Маслиновото дрво

Олеа европеа

Информации и карактеристики

Маслинките потекнуваат од маслиновото дрво, мало дрво со висока економска важност и едно од најпознатите култивирани во светот уште од античко време. На некои места тоа било или се сметало за свето и претставува изобилство, богатство, моќ и мир. Во моментов има повеќе од 1.000 милиони маслинови дрвја.

Ред: Ламиали
Семејство: Oleaceae
Genанр: Олеа

Опис

Маслиновото дрво е повеќегодишно растение. Неговиот изглед е широк, а неговата висина е кратка: од 8 до 15 метри. Обично има едно изопачено стебло со неколку стебла. Листовите растат по тенки стебла и се наредени спроти едни на други; Тие се повеќегодишни, зашилени и тесни, ширина од 1 до 3 сантиметри и долги 4-10 сантиметри. Неговиот горен дел е зелен, а долниот покажува сребрен зелен тон, малку сивкав. Тие живеат околу 2-3 години и паѓаат во пролетта, за да отстапат место на нови лисја.

Неговите цвеќиња се мали, бели со 2 stamens и стигма поделена на 2, и даваат суптилна слатка арома, додека плодовите се зелени, виолетови или црни со големина од 1 до 2,5 сантиметри. Цветовите растат во јата во основата на лисјата.

Дистрибуција

Маслиновото дрво е родно во медитеранскиот регион, Централна и тропска Азија и некои делови на африканскиот континент. Денес е сè уште распространета видови во Африка, Азија и Средоземното подрачје, но е воведена во Соединетите Држави, Хаваи, Еквадор, Австралија, Нов Зеланд и Француска Полинезија.

Расте во медитеранските климатски живеалишта со сува сезона, во варовнички почви и области во близина на брегот. Тоа е многу отпорно дрво и може да издржи различни видови почва и соленост, како и тешки услови како што се сушите.

Репродукција и сорти

Ова растение ангиосперм цвета во пролет и се опрашува со инсекти. Цветовите можат да бидат хермафродитски (со машки и женски сексуални органи) или несексуални. На плодовите или маслинките им треба 6-8 месеци за да созреат и да се здобијат со потемна боја бидејќи се случува тоа. Обично созреваат во есен и се собираат некое време пред тоа, иако плодовите на дивите маслинови дрвја се погори од оние на култивирани дрвја и не се консумираат. Одгледуваните видови не се размножуваат со семе.

Неговото созревање е бавно, но дрвото е многу долго, затоа што може да живее стотици години.

Во моментов има повеќе од 1.000 видови Olea europaea и 6 природни подвидови, а тоа се: Olea europaea europaea, Olea europaea cuspidata, Olea europaea guanchica, Olea europaea cerasiformis, Olea europaea maroccana и Olea europaea laperrinei . Подвидовите Olea europaea europaea има 2 сорти: сортата Europaea која обично се одгледува, со многу месести плодови и која не расте дива, а сортата со силвестрис , со прилично мали плодови.

Некои сорти за производство на маслиново масло се "Каламата", "Пикуал", "Севиillана", "Аскокато" и "Барне". Маслинките се собираат на есен.

Употреби

Од маслиновото дрво се користат лисјата, овошјето и маслото. Овие делови од растението се користат илјадници години во гастрономијата, традиционалната медицина и декорацијата, до тој степен што ја сметаат маслиновото дрво како највредната култура во медитеранскиот регион. Листовите се користат како антисептик, адстрингентно и за смирување на треска и гребење на кожата, иако се верува дека се и лек за хипертензија.

Плодовите треба да се мецетираат пред да се конзумираат, но оние од некои сорти може да се конзумираат по сушењето. Тие се јадат како мезе или како придружба на многу јадења, бидејќи тие се основна состојка на медитеранската кујна.

Маслинките содржат околу 40 проценти или повеќе масло, кое се вади по бербата и се користи во кујната, како природен лек и како козметички третман. Овозможува вкус и текстура на салати, сосови и мајонези, како и пици и тестенини. Исто така, меѓу другите се користи и во третман на запек, пептични улкуси, изгореници, убоди, чешање и првут. Бидејќи е богат со олеинска киселина, се верува дека е корисно за кардиоваскуларното здравје.

Од друга страна, дрвото од дрво е корисно како гориво и суровина за мебел и згради, а дрвото може да се сади како украсен мотив.

Закани и зачувување

Видот и неговите сорти не се загрозени и во некои региони се сметаат за инвазивни. Сè уште нема конкретни напори за зачувување на Olea europaea.