Карактеристики на човечкиот ендокрин систем

Како телото знае што да прави во услови на стрес? Што е тоа што го "активира" премин од детството во адолесценција? Одговорот на овие две прашања е поврзан со ендокриниот систем, збир на органи, жлезди и ткива кои произведуваат хормони и дека, заедно со нервниот систем, контролира и координира многу телесни функции.

Ендокриниот систем влијае врз растот, поправката, варењето, хомеостазата и сексуалната репродукција на човечките суштества.

Компоненти на човечкиот ендокрин систем

Ендокриниот систем влијае врз растот, поправката, варењето, хомеостазата и сексуалната репродукција на човечките суштества. Неговите најважни делови се:

Хипоталамус Се наоѓа во долната централна област на мозокот и го поврзува ендокриниот систем со нервниот систем. Таа произведува хормони кои предизвикуваат дејство на хипофизата.

Хипофизата или хипофизата Се наоѓа на база на мозокот и е тесно поврзана со хипоталамусот. Ги надгледува активностите на другите жлезди. Она што го прави е лачење на хормони кои ги стимулираат различните жлезди на телото да ги лачат нивните хормони.

Хипофизата произведува овие хормони: хормон за раст (хормон за раст), хормон за стимулирање на тироидната жлезда, адренокортикотропен хормон, фоликулостимулирачки хормон, лутеинизирачки хормон, пролактин, меланоцитен стимулирачки хормон, окситоцин и вазопресин или антидиуретичен хормон .

Тироидна жлезда Лоциран пред трахеата и обликуван како пеперутка, тироидната жлезда го лачи триодотиронинот и тироксинот, два хормони подобро познати како тироидни хормони, неопходни за реализација на метаболизмот и хомеостазата .

Паратироидни жлезди Постојат 4 жлезди кои се наоѓаат над и под тироидната жлезда кои произведуваат паратироиден хормон, кој го регулира нивото на калциум и фосфор во крвта.

Пинеална жлезда Таа се наоѓа зад таламусот во близина на центарот на мозокот. Таа произведува мелатонин, хормон кој го регулира циклусот на спиење.

Надбубрежните жлезди Во телото има две надбубрежни жлезди; еден во горниот дел на секој бубрег. Тие се составени од надворешен кортекс составен од вродено ткиво кое произведува минерални кортикостероиди, кортикостероиди и андрогени (полови хормони); и со внатрешна коскена срцевина формирана од снопови на нервни влакна, кои го лачат адреналинот и норадреналинот, хормони кои ги зголемуваат реакциите на стресот.

Панкреас Ги секретира инсулин, гастрин, соматостанин и глукагон, кои помагаат во регулирањето на нивото на шеќер во крвта и го одржуваат снабдувањето со гликоза во мускулите.

Тестиси Тие се дел од машкиот репродуктивен систем , но тие се, исто така, органите кои лачат хормони (андрогени како тестостерон) кои го поттикнуваат сексуалниот развој и производството на сперма која содржи сперматозоиди, машките сексуални клетки.

Овариуми Овие органи на женскиот репродуктивен систем произведуваат прогестерон и естрогени, хормони одговорни за зајакнување на ѕидот на матката и создавање на зрели јајници.

Работа на човечкиот ендокрин систем

Овој систем работи од електрични импулси и невротрансмитери на нервниот систем , кои предизвикуваат мускулите да се договорат и жлездите да ги лачат нивните хормони.

Хормоните дејствуваат како хемиски амбасадори. Секој хормон е насочен кон еден вид ткива, органи и клетки, познат како цел , и предизвикува праведен одговор во нив. Откако ќе ги препознаат целните клетки или ткива, тие се врзуваат за овие и предизвикуваат реакција во клетката. На пример, движењата на дестилацијата на ѕидот на матката предизвикуваат ослободување на окситоцинот во задниот лобус на хипофизата, што ги стимулира контратерите на матката за време на породувањето.

Болести и нарушувања на човечкиот ендокрин систем

-Diabetes. Кај дијабетес тип 1, панкреасот произведува малку или никаков инсулин и како резултат на тоа, телото не е способно правилно да синтетизира гликоза во крвта. Кај дијабетес тип 2, иако панкреасот го лачи инсулинот, клетките на телото не реагираат на ова, што ја спречува апсорпцијата на гликозата. Нејзините компликации вклучуваат проблеми со бубрезите, окото и нервите.

-Хиптотироидизам Многу малку тироидни хормони се секретираат. Метаболизмот станува побавно, а може да се почувствува и зголемување на телесната тежина, болки во мускулите и зглобовите и намален отчук на срцето.

-Хипертироидизам. За разлика од хипотироидизмот, тироидната жлезда произведува вишок на тироидни хормони, па метаболизмот се забрзува. Засегнатото лице може да има губење на тежината, мускулна слабост и оток на вратот.