Quercus robur

Обичниот даб, познат и како даб карбало (со варијации во нејзиниот правопис: карбајо, карвало) и песочен леб, е едно од најценетите дрвја во Европа и една од најстарите културни икони. Генерално, дабовите, поради нивната убавина и храната што ја произведуваат, веќе беа почитувани во Праисторијата, а фигурите на верските идоли беа отелотворени во нивното дрво.

Во многу делови од Европа сеуште се држи во голема мера, и обично претставува долговечност, сила и големина. Тој е наречен "крал на дрвјата" .

Ред: Fagales
Семејство: Fagaceae
Жанр: Quercus

Опис

Заедничкиот даб има величествен лого. Со својата висина од 4-12 метри, таа е една од највисоките во нејзиниот дистрибутивен опсег и се издвојува за широката круна, нејзините силни гранки и кора од коренот. Неговата ширина е исто така широка; некои поединци се регистрираат помеѓу 10 и 12,2 метри во обем. Кората е сивокафеава и покажува умерено длабоки пукнатини.

Како листопадно дрво, во есента лисјата паѓаат и се распаѓаат во почвата. Тие се лисја на 4-5 неправилни лобуси на секоја страна и 7-14 сантиметри во должина, поддржани од многу кратко стебло. Неговата боја е зелена, но долната страна е малку поблеска од зракот. Машкото цвеќе расте во мали групи или во осамени витрини, додека женските цвеќиња се појавуваат сами или во групи на краевите на гранките. Бојата на цвеќето е зелена до малку кафеава.

Лисја и желади на Quercus robur.

Плодот на обичниот даб, како и на другиот вид на даб, е жар, долг околу 2-2,5 сантиметри. Се состои од едно овално семе со кафеава боја опкружено со тврд школка, и чад на врвот. Куполата е дрвна, со сиво-зелена боја и се појавува пред нејзиното формирање, бидејќи е основа на женските цвеќиња. Жолтите растат во групи од 1 до 4 на долги стебла од 3-7 сантиметри во должина.

Тоа е заедничко дрво во паркови, градини и други рурални и урбани области на Европа.

Дистрибуција

Дабовите се родени на северната хемисфера, а Quercus robur е роден во регион кој се протега поголемиот дел од Европа на Кавказ и Анадолија, вклучувајќи ја и Русија и делови од Централна Азија. Видот се јавува природно во Северна Африка, и се шири да живеат диви во Кина и Северна Америка. Тоа е многу честа вида низ цела Обединетото Кралство и земјите од Западна Европа, додека таа е поретка во некои области од медитеранскиот регион и на северниот дел.

Во својата дива состојба живее првенствено листопадни шуми, и се одгледува во умерени региони. Расте добро на полно сонце при температури не премногу студени, но не и многу топло. Може да издржи ниски температури, иако во зима влегува во летаргија . Поради нејзината убавина и други атрибути, тоа е заедничко дрво во парковите, градините и другите рурални и урбани средини во Европа.

Репродукција и сорти

Дрвото почнува да цвета во средината на пролетта, повеќе или помалку од април до мај, пред или во исто време со лисјата (мора да се запомни дека тоа е листопадни видови). Цветовите се монокултни : тие се само мажествени или само женски, но и двата пола се во исто дрво. Вторите се опрашуваат од ветрот, а по оплодувањето, плодот почнува да се развива. Семето созрева од септември до октомври.

Во многу сорти, обичниот даб се пропагира од семиња кои можат да се садат директно во почвата. Таа е способна да расте во неколку видови почви, вклучувајќи глинест, но со добра влажност. Младите дрвја имаат потреба од постојана влажност. Quercus ruber има некои сорти што ги искористи шумарството: "Конкордија", со бавен раст и ниска висина; "Fastigiata", најчестата сорта; "Пендула", со виси гранки, и "Пурпуреа", со лисја со необичен пурпурен тон, меѓу другите.

Заедничка дабова кора.

Употреба

Quercus ruber има големо значење во дрвната индустрија за долго време. Но, пред да ги опишеме неговите намени во шумарството, добро е да ја истакнеме нејзината важност во фолклорот и културата на Европа, бидејќи пред времето на друидите. Многу стари легенди велат дека оној кој имал парче од даб е заштитен од зло и штета, дека носењето жерел на врвот ја зголемило сексуалната моќ и плодноста, и дека секој што насадил желудник на месечината, наскоро ќе има пари . Во претходните векови многу двојки се венчале под заеднички даб.

Некои луѓе користат лушпа од кората за лекување на хронична дијареа, дизентерија, хеморагии и повремени трески.

Во моментов, видот се одгледува главно за своето дрво, што е многу отпорен и траен. Тоа е материјал со кој се изградени од буриња и артефакти за бродови до парчиња мебел; всушност, многу дрво се користело дабово дрво, пред железо да стане популарно како материјал за правење алатки. Нејзината кора е корисна за мариноване на кожата, а од него и жабрите се произведува боја.

Жените се јадливи, иако птиците и цицачите, како што се вервериците, се оние што ги искористуваат. Тие може да се користат како сточна храна. За човечка исхрана, кафеавата кожа и надворешната кожа, со висока танини, се отстрануваат и варат и оставаат да се впијат. Подоцна, тие можат да бидат подложни за додавање на брашно, или сецкани за да додадете супи. Маслото се користи за готвење во некои делови на Северна Африка. Некои луѓе користат кора од лушпа за лекување на хронична дијареа, дизентерија, хеморагии и повремени трески.

Закани и конзервација

Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата (IUCN) ги наведува Quercus robur како еден вид "Мала загриженост", што не е глобално загрозено. Тоа е широко распространето, иако во Обединетото Кралство тоа е намалено во текот на изминатите неколку векови како резултат на најава за преобразување на шумите во пасишта или зелени површини на четинари и лошото управување со шумските површини. Исто така во Обединетото Кралство постои болест која напаѓа многу дабови, познати како "ненадејна смрт на дабот", од страна на микроорганизмот Phytophthora ramorum .