Сигмунд Фројд

Фрајберг во Махрен, Австриска империја, 6 мај 1856-Лондон, Англија, 23 септември 1939 година

Сигмунд Фројд, кој се смета за еден од највлијателните умови на дваесеттиот век, ја револуционизира историјата преку развивање на теории за функционирањето на умот, кои биле контроверзни во тогашното викториско општество. Тој е наречен "Татко на психоанализата" за неговата улога како основач на оваа практика.

Младите

На неговото извод од матичната книга тој се појавува како Сигисмунд Фројд. Првите години од својот живот ги поминал во својот роден град среде скромно еврејско семејство кое не практикувало, но поради растечкиот антисемитизам, тие морале да се преселат во Виена во 1860 година, каде што Фројд ќе живее поголем дел од својот живот.

Недостатокот на пари не го спречи да се приклучи на доброто образование, кое Фројд секогаш одговараше со голем интелект. Јасно ја читал литературата и учил француски, италијански, шпански, германски, англиски, хебрејски, грчки и латински. Тој направи навика да напредува во своите часови и со почести дипломираше од гимназија *.

Првите планови на Фројд биле да го проучат законот, но потоа ја променил својата одлука, а во 1873 година се запишал во Медицинскиот колеџ на Универзитетот во Виена, кога имал 17 години. Тој имал среќа да биде ученик на еминентни професори како што се филозофот и психологот Франц Брентано, физичарот и физиологот Вилхелм фон Брјуке и зоологот Карл Клаус.

Во 1881 година дипломирал како лекар и добил работа во Општата болница во Виена. Но, ова не го задоволи младиот Сигмунд, бидејќи бил незадоволен од конвенционалната кариера во медицината. Од овој период студии на мозокот анатомија и публикација за медицински употреба на кокаин: Über кока (Sobre la кока), кој беше објавен во 1884 година.

Таткото за психоанализа

Тој соработувал со д-р Јозеф Бреуер во третманот под хипноза на хистерија. Breuer развил метод наречен "говор лек", кој се состои во правење на пациентите да зборуваат за трауматски искуства, со што се намалени симптомите на хистерија. Најпознат случај бил студијата на пациентот познат како Ана О., третиран под катартички метод. На крајот, Фројд сметал дека проблемите на неврозите кај луѓето потекнуваат од трауматични епизоди од минатото.

Фројд ја напуштил својата работа во Генералната болница во Виена и почнал да ги проучува психолошките нарушувања и да практикува како доктор во приватната сфера. Во 1885 година тој направи патување во Париз за да студира со неврологот Жан Шарко, широко признаен за неговото истражување за хистеријата и употребата на хипноза. Тој се вратил во Виена во 1886 година и отворил приватна клиника за третман на нервен и церебрален нарушувања; Во истата година тој се омажи за Марта Бернајс, со кого ќе има 6 деца.

Фројд воведе хипноза во својата клиника за лекување на неговите пациенти кои страдаат од неврозис и хистерија, но тој постепено престана да ја практикува и почна да развива контроверзна теорија за викторијанската пуританска ера: дека човечките суштества поседуваат несвесно доминирана сексуална импулси. Во 1895 година ја објавил книгата Студиен über Hysterie (Студии за хистерија) со Бреуер, а во 1897 година почнал да анализира и истовремено да истражува соништа на подлабок начин, што го натерало да го открие Едиповиот комплекс и постоењето на фантазијата

Во 1900 година беше објавена една од најпосетуваните дела на Фројд: Die Traumdeutung (толкување на соништата), каде што изложил анализа на соништата врз основа на желби и несвесни искуства. Една година подоцна го објави Зуро Психопатологијата на Алтаггелебенс (Психопатологија на секојдневниот живот). Дотогаш веќе го привлече вниманието, па во 1902 година бил назначен за професор по невропатологија на Универзитетот во Виена. И покрај нивниот успех, нивните теории беа разгледувани, а понекогаш се сметаа за контроверзни или премногу фокусирани на сексуалноста.

Подоцна го основал Виенското психоаналитичко здружение. Во 1909 година тој одржа серија предавања на Универзитетот Кларк во Соединетите Американски Држави, со што доби меѓународно признание. Во 1910 година ја основал Меѓународната психоаналитичка асоцијација со Карл Јунг како прв претседател.

Време подоцна беше окупирано во примена на неговите теории за историјата, уметноста и различните дисциплини. Во 1916 година објавил неколку дела за психоанализа. Но, со објавувањето на неговата книга Das Ich und das Es (The Self and the Id) во 1923 година тој повторно привлече внимание со теоријата на новиот модел на човечкиот ум поделен на ид, егото и суперегото.

На почетокот на Втората светска војна Фројд мораше да ја напушти Виена и да се насели во Лондон. Тој бил дијагностициран со орален карцином како резултат на неговата интензивна вмешаност со цигари. Починал во Англија кога побара од својот лекар за смртоносна доза на морфиум.

Сигмунд Фројд, до денес, е маж присутен во објаснувањето на некои медицински нарушувања. Неговото влијание врз психологијата е непобитно.

* Средно образование што му претходи на високото образование, што е еквивалентно на средните училишта во Велика Британија (британска гимназија), средните училишта во САД и бакалауреатите во други земји.