Пчела

Суперсемејство Apoidea

Информации и карактеристики

Пчелата е летачки инсект познат за производство на вкусниот мед кој се консумира низ целиот свет. Таа му припаѓа на редот Hymenoptera и суперсемејството Apoidea . Сепак, пчелата не е единствена, но родот содржи околу 20.000 видови пчели групирани во 9 семејства, па затоа сите пчели не произведуваат мед.

Опис на пчелата

Бојата на пчелите варира според нивниот вид, но најпознатите се црни и имаат жолти ленти кои се различно поставени во секој вид. На пример, пчелата или европската пчела ( Apis mellifera ) имаат златни тонови со хоризонтални црни линии во горниот дел од телото. Од своја страна, видот Anthidium florentinum има ленти само на страните на своето тело.

Генерално, пчелите имаат долга структура наречена пробосцис, со која можат да го внесат нектарот од цвеќе. Кај мажите, антени се составени од 13 сегменти и кај женките се составени од 12. Сите пчели имаат 2 пара крилја; задниот пар е најмал. Во некои видови крилјата се толку мали што им оневозможуваат на пчелата да лета, но тоа не значи дека се сиромашни.

Жигот се нарекува овеопозитор и е дел од репродукцијата на пчелата. Приложени кон убодот е торба која содржи отров, но само женките можат да го убодат.

Големината исто така е променлива. Да се ​​има идеја, најголемиот пчелен вид е Мегахиле Плутон , бидејќи женката достигнува 3,9 сантиметри. Најмалата пчела е минимум Тригона , чија должина не надминува 0,21 сантиметри.

Дистрибуција и живеалиште на пчелата

Пчелата се дистрибуира на сите континенти освен Антарктикот. Обично живее во области со вегетација богати со цвеќиња и ги населува дрвените дупки или саќе изградени во заедницата.

Однесување на пчелата

Пчелата е позната по своето високо организирано и фокусирано работно однесување. Таа формира колонии составени од илјадници индивидуи и секоја од нив има функција да ги исполни.

Секоја колонија зафаќа кошница или саќе и во секоја од нив живеат 3 видови пчела: кралицата, работниците и беспилотните летала. Кралицата пчела е единствената што може да лежи јајца и нејзината функција е само репродуктивна. Работниците се стерилни жени и се одговорни за чистење на чешел, собирање полен и грижа за младите. Од друга страна, беспилотните летала, сите мажи, се одговорни за парење со кралицата.

Некои видови пчели се агресивни и луѓето научиле да се плашат од нив. Обично се случува пчелата умирање по чешање, бидејќи жигот останува на кожата на засегнатиот човек заедно со дел од стомакот.

Интересен факт во однесувањето се случува во медоносните пчели, кои одржуваат форма на комуникација откриена во деценијата на 70-тите од страна на истражувачот Карл фон Фриш. Според ова откритие, пчелата изведува еден вид танц со цел да споделува информации за локацијата на цвеќето. Работниците се враќаат во чешел и почнуваат да танцуваат и надолу по вертикалниот ѕид. Растојанието до цвеќето зависи од времетраењето на пештерата и бројот на вознемиреност: подалеку од цветовите, толку подолго се шири линијата и побавно ритамот на агитација.

Пчелно исхрана

Исхраната на пчелата во основа се состои од полен и нектар од цвеќе. Работниците, исто така, собира вода за разредување на складираниот мед и подготвуваат храна за ларвите. Во пчелите за производство на мед, кралскиот млед се троши од она што ќе биде кралица.

Од своја страна, пчелите од родот Тригона се единствените што се хранат со мршојадците.

Репродукција на пчелата

Пчелата е животно од овци, а само кралицата може да се соединува и да лежи јајца. Откако еден беспилотно летал успева да се сопне со женката, таа ги депонира јајцата со нејзиниот јајцепис. 4 дена подоцна се изведува шрафирање, а малите ларви почнуваат да живеат, за што се грижат работниците. Ларвата поминува низ неколку трансформации пред да стане пчела, но исто така зависи од видот.

Закани на пчелата

Од минатиот век, драстично се намали популацијата на дивите пчели, особено во САД. Пчеларството, исто така, е засегнато и воопшто, падот е предизвикан од губењето на природното живеалиште поради сеча и урбанизација, како и употребата на пестициди. Во 2010 година, неколку научници открија дека пчелите починале од вирус во нивната ДНК и од габа присутно во сите колонии.

За среќа, некои организации се загрижени за животот на овие инсекти и, всушност, неодамна Европската унија објави дека има планови да ја ограничи употребата на пестициди кои убиваат пчели.