Карактеристики на човечкиот кардиоваскуларен систем

Крвта што тече низ вените на човечко суштество е само дел од комплексниот кардиоваскуларен систем, или циркулаторниот систем. Ова е составено од 3 елементи кои работат заедно: срцето, крвните садови и, на крајот, крвта.

Кардиоваскуларниот систем е одговорен за транспорт на кислородната крв во сите делови на телото и отпадните материи во црниот дроб и бубрезите за ослободување од телото. Тоа е, како што може да се види, систем кој ги храни клетките и ткивата и го прочистува телото.

> Тоа е систем кој е составен од три елементи: срце, крвни садови и крв.

Потоа, знајте ги неговите делови:

- Срце . Орган кој пумпа крв со циркулирачки преку крвните садови.

- Крв . Течност со карактеристична црвена боја, поради милионите еритроцити кои ги содржи. Тоа е возилото преку кое се транспортираат кислород и отпад.

-Плавни садови. Тие се вените, артериите и капиларите преку кои поминува крвта, и сите тие се собираат во еден вид мрежа на цевки кои се разгрануваат. Тие можат да се договорат и да се прошират како функција на протокот на крв.

Работата на артериите е да ја носат крвта со кислород од срцето. Најголемата артерија во телото е аортата, која се наоѓа во горната област и е поврзана со срцето. Вените имаат обратна работа: тие ја враќаат крвта без кислород до срцето. Капиларите се најмалите крвни садови на сите до тој степен што само едно црвено крвни клетки може да помине низ нив одеднаш. Тие служат како транспорт на кислород и хранливи материи и во нив се случува гасната размена.

Впечатлива карактеристика на крвните садови е нивниот капацитет да се справи според температурата што се гледа, што претставува механизам на терморегулација. Дали забележавте како прстите може да станат сини / виолетови кога температурата на околината ќе се намали? Што се случува е дека крвните садови се склучуваат за време на ниски температури за да се спречи губењето на премногу топлина на кожата, така што протокот на крвта е намален.

Како функционира човечкиот кардиоваскуларен систем

Тоа е двоен циркулаторски систем. Што значи ова? Која е составена од два кола и затоа крвта оди во срцето двапати:

Белодробно коло Крвта на венско потекло (која доаѓа од вените) се транспортира од десната страна на срцето, преку пулмоналната артерија, до белите дробови за да се добие кислород и ослободување на јаглерод диоксид. Тогаш тоа е насочено кон левата страна на срцето.

Системско коло Донеси оксигенирана крв во клетките низ телото. Таму собира јаглероден диоксид и друг отпад, а потоа се враќа во десниот дел од срцето.

Крвта, управувана од срцев мускул, ги зема хранливите материи во тенкото црево и ги носи до клетките, заедно со кислородот од белите дробови.

Во синтезата, крвта на артериите транспортира кислород, хранливи материи и имуни клетки во сите делови на телото кои им се потребни, додека венската крв го собира отпадот за ослободување од организмот.

> Најголемата артерија во телото е аортата, која се наоѓа во горната област и е поврзана со срцето.

Болести и нарушувања на човечкиот кардиоваскуларен систем

-Миокардијален инфаркт Колоквијално е познат како срцев удар. Коронарната артерија станува опструктивна, а потоа мускулната зона која ја наводнува крвта истекува од кислород и умира (некроза). Срцето може да престане да пумпа крв, па дури и тепање.

-Аневризма Тоа е слаба точка во ѕидот на артерија. Ова се проширува или проширува.

- Срцева слабост. Тоа е неефикасноста на срцето да пумпа крв. Бидејќи ова е главната функција на такво тело, тоа е проблем кој може да доведе до последици како што се неуспех на бубрезите и црниот дроб, поради недостаток на крв.

-Тромбоза Состојба што се појавува кога згрутката се формира во сад, па протокот на крв е намален. Ако садот е блокиран, болката и воспалението се доживуваат.

-Варици. Тие се испакнати вени кои се појавуваат кога венските залистоци не се затвораат добро, па притисокот во вените се зголемува и тие се појавуваат. Може да почне како естетски проблем, но во некои случаи тоа бара операција.