Немој да бидеш толку сигурен Дури и ако го делите вашиот отпад во лименки со етикети "органски" и "неоргански", а повеќето од вашите производи имаат етикета која вели "еколошки", "биоразградливи" или "органски", СИТЕ контаминирајте, иако многу луѓе прават најдобри обиди намалување на ефектите од вашиот живот на нашата планета.

Од рана возраст бевме нагласени за важноста на трите Р: намалување, повторна употреба и рециклирање, не научија да фрламе отпад во водата или на теренот, а исто така да внимателно да ја исчистиме куќата, училиштето, канцеларијата ... Она што не ни кажаа , е дека тоа нема да биде доволно овие денови.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Што е загадување?

Она што ние се обидуваме да го кажеме е дека во најголем број случаи произведуваме загадување поради незнаење. Откривањето на опасноста од истурање на употребеното масло преку мијалната цевка нè зачуди: што друго загадуваме без да го знаеме? О, многу, многу повеќе.

Па, веќе знаеме дека некои од ефектите од пренаселеноста се зголемувањето на обемот на отпад и зголемувањето на производите кои ги задоволуваат потребите (или каприците) на општеството. Така, домашното загадување стана речиси тивка фактор што произведува штета што не може да се спореди со индустриското загадување. Замислете, милиони куќи ширум светот имаат потреба од периодично чистење, и за да го направат тоа, тие ги користат производите направени со хемикалии кои завршуваат во отпадни води, но ја оштетуваат почвата. На пример, киселините што се користат за санирање на бањите обично се истураат во тоалетот. Кога ќе ја спуштите рачката, покрај зјапалото и бактериите, литри отров што ја оштетуваат масата на водата.

Најчесто користени детергенти се доста силни и се една од најважните причини за контаминација на водата. Исто така, сурфактантите присутни во шампоните и омекнувачите на ткаенината, покрај загадувањето, може да предизвикаат алергии или други здравствени проблеми.

Не заборавајте на батерии, ве молиме, дека повеќето од светското население се ослободува од нив со фрлање во ѓубрето. Ако сте слушнале пред тоа, тоа е многу опасно, можеби е време навистина да одите во центри каде што тие се одговорни за нивно отстранување на соодветен начин, а не на неодговорен начин што многу луѓе го имаат.

Слушај, тогаш, ќе те прашаш: што да правам? Ако секое дејство има реакција и ако сè што загадувам, не можам да помогнам! Размислете за ова: иако е точно дека сите ние ја загадуваме до одреден степен, некои прават повеќе од други, а ако не беа затоа што сме големи потрошувачи на сè што сакаме да го купиме, загадувањето ќе биде ништо помалку од загрижувачко, можеби.

Затоа, итно е да се консумираме поодговорно и да се вратиме на нашето потекло. Ние можеме да ги замениме средствата за чистење и другите комерцијални производи за други природни или помалку агресивни, и ве молам, многу е важно да ги прочитате етикетите од се што купуваме. Незнаењето, не е така, мора да биде прифатено и оправдано, запомнете дека незнаењето што треба да се знае претставува афект со сериозни последици. Затоа еколошкото образование треба да биде спонзорирано од владините власти, но и од семејството, но бидејќи првите можат да имаат други интереси, почнуваат да ве информираат и да ги спроведуваат активностите кои помалку штетат за вашата околина, на вашата здравје и џеб.