Карактеристики на скелетниот систем

Скелетниот систем е збир на структури кои го поддржуваат телото и ги штитат внатрешните органи. Исто така, таа е опремена со механизми кои овозможуваат движење на суштества.

Луѓето и животните се живи суштества обдарени со скелет што во случај на човечки суштества може да биде само внатрешен (интраскелет) и коскени. Спротивно на тоа, некои животни имаат ендоскелет и други имаат егзоскелет (надворешен скелет), како што се членконоги.

Коските се важен елемент на телото, бидејќи тие произведуваат крвни клетки.

Човечкиот скелет има повеќе од 200 коски од различни големини, форми, функции и локации. Коските се важен елемент на телото, бидејќи тие произведуваат крвни клетки.

Делови на човечкиот скелетниот систем

Долги коски. Типично, издолжените и тубуларните коски се структурирани од страна на централното тело и двата краја, кои се дел од зглобовите. Примери на долгите коски се химерусот и бедрото, кои се наоѓаат во рацете и нозете, соодветно.

Рамни коски. Како што вели името, тие се рамни и широки, исполнети со сунѓерести коскени ткива. Черепот и градната коска се примери за рамни коски.

Кратки коски. Тие се коскени структури со намалена големина што можат да имаат цилиндрична или кубична форма.

Зглобовите Сојузот на две или повеќе коски е деноминиран заеднички за давање мобилност на телото. Благодарение на зглобовите, луѓето и животните можат да ги превртуваат рацете и колената да седат, да лежат, да одат, да трчаат, да играат и многу други активности.

Сепак, не сите зглобови се мобилни, бидејќи некои едноставно се поврзуваат со други коски. , y es el caso de los huesos del cráneo. Тие се нарекуваат фиксни зглобови или синартроза , и ова е случај со коските на черепот. ) y unas más, llamadas diartrosis , son completamente móviles debido a que en sus extremos existen unas estructuras que permiten el deslizamiento de huesos sobre otros. Други зглобови се полумобилизатор (наречен ампатиртроза ) и уште некои, наречени дијатроза , се потполно мобилни, бидејќи на нивните краеви постојат структури кои овозможуваат лизгање на коските над другите.

'Рскавица Тоа е сврзно ткиво составено главно од колаген. 'Рскавицата пронајдена во зглобовите ги покрива краевите на коските кои се собираат за да се избегне триење, абење и последователна болка.

Животен скелетниот систем

Животните претставуваат разновидност во конформацијата на нивните скелети. Некои, како цицачи, имаат внатрешен скелет на коски, но за членконоги како инсекти, присутен е надворешен скелет, кој се состои главно од хитин, полисахарид. Погледни го секој од видовите на скелет што може да го има животното:

Коскени скелети Формирана од коска, тешко и минерализирано ткиво.

Картиљагонски скелети. Во случај на ајкули , химери и зраци, скелетот е направен од 'рскавица, а не коска, и покрај тоа што се' рбетни животни. 'Рскавицата е мек материјал и помалку тешка од коските, што им дава агилност при пливање.

Скелет на копнена желка.

Калцирани скелети. Поддржува тело на некои без'рбетници. Мекотели имаат надворешна обвивка која го штити мекото тело и ехинодермите го имаат целото или речиси целото тело покриено со варовна структура во која се вградени калциумови котлиња, па дури и трње.

Не сите животни имаат видлива варовна школка. Некои како сипаница се опремени со внатрешна обвивка која работи слично на онаа на ендоскелет, придонесувајќи за ригидноста на телото и извршувањето на мускулните движења.

Роговиден скелети . Тие се надворешни скелети составени од тврди и отпорни супстанции, генерално хитин . Членконогите се совршени примери на животни со варовнички скелет, па пајаците , раковите и многу инсекти поседуваат егзоскелет.

Хидрокелетони Тоа не е скелет од цврст материјал, туку се базира на хидрауличен систем преку кој циркулира вода. Кога мускулните влакна на животно со овој скелет, како медуза, ја компресираат течноста на телото, тие предизвикуваат контракции кои предизвикуваат движење врз основа на пулсации.

Растителен скелетниот систем

Ниту една фабрика нема скелет како оние опишани погоре, бидејќи тие не можат да се движат како животни, иако тие имаат структура која ги поддржува; стеблото. Од друга страна, колленхима и склеренхима се поддршка на ткивата што им овозможуваат на растенијата да останат исправени.

Накусо

> Возрасни луѓе имаат 206 коски.

> Овој број може да се разликува, бидејќи некои луѓе имаат мали коски во прстите или черепот, наречени натписници.

> Скелетниот систем претставува околу 20 проценти од вкупната телесна тежина.