Членови на Arboretum тимот Westonbirt, кој се наоѓа во Глостершир, Англија, моментално се наоѓаат во Соединетите Американски Држави за да добијат семе од дрво кое може да биде дел од експериментот Glade , кој има за цел да набљудува како видови реагираат на промените во животната средина. времето.

Арборетумот на Westonbirt е ботаничка градина која засолнува околу 2.500 видови дрвја и грмушки. Во сопственост на Комисијата за шумарство и место на неспоредлива убавина. Проектот 2050 Glade почна да се обликува во првата декада од 2000 година со намера да создаде простор со видови од дрво од целиот свет за да проучи што се случува со нив во средината на променливата клима и зголемување до 4 степени Целзиусови. температура

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... "Лудиот" случај на животни кои се намалуваат

Комисијата за шумарство наведува дека се прави избор на дрва што се типични за блага клима, што ќе овозможи да се идентификуваат замени со капацитет да издржат екстремни временски услови и ќе помогнат во заштитата на есенскиот предел на арборетумот. Постои и можност за изработка на заштитни мерки за шуми.

Тимот на арборетумот ќе помине извесно време во Ботаничката градина во Мисури, во Сент Луис, за да ги собере семето од родните видови кои се истакнуваат за прекрасните нијанси што ги добиваат во текот на есента. Еден од експертите, Дан Кроули, вели дека собирањето на сопствените семиња на малку топло клима подразбира сеење на дрвја и набљудување на нивниот раст во климатските услови на Англија.

Проектот, иако малку познат надвор од таа земја, има можност да врши влијание во другите делови на светот, со оглед на тоа што климатските промени влијаат на сите земји. Се разбира, животните и луѓето не се единствените што ги искусуваат нејзините ефекти, бидејќи копнените растенија можат да бидат нарушени од нивните природни циклуси и можеби некои не можат да се прилагодат на температурни флуктуации или феномени поврзани со глобалното затоплување , како што се зголемувањето на нивото на морето или акутните суши што сериозно би го загрозиле нивниот опстанок. Од оваа гледна точка, важно е да ги поставиме своите глетки на 2050 Glade , а можеби, ако преживееме уште 40 години, ќе видиме колку добро тие се адаптираат.

Досега проектот вклучувал околу 10 видови, меѓу кои и Mallotus japonicus , кој расте во Кина, Јапонија и Кореја; речиси половина од оваа деценија ја преживеа суровата зима на Англија. Се планира да се додадат дрва од Јужна Америка, од Океанија и од медитерански земји.

Извори:

http://www.bbc.com/news/uk-england-gloucestershire-29685037

http://www.forestry.gov.uk/forestry/infd-8kvkqw

http://www.forestry.gov.uk/forestry/INFD-9BXKRG