Цитрус x лимон

Киселост и арома се две од најистакнатите карактеристики на лимонското дрво, лимонското дрво. Во моментов има многу видови на цитрусни растенија, но не постојат оригинални диви видови. Се верува дека Citrus x лимонот е резултат на синдикатот помеѓу горчливото портокалово ( Citrus x aurantium ) и цитронот ( Citrus medica ). Горчливото портокалово дрво е хибрид помеѓу pamplemusa ( Citrus maxima ) и мандаринот ( Citrus reticulata ).

Ред: Sapindales
Семејство: Rutaceae
Род: Цитрус

Карактеристики

Лимоновото дрво е зимзелено дрво со тенка багажникот и некои корени што излегуваат од земјата. Таа достигнува висина која осцилира помеѓу 3 и 6 метри, и има бројни тенки гранки, од кои многу имаат трње. Лисјата се долги до 10 сантиметри; тие покажуваат елиптична или овална форма и се малку забиени на рабовите. Тие имаат темно зелена боја на зракот и бледо зелена од долната страна.

Цветовите, популарно познати како цветови од портокал или цвеќиња од портокал , се мали и растат сами или во групи од 2 или повеќе. Неговата боја е бела со виолетова пупка, 5 конкавни сепали и 4 или 5 ливчиња со должина од околу 2 сантиметри. Центарот е украсен со бројни stamens (до 40) со жолти ѕверови и горниот јајчник. Тие даваат свеж и пријатен мирис.

Лисја, цвеќиња и плодови на Citrus × лимон.

Плодовите, лимоните, се овални и обично имаат излив на едниот крај. Нејзината кожа е релативно дебела и нејзината боја е светло жолта или зеленикава. Тоа е груб на допир, поради малите везикули на површината. Внатре, пулпата е бледо жолта до зелена и се состои од кеси кои се полни заедно со сок. Тоа е сочно и кисело. Иако обично има неколку семиња, некои сорти им недостигаат.

Се верува дека Citrus x лимонот е резултат на синдикатот помеѓу горчлив портокал и цитрон.

Дистрибуција

Точното место каде што потекнува лимонското дрво е непознато, но многу е веројатно дека тоа било во Азија , во сегашниот регион Асам, Индија или во северна Бурма или Кина. Општо е прифатено дека неговото одгледување првпат било извршено во Индија и Пакистан, потоа било однесено во Персија, а подоцна и во месопотамија, помеѓу реките Тигар и Еуфрат. За време на Римската империја, лимон веќе бил консумиран во Рим, но неговото одгледување не се проширило на цела Италија. Тоа беше во осумнаесетиот век кога Арапите го воведоа во Африка и Сицилија, а до средниот век стигнаа до Франција и Шпанија. Благодарение на патувањата на Кристофер Колумбо, листовото дрво пристигна во Америка.

Во сегашноста, одгледувањето на лимонски дрвја е широко распространето во голем дел од светот. Главните производители и извозници на овошјето се Шпанија, Италија, Грција, Турција, Кипар, Либан, Јужна Африка и Австралија. Во Америка, Мексико и САД се истакнуваат како производители.

Репродукција и сорти

Лимонови дрва се во можност да цветаат во текот на годината, но најчесто е да се направи тоа во текот на пролетта или летото. Цветовите, хермафродитите (полови органи од двата пола се во истиот цвет), се опрашуваат од инсекти, честопати пчели. Дрвото може да се самоопранени, односно да биде оплодена од сопствените машки цветови, па затоа не треба да има други лимони дрва во близина за да развијат овошје.

Зелен лимон, сорта на лимон.

Лимонот може да се одгледува од семиња или сечи, во влажни, суптропски, па дури и суви области. Тие растат по можност во целосна сонце, но толерираат малку сенка. Се разбира, не може да издржи мразови многу добро, бидејќи дрвото може да умре на -6,5 ºC, додека цвеќињата и младите плодови на -5 ºC.

Пулпата на лимонот е она што ги содржи високите нивоа на витамин Ц.

Употреба

Плодот е најскапоцениот производ на лимонското дрво . Од него, неговиот сок е многу вреден за подготовка на освежителни сокови, повеќе јадења и десерти и разни лекови и козметика. Исто така се користи како вкус за колачиња, колачи, конзерви, сладолед, шербет и други комерцијални јадења. Пулпата содржи високо ниво на витамин Ц.

Маслото од кора е користено во полирање за мебел, сапуни, шампони, детергенти и колоњи. Сокот има апликации во традиционалната и комерцијалната козметика; Долги години се нанесува на кожата за да го олеснат и да згаснат места и пеги. Дрво, компактен и лесен за работа, се користи за да се направат некои мали предмети, како кујнски прибор и играчки.

Освежувачки пијалок со лимон

Лимоновото дрво има анти-воспалителни и диуретични ефекти, и може да ја подобри периферната циркулација на крвта. Се користи за лекување на , , бубрежни камења, конгестија на бронхиите, и каснување од кожа. Потрошувачката на масло го зголемува бројот на белите крвни клетки во крвта и го стимулира дигестивниот систем . Може да се нанесува на кожата за да се ублажат изгорениците и како отпорни на инсекти. И покрај многуте користи и придобивки, прекумерното внесување на лимони предизвикува забна ерозија и ги прави забите поподложни на распаѓање.

Закани и конзервација

Дрвото понекогаш е предмет на напад на габи и бактерии кои предизвикуваат болести како што се веругоза, суво заболување, гумамоза, мрсна точка и антракоза, само да споменеме неколку. Ако расте со недостаток на микронутриенти, неговите гранки се атрофираат. Освен нејзините болести, лимонското дрво не е во опасност од исчезнување или глобално загрозено.