Инфраред Каридеа

Терминот "ракчиња" се применува на неколку видови ракови поврзани со ракови и јастози. Зборот понекогаш се зема како синоним за "едра", бидејќи тоа не е формален или научен поим, но во некои земји тие се диференцираат со одредени аспекти. На пример, многу ракови наречени ракчиња се поголеми, а во некои делови само морските видови се нарекуваат ракчиња.

Ред: Декапода
Подреденост: Pleocyemata
Инфраред: Каридеа

Опис

Анатомијата на ракчиња е многу слична на онаа на јастози. Тие имаат тело поделено на 3 дела: цефалоторакс, абдомен и телесон; вториот е опашка во форма на перка која служи за пливање и нема додатоци, но многу блиски се некои структури слични на лопати наречени uropods, со што тие брзо можат да избегаат наназад. Обликот на неговото полутранспарентно тело е тесен и срамнет странично. Тие имаат два пара сензорни антени и силни максили во цефалотораксот. Антените се обично долги и може да ја надминат должината на телото.

Сите ракчиња имаат артикулирана школка од хитин , вид на густа обвивка која ги штити жабрите преку кои добиваат кислород. Нејзиниот релативно тежок и отпорен егзоскелет го заштитува своето меко месо. Како и сите декаподи, тие имаат 10 нозе специјализирани за извршување на различни функции. Додатоците на цефалоторакс се 8 пара, од кои 5 се периоподи потребни за исхрана и одење. Плооподи или првите 5 пара абдоминални додатоци се користат за пливање, иако првите две се прилагодени за репродукција.

Ракчиња се мали, иако големината е варијабилна меѓу видовите. Некои не меркаат повеќе од неколку милиметри, како што е Periclimenes imperator , но други достигнуваат до 20 сантиметри во должина. Тие можат да прикажуваат живописни бои како што е пурпурна или розева боја, или да бидат бели или полутранспарентни.

Каридео (Каридеа).

Дистрибуција и живеалиште

Во зависност од регионот, ракчиња може да живеат соли, соленкасти и слатки води на бреговите, реките и езерата, меѓу другите. Повеќето видови се морски животни, а околу една четвртина од оние што се познати се слатководни. Тие се широко распространети низ целиот свет, во сите океани, од екваторот до поларните региони и имаат тенденција да живеат во плитки или умерено длабоки води. Многу од нив се пелагични видови, но други се сметаат за бентосни , кои живеат на морското дно. Млечните ракчиња можат да живеат 5.000 метри или малку подлабоко.

Интересно, некои видови живеат на сунѓери и други без'рбетници.

Храна

Речиси сите се сештојади, бидејќи тие се способни да консумираат растителни и животински материи.

Речиси сите ракчиња се сеќавања, бидејќи тие се способни да консумираат растителни и животински материи. Тие можат да јадат полихетски црви, мали риби, ракови, мекотели, опиуроиди, алги, некротични ткива на други организми, разни паразити и некои други бентосни организми кои полека се движат. Некои консумираат каррион и други се забележани поради нивната навика да јадат споменатите ткива и паразити на други видови животни; Овие обично се нарекуваат чистење ракчиња.

Многу видови се хранат со филтрација. Од друга страна, други ја држат храната со првите 3 пара pereiopods, да ја однесе до устата празнина, а потоа да го џвака постепено.

Однесување

Вообичаено е да се закопуваат ракчиња во поголем дел од денот, но во самракот тие ја напуштаат речиси неактивната состојба за да бараат храна. Поединци од семејството Alpheidae, наречени пилешки ракчиња, ја користат нивната поголема нокта за да произведат предвремена употреба што ја користат за лов и храна. Од своја страна, императорот Periclimenes одржува симбиотички однос со краставици и морски шлемови.

Фаќање на ракчиња

Репродукција

Репродукцијата во ракчиња е малку комплексна. Многу видови имаат одделни полови (мажи и жени), иако други имаат машка фаза, а потоа и женска фаза. Во многу случаи, возрасната жена ги пренесува јајцата додека не ослободи млади или млади ларви, а во други, таа едноставно ги ослободува јајцата во водата додека младите не се појават и не влезат во планктон. Некои доживуваат животниот циклус кој може да бара сол и соленкаст вода.

Некои видови се критички загрозени.

Закани и конзервација

Најверојатно риболов е главната закана од ракчиња . Бидејќи тие се многу чести во водните средини и се лесни за складирање и транспорт, тие претставуваат видови со висока економска вредност наменети како храна. Некои луѓе ги држат во аквариуми како украсни видови или како природен метод за елиминирање на алгите, паразитите и отпадот. Нејзината состојба на конзервација е особено; на пример, Palaemonetes cummingi и Palaemonetes lindsayi се критички загрозени.