Tundra

Информации и карактеристики

Тундра е најстудениот биом на планетата, што се извлекува од значењето на неговото име: "обична без дрвја". Практично е поларна пустина која се карактеризира главно од многу ладна клима, силни ветрови, ниски врнежи од дожд, слаба почва со хранливи материи, ниска биолошка разновидност, ниска вегетација и едноставна структура и кратки растечки сезони. Несомнено, пејзажот на тундра е најпознат по слојот на снег и мраз покривајќи планини и дел од земјата.

Географска локација на Тундра

Тундра се наоѓа на високи географски широчини во поларните региони, главно во северната хемисфера на Земјата и ги покрива местата како Сибир, Аљаска, Исланд, јужниот дел на Гренланд, северна Канада и Европа (вклучувајќи ги и Русија и Скандинавија), северниот дел на Антарктикот и под-Антарктичките острови и зони меѓу Чиле и Аргентина. Поради силните ветришта, ретките дождови и студеното време, планинските врвови го имаат и овој биом.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Taiga

Постојат три основни видови на тундра:

Арктикот
Се наоѓа во северната хемисфера под слоевите на арктичкиот мраз и се протега до границата на четинарните шуми на тајгата. Речиси половина од Канада и добар дел од Аљаска доминираат тундра.

Алпски
Тоа е во планините на кое било место во светот, на височини каде што не расте никаков тип на дрво. За разлика од арктичката тундра, почвата обично е добро исцедена и затоа нема мраз.

Антарктик
Третиот тип, антарктичката тундра, е најмал вообичаен. Се случува на континентот и на некои острови како што се Кергелен и Британската прекуморска територија на Јужна Џорџија и Јужните сендвичски острови.

Клима на Тундра

Поради својата близина на столбовите, климата на тундра останува под нулата поголем дел од годината, односно од 6 до 10 месеци. Во арктичката тундра просечната температура е -12 до -6 ºC; во зима просекот е -34 ºC, а во лето достигнува -3 ºC. Температурата на алпската може да биде малку потопла, при регистрирање во лето околу 10 ºC; сепак, за време на ноќта тие се спуштаат неколку степени под нулата.

Општо земено, зимите во тундра се екстремно ладни, темни, долги и суви и може да достигнат -70 ° C Иако во поголемиот дел од годината има снежни врнежи, во текот на летото се одржува помалку ладна клима од -28 ° C и со неколку дождови. Топењето, често во форма на снег, се движи помеѓу 150 и 250 милиметри годишно, што е дури и помалку од оној на топлите пустини.

Тундра и неговата флора

Во тундра нема дрвја, бидејќи тие не би преживеале со такви температури, но тие растат ниски растенија и до 400 видови на цветни растенија. Во прилог на временските услови и недостатокот на врнежи, недостатокот на распаѓање на органски елементи го прави земјиштето не е хранливо за да има голема вегетација. Таа расте ретко, со некои закрпи повеќе изобилство од другите, како резултат на варијации на влага и други фактори.

Се проценува дека во Арктикот и субарктичната тундра има околу 1.700 видови растенија кои вклучуваат треви и црниот дроб. Мовците ја сочинуваат најчестата вегетација, бидејќи поради тоа што се само околу 10 сантиметри и се блиску до земјата, тие издржуваат силни ветрови без да бидат искористени и во зима тие се заштитени со снег.

Во овој биом просперитетна хитс, овес и некои џуџести грмушки, како и лишаи. Растителни перничиња го наоѓаат своето место меѓу депресиите на карпите, каде што се заштитени од ветровите и околината е малку потопла. Во алпската тундра постојат пасишта Тусок, хитс, па дури и џуџести дрвја.

Caribou во пејзаж на тундра.

Тундра и неговата фауна

Животните од тундра се физички прилагодени на овој тип на клима. Тие имаат долг крзно и се заштитени со дебели слоеви масти под кожата. Некои од нив се бели, што им овозможува да се маскираат во снегот и да побегнат од нивните предатори. Општо земено, во тундра живеат ирваси, карибу , зајаци , арктички лисици, волци, јастреби, мовски волци, поларни мечки и неколку видови птици. Печатите и морските лавови живеат на крајбрежјето.

Поточно, арктичката тундра е дом на волци, арктички лисици, поларни мечки, лемнинги, верверички, арктички зајаци, карбиу, арквинолини, врани, јастреби, гулаби, галеби, арктички бумбари, молци, црни муви и скакулци, додека фауната на на алпската тундра, каде што нема поларни мечки и други видови уникатни за Арктикот, спаѓаат планински кози, пикаси, сунѓери, овци, пеперутки и скакулци.

Јаглерод во Тундра

Повеќе од една третина од јаглеродот (C) добиен од почвата се наоѓа во тајга и тундра-биомите. Овие региони сега се сметаат за одлични извори на јаглероден гас, но кога се топи мразот, Ц се ослободува во воздухот во форма на јаглерод диоксид и метан. Овој факт претставува закана за животната средина, бидејќи овие гасови придонесуваат за глобалното затоплување.

Пејзаж на Тундра

Во тундра се видливи планински венци и области чисти и очигледно напуштени. Во лето можете да ги видите боите на вегетацијата и цвеќињата, но во зима сè е покриено со снег. Арктичката тундра е особено за замрзната почва во текот на поголемиот дел од годината, која се нарекува мраз.

Видео податоци