Карактеристики на човечкиот респираторен систем

Добро е познато дека на човечките суштества, како растенија и други животни , им треба кислород од атмосферата, така што нивните клетки, заедно со гликозата, произведуваат енергија. Без кислород, едно лице не може да живее по неколку минути.

Респираторниот систем го спроведува процесот на дишење, со кој поединецот добива кислород. Бидејќи луѓето можат само да добијат кислород природно од воздухот, тие имаат серија на телесни структури специјализирани за воведување на кислород и неговата употреба.

Респираторниот систем го спроведува процесот на дишење, со кој поединецот добива кислород.

Компоненти на човечкиот респираторен систем

- Супериорни антенски линии.

Нос

Тоа е издлабена структура која се состои од две ноздри, преку кои во амбиентниот воздух влегува во телото. Внатре во носот се турбините, проекциите покриени со слуз. Освен тоа, носот е подмачкан со слуз произведен во парануларните синуси (шуплини на коските на куќата, исполнети со воздух), кои имаат резонантни комори кои го подобруваат звукот на гласот.

Устата, исто така, функционира како респираторен пат, иако дишењето низ устата не се препорачува бидејќи нема заштита против микроорганизми во животната средина.

Фаринге

Канал кој ја поврзува носната шуплина со ларинксот.

Laringe

Цевчеста форма на цевка која се спушта од фаринксот и се поврзува со трахеата. Овде звуците на говор се генерираат со содржина на гласните жици.

-Надворешни дишни патишта.

Трахеја

Тубуларен канал со карциногени прстени поврзани со мускули кои овозможуваат нејзино контракција. За време на дишењето, трахеата останува отворена, така што воздухот може да влезе во белите дробови.

Белите дробови

Секој има две бели дробови, еден десно и еден лево, во внатрешноста на ребрата кафез. Тие се главни органи на респираторниот систем, бидејќи тие ги содржат структурите каде што се одвива размена на гасови .

Бронхи и бронхиоли

Бронхиите се цевки кои се протегаат од трахеата на едно од белите дробови. Бронхиолите се добиени од бронхиите и колективно го формираат бронхијалното дрво. На краевите на бронхиолите се алвеолите, еден вид вреќи околу дијаметар од 0,2 милиметри, каде се случува размена на гасови.

Сите алвеоли покриваат површина од 70 квадратни метри. Можете ли да го замислите тоа во вашето тело?

Работа на човечкиот респираторен систем

Процесот на дишење има две фази: вдишување и издишување, или поедноставно, влегување и излегување на воздух од белите дробови. Различни мускули на вратот, градниот кош и стомакот учествуваат во процесот и предизвикуваат зголемување на обемот на ребралниот кафез или враќање на првобитното ниво. На пример, интеркосталната мускулатура за ребро кафезот се проширува и се релаксира за да се намали. Покрај тоа, дијафрагмата, исто така, склучува договори за време на инхалација за да се овозможи зголемување на волуменот на градите и да се релаксира за да се добие спротивен ефект.

Процесот на дишење има две фази: вдишување и издишување, или поедноставно, влегување и излегување на воздух од белите дробови.

Дишењето се случува на следниов начин:

1.-Поединецот вдишува воздух од околината, така што неговиот ребрачки кафез се шири. Воздухот влегува низ носот, каде што носната коса и слузот стапуваат странски честички: микроби, прашина и супстанции кои можат да бидат штетни.

2.-Како што поминува низ turbinates , нервите од овие ја перцепираат температурата на воздухот и нормално го загреваат и го влагаат, така што се транспортираат со топла температура на следните структури.

3.-Воздухот патува низ фаринксот, а потоа поминува до ларинксот. Бидејќи гласните жици се отворени, не се создава вибрации или звук.

4. - Воздухот е воден од трахеата, а потоа на една од двете бронхија кои водат кон белите дробови.

5. - Воздухот ги достигнува бронхиите и од таму до бронхиолите, кои завршуваат со мешунки наречени алвеоли .

6.-Алвеолите се опкружени со бројни капилари поврзани со срцето. Во овој момент се случува нешто многу важно: размена на кислород и јаглерод диоксид. Кислород минува низ респираторната мембрана и се придржува до црвените крвни зрнца на капиларите. Во меѓувреме, капиларите ослободуваат јаглерод диоксид кој преминува во воздухот на алвеолите. Крвта со кислород се враќа во срцето и крвта со деоксигенација се враќа во срцето преку инфериорната вена кава.

7.-Јаглеродниот диоксид се елиминира од телото со издишување.

Видео податоци

Болести и нарушувања на човечкиот респираторен систем

-Бронхитис. Тоа е воспаление на бронхиите. Кога е краток, тој се нарекува акутен бронхитис, но ако продолжува долго време, тој се нарекува хроничен бронхитис. Може да предизвика кашлица, прекумерна слуз, па дури и опструкција на дишните патишта.

-Neumonia. Се состои од воспаление на алвеолите поради инфекција со бактерии, вируси или габи, повреда или штетен хемиски агенс. Се произведува течност која содржи леукоцити кои ги убиваат бактериите , но во исто време оваа флуида ја ограничува апсорпцијата на кислородот. Тоа води до кашлица, отежнато дишење и треска.

- Белодробна емфизема. Ѕидовите на алвеоларните кеси се оштетени, што го спречува снабдувањето со кислород. Тоа предизвикува скратен здив и кашлица. Почесто кај луѓето кои го злоупотребуваат тутунот.