Терапијата со помош на животни станува сè попопуларна. Во последниве години, многу луѓе се обложуваат да третираат разни болести преку интеракција со видови соодветни на нивната животна средина и болести. Кучињата, мачките, зајаците, птиците, делфините и коњите редовно се користат.

Многу луѓе велат дека таканаречената зоотерапија им помогнала да се подобрат, бидејќи помагаат да го оптимизираат нивото на здравје и да обезбедат среќа. Идејата не е пресилна со оглед на намалувањето на негативните чувства кај домашни миленици, се додека тие се вклучени длабоко во секојдневниот живот на поединецот.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Кога зоолошките градини се гробишта

Всушност, позитивните резултати се видливи и важни, особено кај постарите лица и децата со нарушување на аутизмот. Но, не сите ги поддржуваат овие терапии. И покрај прекрасната работа што ја претставува за човечки суштества, можно е дека за користениот вид, искуството не е, барем, здраво.

Лори Марино и Скот Лилиенфелд, истражувачи од Универзитетот Емори, САД, во 2007 година известија дека луѓето кои страдаат од некој вид на хронична или ментална попреченост треба да избегнуваат терапии со помош на делфини, бидејќи нема научни докази за ефективноста на третманите и ако се сомневате на ризикот дека делфините се стартуваат кога тие се заробени, одржувани и принудени да комуницираат со човечки суштества во услови кои се туѓи на нивното природно живеалиште. Патем, колку пари се водени паркови со овие активности? Се повеќе и повеќе луѓе нудат да пливаат со делфини за да ги користат луѓето со посебни потреби и бремени жени. Ситуацијата станува подобар бизнис кој го искористува прекрасното искуство на гледање и допирање на делфини.

Ризиците ги вклучуваат сите животни, се разбира, а загриженоста се врти околу нивното апсење, обука, хранење, одржување, здравје и импликации на нивните расположенија. Од самиот почеток, важно е да се доведе во прашање заробувањето на животните за да ги користат според нашите потреби, бидејќи тие се предмет на неприроден живот. Сепак, многу животни биле припитомени и животот со нив е веќе вообичаен.

Но, дали е точно да ги искористиме за да го подобриме нашето здравје? Тоа е тешко прашање, бидејќи во несреќни ситуации за животот на една личност, тоа е често последното нешто што се мисли.

Идејата не е лоша од нејзиното потекло. Животните се аморални суштества, иако многу од нив остваруваат многу блиски врски со луѓето. Познато е верноста на кучето и исто така е позната и врската помеѓу мажот и мачката. Затоа, врските со животните, додека тие се во оптимални услови за двете страни, може да бидат од корист.

Не заборавајте дека е малку веројатно дека навистина знаете под кои грижи се чуваат на животните ако одат на места специјализирани за зоотерапија, па затоа е важно да се добијат информации за тоа. Исто така, неопходно е да се биде свесен за ефектите од зоотерапијата и можноста за недостаток на лек, бидејќи, во основа, животните обезбедуваат подобрување во психолошкото здравје, а не во лекувањето на патологиите. Посебно споменување го заслужува деликатниот случај на децата, бидејќи тие се склони да се вклучат без да се земат предвид дека нивните "терапевти" не се миленичиња што може да се однесат дома или засекогаш.

Односот со животните или нивната грижа не треба да биде само во случаи кои го загрозуваат човековото здравје. Сега, вашата одлука е да се земе животна терапија земајќи ги предвид добрите и лошите страни, но, особено, ние веруваме дека ако нема потреба да го сторите тоа со одење на специјализирани места, ќе ја дадете најдобрата одлука. Спасено куче или напуштено маче може да обезбеди добра компанија и многу среќа во својата улога на агенти за социјализација, бидејќи на овој начин не придонесува за растот на местата фокусирани на конкретното збогатување на сметка на видот.