Indri Indri

Индри или бабакото е еден од најголемите видови лемури кои постојат денес. Тоа е исто така едно од животните со најмала дистрибуција , ограничено во североисточниот дел на Мадагаскар.

Ред: примати
Семејство: Indriidae
Жанр: Indri

Опис

Тоа е инди и цицач со должина од 64 до 72 сантиметри и 7 до 10 килограми тежина. Женките имаат тенденција да бидат поголеми од машките. Двата пола имаат основен опашка долг само 4 или 5 сантиметри; Оваа особина е уникатна кај лемурите, бидејќи повеќето видови имаат многу подолг и видлив опаш. Очите се округли и зеленикаво жолти.

Косата на неговото тело е мека, изобилна и меки во текстурата. Тоа покажува две основни бои: црно-бело, но некои области, како што се нозете, рацете, регионот под градите и во близина на анусот, се претвораат во жолта боја. Лицето е црно, а во горниот дел на главата можеме да видиме круна од бели влакна. Ушите имаат извонреден МАТ на црна и бела коса која наликува на острици. Поединци од северот покажуваат малку потемн слој од оние од југ.

Младите, од друга страна, се речиси целосно црни, но како што растат, тие се здобиваат со типично црно-бело крзно.

Дистрибуција и живеалиште

Индри е животно лоцирано само во североисточниот дел на островот Мадагаскар . Успева во планинските средини и во крајбрежните шуми, на копно од ниво на море до надморска височина од 1.800 метри. Со оглед на неговото арбореално однесување, трае многу време неколку метри над гранките и се спушта само до земја за да бара храна или да премине на мали површини без дрвја. Во спротивно, скокнете од дрво на дрво.

Дистрибуцијата на Indri не беше секогаш толку мала. Всушност, се знае дека на почетокот на 1900 година бројни популации се проширија на голем дел од Мадагаскар.

Тоа е животно кое посветува 30 до 60 проценти од своите секојдневни активности на храна.

Храна

Инди е животно со трајни навики во исхраната , а во неговата исхрана доминираат цвеќиња, лисја и плодови кои почнуваат директно од дрвјата или се собираат од земјата. Тоа е дневен вид и посветува 30 до 60 проценти од нивните секојдневни активности на храна.

Indri (Indri indri). / Автор на сликата: Ерик Пател.

Однесување

Нивните крикови можат да се слушнат околу 4 километри.

Indri indri е социјален вид. Поединецот живее во групи од 2 до 5 членови, кои се состојат во основа на пар на размножување и нивното потомство. Женките се доминантни дури и пред мажите , и тие се посветени да ја бранат заедничката територија и да го обележат со урина и други секрети на организмот.

Видот има широк спектар на ресурси за да комуницира, но вокализациите имаат исконска улога. Нивните крици се толку гласни што, ако се фрлени од врвот на дрвото, може да се слушнат околу 4 километри. Тие имаат различни значења; на пример, достапност за парење и територијалност. Тие, исто така, се издаваат за да извршат заедница на социјални групи.

Во прилог на вокализација, поединците користат контакт со очите, гестови и држење на телото за да комуницираат со други врски до своите врсници. Мажјаците користат повеќе чувство за мирис отколку жените, бидејќи повеќе ги користат допирот со своите млади.

Репродукција

Не се познати специфични податоци за нивниот систем за парење, но ако се побараат експерти, велат дека идрите се повеќе склони кон моногамија отколку на полигамијата, па затоа е можно да одржат единствен пар во нивните репродуктивни години. Сексуалната зрелост достигнува помеѓу 7 и 9 години.

Жените имаат потомство на секои 2 или 3 години, а повеќето од раѓањата се јавуваат од мај до јуни. Периодот на гестација на видот е најмногу 150 дена . Откако излегуваат од утробата, младите добиваат директна нега од нивната мајка и, во помала мера, од нивниот татко, кој се грижи за двете. Одмагнувањето се врши 6 месеци по раѓањето, но децата можат да останат со својата мајка околу 2 години.

Стапката на смртност кај новороденчињата е многу висока: најмалку 50 проценти.

Закани и конзервација

Индри е критично загрозен вид , според Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата. Нејзиното население е многу мало, а стапката на смртност кај новороденчињата е многу висока: најмалку 50 проценти од потомството умираат поради падови, болести или предатори. Исто така, влијае на фактот дека жените имаат бавни репродуктивни циклуси и затоа не раѓаат секоја година.

Како да тоа не беше доволно, човекот придонесува за намалување на индри со спроведување на својот лов и намалување, горење и уништување на неговото живеалиште. Дрвјата кои обезбедуваат засолниште и храна се веќе многу ретки.


Извори

http://www.iucnredlist.org/details/10826/0

https://en.wikipedia.org/wiki/Indri

http://www.arkive.org/indri/indri-indri/

http://www.bbc.co.uk/nature/life/Indri