Рак од пустиник

Суперсемејство Пагуроидеа

Информации и карактеристики

Ракови на редот Декапода и на суперфамилијата Пагуроидеа , која се нарекува "пустиник" да ја користи школка од некој мекотел за да ја насели самостојно. Постојат повеќе од 1.100 видови морски и копнени ракотворби, иако повеќето се водени.

Опис на ракот на пустината

Ракот на пустиникот е интересно животно. И покрај тоа што е рак, тој има абдомен без егзоскелет, односно декациклиран и затоа е мек. Поради оваа причина тој е многу ранлив на предатори и тоа го присилува да побара засолниште и одбрана во празните школки на мекотелите. Кога ќе го најде, тој го воведува своето тело на таков начин што може да се повлече во неа и да го држи со горниот дел од неговото тело при одење. Како рак се зголемува во големина, оставете го школка и барате поголем. Некои видови ракчиња од ракотворби можат да користат корали, дрво или камења наместо школка.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Антарктички крил

Тоа е депапод и има пет пара нозе со пар канџи секоја. Првиот пар на нозе се користи за јадење и одбрана; втората и третата се за одење, а четвртиот и петтиот пар остануваат во школка.

Ракиот пустиник во своето природно живеалиште.

Има две долги антени кои служат за допирање и две кратки антени кои имаат функција на шмркање и чувствуваат вкусови. Пар очи се ставаат на две стебла на главата. Овие очи имаат способност да ја разложуваат сликата на неколку парчиња. Ракот на пустиникот исто така има и жабри лоцирани во жабрена комора. Двата дела функционираат како бели дробови и мора да останат влажни, така што рак може да дише.

Постои голема разновидност на видови на ракотворби и поради тоа димензиите на телото се исто така разновидни. Постојат видови кои изнесуваат 19 милиметри и други кои достигнуваат 10 сантиметри и до 46 сантиметри. Затоа, тежината, како и големината, зависи од видот.

Дистрибуција и живеалиште на ракот на пустината

Се протега околу речиси целата планета. Обично живее во водите на американските и европските континенти. Во Америка се дистрибуира од Алјаска до Баха Калифорнија во Мексико и од Беринговата територија до северната зона на Јапонија. Исто така, се дистрибуира во Средоземното Море и Балтичкото Море.

Нејзиното живеалиште во водите се гребените, карпестите области и песокот. На копното тие претпочитаат да живеат под карпи, но блиску до бреговите. Во принцип, тие сакаат тропски средини.

Однесување рак на рак

Ракот на пустиникот е ноќен вид. Кога расте, треба да се промени покритие и вообичаено е да се бориме со други ракови од ракотворби за истата школка.

Таа развива симбиотички врски со други видови со тоа што овозможува имплантација на морски анемони во нејзината обвивка. Во подоцнежните млеко рак и анемони перзистираат заедно. Оваа паразитна форма го штити рак од своите предатори и во исто време го храни анемонот или анемоните со остатоците од храната што ја расипува ракот.

Хранење рак хранење

Се храни врз основа на сештојадна исхрана. Водните видови конзумираат други мали ракови, црви, мртви животни и остатоци од растенија.

Многупати ракот на пустината е маскота на луѓето. Така, во заробеништво се храни со овошје и зеленчук, како и инсекти.

Ракот на пустиникот - Суперсемејството Пагуроидеа

Репродукција на рак на пустиник

Овипарус, рак на пустиник, се репродуцира околу двапати годишно и јајцата се пуштаат во морето откако се наоѓаат под абдоменот на жената. Стотици ларви наречени зои произлегуваат од јајцата. Првите две фази, nauplii и protozoea , се случуваат внатре во јајцата; Последната фаза се нарекува мегалопа и се постигнува по неколку промени.

Ракот на пустиникот може да живее од 30 до 70 години.

Закани на ракот на пустината

Главните закани на расите на ракотници се видовите што се хранат со неа, вклучувајќи го и човечкото суштество. Птици како галеб, риба како жолт-фини туна и амфибии, како што е жабата на трска, го гледаат ракиот пустиник како вкусна храна, дури и ако мора да се ослободат од школка која прво го штити.

Сепак, не постои поголема опасност за овој вид што е изобилен дури и во вода и на копно.