Делфин

Семејството Делфиниди

Информации и одлики

Делфините се морски цицачи кои припаѓаат на цетакијскиот инфраструктура. Се смета постоењето на повеќе од 40 видови делфини, поделени во 17 родови. Овој број не е точен, бидејќи има некои научни недоследности во однос на бројот на видови и подвидови. Сепак, знаеме дека неговата разновидност е доста широка.

Во рамките на групата делфини, се идентификуваат делфини или океански делфини (од семејството Делфиниди) и платанистоиди, познати како речни делфини. Првите се најобилни и најчесто се наоѓаат во морињата и океаните. Оние од реката, пак, живеат во околини со слатководни и нивните физички карактеристики се многу посебни.

Китовите убијци се членови на семејството Делфиниди и се присутни на сите океани во светот.

Опис на делфинот

Таа е една од најпрепознатливите животни и покрај големата разновидност на видови. Должината на муцката е променлива, но издолжената и тенка форма со заоблен врв е вообичаена.

Делфините имаат помеѓу 80 и 100 заби. Нивните вилици се состојат од хомодонтско забување, односно забите се еднакви едни на други.

На главата се издвојува најчесто заоблената и истакната диња. Дињата е многу корисна за процесот на ехолокација и е во пределот што го зафаќа челото.

Во горниот централен дел од главата се истакнува спиралата; дупка што се користи за дишење, видлива и кај други морски животни. Оваа спирала е покриена со отпорна мембрана што спречува вода да влегува во внатрешноста кога делфинот останува потопен.

Мерењето на телото на делфинот се движи помеѓу 1,2 и 9 метри (последново во случај на убијци китови ). Мажјаците се поголеми од женките.

Можеби ве интересира и ... Тривија за интелигентни животни

Нивното фузиформно (издолжено) тело им дава можност да пливаат течно и да ја намалат отпорноста на водата со движења. Неговата каудална перка овозможува погон, а пекторалните перки ги насочува за време на пливањето.

Мозокот на овие засолништа е релативно голем и добро развиен, па затоа се смета за едно од најинтелигентните животни во светот. Истражувачите тврдат дека овие цицачи имаат комплексни комуникациски системи засновани на звуци со различни фреквенции, каде секоја варијација претпоставува еден вид израз.

Океанските и речните делфини се многу различни со голо око. Оние од реката обично имаат сиво-розова боја, како дел од различна диета и околина. Неговите очи се многу мали; голема глава со многу поистакнато диња и перки без искривувања што ги поседуваат океаните.

Делфините се претежно светло сива боја, но можат да покажат обрасци на потемни нијанси, како и беж или синкава боја. Некои имаат искривена или дизајнирана кожа со ленти, криви и тенки линии со различни нијанси.

Хранење делфин

Тие се месојади. Малата риба и лигњите се главната храна во исхраната на океанскиот делфин.

За да ловат, тие користат ехолокација преку која можат да најдат морски животни, дури и закопани во песок. Тие исто така изведуваат и други техники како што се „удар на риба“, претежно користени од видови на шишиња од делфини. Тука делфините формираат групи каде опкружуваат одреден број риби, ги корализираат така што тие се одделени од бреговите составени од стотици или илјадници примероци.

Речните делфини трошат риби, ракови, па дури и мали желки кога има можност.

Китот убиец, во меѓувреме, има сила и големина да лови поголеми или поквалификувани животни, како што се пломби, пингвини или дури и млади сиви китови.

Кога целта не е едноставна, китовите убијци се организираат во групи за да ја постигнат својата цел. Тие прават темелни движења за да создадат силни бранови што предизвикуваат губење на рамнотежа или чувство за насочување на нивната жртва.

Делфини

Список на делфини
Долги нозе на акробат делфин
Заеднички океански делфин
Розов делфин
Долфин од шишенце

Однесување на делфинот

Делфините испуштаат звуци, изведуваат танцувачки движења, играат и изведуваат акробации од вода за различни намени, како што се забавни, комуникација, ориентирање и фаќање на плен. Покрај ова, тие користат ехолокација што им овозможува да имаат повеќе информации за својот плен за време на ловот. Нивните звуци се поделени на свирежи модули со фреквенција, пука на звуци и кликне. Вторите се користат за време на ехолокацијата.

Тие се дружеубиви, комуникативни и учеснички животни, но, за разлика од она што се верува, некои диви делфини може да покажат недостаток на интерес кај луѓето; тоа е, не секој ја има таа „пријателска“ личност со човекот. Сепак, постојат бројни приказни за делфини кои ги спасија животите на лилјаците и осамените животни од напад на ајкули.

Репродукција на делфин

Периодот на гестација варира со видот, но обично трае помеѓу 11 и 12 месеци, освен за кит-убиец што може да трае до 17 месеци. Делфините обично имаат бебе.

Мажјаците обично се агресивни за време на фазата на парење, поради надлежностите да добијат одобрение од женка. Сексуалната активност започнува пред да достигнат сексуална зрелост. Научно е докажано дека делфините имаат секс не само заради потребата за репродукција, туку и за воспоставување социјални врски.

Делфински предатори

Единствените предатори на делфините се некои видови ајкули и човекот (за океанските и реките). Во некои случаи, кит убиецот исто така претставува опасност, особено за помалите видови на делфини.

Закана што не само што ги зафаќа овие цетаници, туку и целиот морски биодиверзитет, е загадувањето на океаните, морињата и реките, кои се трујат секој ден со пестициди, индустриски и земјоделски отпад што го загрозуваат животинскиот свет. Длабоки рани на делфините, направени од пропелерите на чамци, исто така се чести.

Делфините стануваат сè почести поради запчетоци во мрежните риболов кои беа заборавени или напуштени во морињата и океаните.

Во моментов, во Јапонија има суров масакр против делфините кога се заробени за гастрономски цели. Условите за негово фаќање не се регулирани така што животното може, барем, да има достоинствена смрт без да страда агонија.