.

Видови ткива на човечкото тело

Луѓето делат 4 основни видови на ткива со другите животни:

1. Епителијален

Таа ја покрива површината на телото и ја покрива внатрешноста на некои органи и шуплини. Кожата на твоите раце, твоето лице, па дури и онаа на скалпот е епително ткиво, но тоа е само видлив дел од ткивото, бидејќи се наоѓа и на внатрешната површина на респираторниот тракт и на дигестивниот тракт.

Ги исполнува функциите на заштита, секреција, екскреција, апсорпција, филтрација и сензација. За да биде појасно, отпадот се излачува преку епителното ткиво, супстанциите се апсорбираат и се филтрираат, се чувствуваат стимули кои генерираат сензации и служат како бариера помеѓу органот и надворешноста. Пример за функција: епителното ткиво на дигестивниот тракт ги лачи ензимите кои ја нарушуваат храната.

Сите епителијални ткива имаат базална мембрана, односно понизок слој кој служи како база; тоа е навистина матрица на која ткивото расте. Клетките на епителните ткива имаат три главни форми: коцка, колона и шеќер.

2. Конективно или сврзно ткиво

Таа е составена од еластични влакна, со исклучок на крвта. Вашата работа е да ги задржите ткивата и органите заедно или да ги одделите и да служите како поддршка, така што ќе ги држат во место. Тоа е најобемно ткиво кај луѓето и е составено од неколку видови на специјализирани клетки: еритроцити, лимфоцити, адипоцити, фибробласти и така натаму. Обично има постојано снабдување со крв.

Сврзното ткиво кое не е специјализирано е класифицирано како густо и лабаво:

- Густо сврзно ткиво. Тоа е вид на еластично, но силно ткиво кое содржи фибробласти. Се наоѓа во тетивите, лигаментите и долниот слој на кожата.

- Лабаво сврзно ткиво. Тој е исклучително флексибилен бидејќи фибробластите се многу дисперзирани. Неговата главна функција е да ги задржи органите во место и да обезбедат поддршка.

Специјализираното сврзно ткиво е претставено во вид на 'рскавица, коска, масно ткиво, крвно и ретикуларно сврзно ткиво.

Постојат 4 основни видови на ткива:

• Епителијален

• Коњуктивни

• Нервност

• Мускули

3. Нервозни

Таа е конституирана во најголем дел од мрежи на неврони и ги формира нервите, 'рбетниот мозок и мозокот , од кои сите го сочинуваат нервниот систем . Таа, исто така формира глијални клетки, кои ги поддржуваат невроните .

4. Мускули

Благодарение на ова ткиво и неговата способност да се справи, луѓето можат да ги движат своите мускули. Таа е поделена на:

- Нежните мускули. Договорено е без потреба за поединецот да сфати, што е, несвесно и неволно. Намалете ги површините на стомакот, крвните садови, мочниот меур и цревата.

- Скелетните мускули. Тоа е наредено во пакети на влакна спроведени на коската со помош на тетивите. Тие се мускулите што се држат кога ќе направите многу вежбање, па затоа овој може да се движи по волја.

- Срцев мускул. Се наоѓа во срцето и го обликува миокардот, кој ја придвижува крвта.