Musca domestica

Постојат многу инсекти кои се нарекуваат мува. Мнозинството му припаѓа на редот Diptera, кој исто така содржи gadflies и gnats . Меѓутоа, најчесто се познати и најчесто се наоѓаат во заеднички куќи.

Овој вид е многу стар; се верува дека потекнува од времето на Кенозој и дека потекнува од Блискиот Исток, но поради неговата приспособливост се шири во поголемиот дел од светот.

Ред: Диптера
Семејство: Muscidae
Жанр: Musca

Опис

На housefly е добро признаен инсект. Возрасните имаат тело од 8 до 12 милиметри во должина, сегментирано во главата, градниот кош и абдоменот. Женките имаат тенденција да бидат малку поголеми од машките. Главата е мала во споредба со абдоменот, а во неа се истакнати големи и сложени црвени очи, кои се формирани од околу 4.000 оматридиос ; Ова се структури слични на прачки, распоредени во кругови, кои се поврзуваат директно со мозокот.

Секој omatidium може да се види дел од визуелното поле на мува, што е 360º, а потоа мозокот прави составот на сликите од нив. Можно е дека резолуцијата на сликата што се гледа не е многу добра, но таа е многу чувствителна на движење и затоа куќата лета е толку тешко да се фати.

Од друга страна, бојата на телото е сива до црна, а во градниот кош има 4 надолжни темни ленти. Речиси сите надворешни анатомија кратки влакна се ценети. Таа има еден пар на мембранозни крилја, кои се "вистински крилја", бидејќи иако има уште еден пар на крила, тие се модифицирани и не се користат за летање, туку за одржување на рамнотежа. 3 пара нозе прават екстремитети. Наместо устата како онаа на цицачите , таа има орален апарат сличен на сунѓер, формиран од 2 флуирани месести мешавини со кои ги лиже и всади површините.

Дистрибуција и живеалиште

Housefly е една од најраспространетите животни во светот, и може да се најде насекаде каде што има луѓе, затоа што секогаш е поврзано со човечки суштества или нивните активности. Се верува дека неговото потекло е во умерените региони на источната хемисфера, најверојатно во централна Азија. Живее главно во средини на тропска и умерена клима, и е многу изобилен во текот на топлите сезони, на температура помеѓу 10 и 26,6 ºC. Возрасните умираат ако температурите се под нулата и дури и ако надминуваат 44,4 ºC.

Најчесто се наоѓа во ѓубре, измет, трупови и други извори на распаѓање на органската материја.

Храна

Исхраната на куќата лета не е многу тешко. Возрасни поединци може да консумираат засладени течности, распаѓање на органска материја, крв и измет, меѓу другите течности и материјали. Ларвите можат да се хранат од влажни и топли материјали како памук и волна.

Однесување

Musca domestica е животно кое е таму каде што има луѓе, а за жал, тоа е дневен вид, па ги извршува своите активности во текот на денот, особено во најжешките и суви часови, кои се помеѓу 2 и 4 попладне. Сепак, може да се закачите ноќе, ако има доволно вештачко светло.

Речиси сите забележаа колку брзо куќата лета муви. Покрај тоа што има голема чувствителност на движењето, таа има способност да ги победи своите крилја околу 1.000 пати во минута, и да лета во налети до 24 километри на час.

Летај - Musca domestica.

Репродукција

Животниот циклус на куќата лета се состои од 4 фази: јајце, ларва, кученца и возрасни. Тоа е полигам, а мажјаците се со неколку женки, додека тие честопати само се размножуваат еднаш во својот живот, а потоа ја складираат спермата со која тие ќе оплодат повеќе јајца во иднина. Со оглед на нивниот релативно краток животен век (15-25 дена, понекогаш и до 2 месеци), возрасните можат да се парат кога се на возраст од 18 до 24 години или до 36 часа.

Женката може да положи околу 500 јајца во текот на нејзиниот живот.

Тоа е мажјак кој суди на женски со помош на дисплеи и интеракции кои вклучуваат лижење и допирање на женската глава. Ако таа го прифати тоа, таа го турка нејзиниот оцепувач за организмот кон него, а потоа и двајцата се парат од 30 минути до 2 часа.

Првата фаза од циклусот е јајцето . Женката може да положи околу 500 јајца во текот на нејзиниот живот, но секој сет се состои од 75-100 од нив наредени во мали групи. Секој е бел, издолжен и долг околу 1,2 милиметри. За да се изведат јајцата, неопходно е медиумот во кој се депонирани да е влажен, затоа жените преферираат да ги стават во распаднатиот органски материјал.

Втората фаза е ларвата. Тие се појавуваат по еден ден и поминуваат низ 3 фази пред да се трансформираат во кукли. Тие имаат појава на заеднички црв, со белузлава нијанса. Фаза на земање започнува 14-36 дена по почетокот на ларвалната фаза; Куповите, околу 8 милиметри долги, лазат до посуво и поладно место.

Околу 17-27 дена леталото за возрасни го остава пупка од кутре, со должина од 6 до 7 милиметри.

Закани и конзервација

Несомнено, куќата летаат не е загрозен вид, ниту пак има сериозни закани. Сепак, луѓето обично се чувствуваат непријателски кон нив, бидејќи се поврзани со нечистотија, недостаток на хигиена и лошо здравје. Мувите можат да носат повеќе од 100 патогени, некои предизвикуваат болести како што се колера , тифусна треска, дизентерија, туберкулоза и салмонелоза. Контролата на популацијата на куќата лета е неопходност, особено во популации погодени од слаб санитарен систем.

Извори

Parragon Books. (2013). Енциклопедија на Животниот свет.

https://en.wikipedia.org/wiki/Muscidae

https://en.wikipedia.org/wiki/Housefly

http://www.arkive.org/house-fly/musca-domestica/

http://animaldiversity.org/accounts/Musca_domestica/

http://entnemdept.ufl.edu/creatures/urban/flies/house_fly.HTM