Веќе е добро познато дека глобалното затоплување е директна причина за климатските промени и дека ова доведува до екстремни промени во климата и температурата на Земјата на Земјата.

Екстремните промени на површината на земјата се испровоцирани уште од почетокот на планетата и само по себе, глобалното затоплување не е „лошо“, бидејќи помага да се одржи соодветен температурен опсег за генерирање и одржување на животот. Сепак, ситуацијата со која се соочува сега не се информира како што треба.

Климатските промени се реалност која влијае, но малата грижа при ракување со информации, дури и со „добра репутација“, предизвикува скептицизам, незаинтересираност, па дури и одредена милост од страна на населението. Затоа, климатските промени се доживуваат како лага.

Употреба на обновливи енергии.

НЕ е можно да се избегнат или исчезнат климатските промени ; а прифаќањето на оваа точка е од суштинско значење за да се започне со дејствување. Затоа, користењето фрази како „спаси“ планетата или „стоп“ климатските промени се емотивно и херојско дело што едноставно, во ова време, не е можно да се постигне. Се додека не постои софистицирана технологија што ќе стави крај на материјата, акцијата треба да ја надмине апатија. Потоа, враќајќи се на „спасението на планетата“, наместо да му помогнеме на каузата, се јавува неуспех во борбата против скептицизмот.


Она што се обидува е да се умерат или ублажат ефектите од климатските промени, затоа што тоа е можно.

Негирање

Демантизмот е термин кој се користи за група луѓе кои негираат реалност што е непријатно и покрај тоа што е општо прифатена. Во врска со оваа област, за негирачите е подобро да изгледаат на друг начин отколку да се соочат со оваа реалност во која учествувале и чии последици веќе создаваат премногу врева.

Можевме да напишеме цела книга на негирање заради широкото покривање во реалноста. Компанијата за инфраструктурни и обновливи извори на енергија Acciona, споменува дека постои мрежа на компании кои го финансираат растот на демантизмот како потрага по заштита на нивните интереси. Погодно е за многу претприемачи да платат за „бојкот“ на ова еколошко прашање што очигледно не им носи корист од нив, да ги решат нивните лоши практики на токсични емисии, експлоатација на природни ресурси, управување со отпад што го загадува многу итн., Итн.

Се разбира, ова море со финансирани информации знае да се камуфлира многу добро, дури и меѓу „сигурни“ медиуми за медиуми и гласови на лидери на мислења чии определби автоматски се прифаќаат од илјадници луѓе.

Оваа борба на колегите е она што ги прави вестите како што се „ Поради глобалното затоплување, коралите ја губат својата боја “ или „ Поларните мечки страдаат од глобалното затоплување “, поминуваат кога се гледаат како премногу туѓи работи и без можност за кои влијаат. Таквиот колективен недостаток на емпатија е дел од демантната работа што се прави со години, сомневајќи се во тоа што професионалци и специјалисти го направија познато по напорното истражување, исто така со години.

Шокарниот бран на негирање е засилен, дури и без да забележиме. Дали навистина е загрижено прашањето или станува збор за „страв“ што трае секунди? На што се засновани негирачите на негирање? ... со широко знаење или во еден извор?

Во тотално неформални средини како што се социјалните мрежи, можеме да прочитаме дека скептиците го исправаат својот став против климатските промени засновани врз други неверници. Тие не се целосно информирани да знаат ниту една позиција, но, тие дебатираат пред одредени бранители кои веруваат во климатските промени, но кои не прочитале премногу. Вторите ги поддржуваат движењата, но не можат да објаснат причини. Тие велат дека ја сакаат природата, но нивните постапки се далеку. Значи, се чини дека скептицизмот има повеќе верни и доследни следбеници, што му дава сила.

Одговарање на прашања, кои доаѓаат од скептицизам.

Скептицизмот не е „лош“; всушност, тоа е како климатските промени; не е можно да се исчезне, но можно е да се намали, и ова намалување ќе обезбеди подобро „одмастување“ на Земјата.

Дали климатските промени имаат придобивки?

Истражувањето спроведено од разни универзитети даде некои информации за придобивките од климатските промени во некои делови на Земјата, како што е Гренланд, што би било просперитетно во земјоделството, риболов и извоз, во однос на делумно затоплување. Овие се добри поени, сè додека никој не заборава на одржливоста, не е споменат во изворот каде се пронајдени информациите (*) .

Дали климатските промени имаат придобивки?

Тие велат дека растенијата растат повеќе со СО2. Значи, глобалното затоплување е добро?

Истрагата спроведена од Националниот совет за наука и технологија (КОНАЦИТ) зборува за фактот дека некои растенија всушност се размножуваат подобро и го зголемуваат своето производство на семе заради високите концентрации на СО2 , но, 1. не сите растенија имаат корист на ист начин, и 2. квалитетот на семето во растенија важни за исхраната на човекот, како пченица, е помал заради нивната пониска концентрација на протеини. Затоа, ќе има поголема количина, но помалку квалитетен.

Оттука, треба да се земе предвид порастот на трошоците за производство и системите за наводнување, бидејќи врнежите од дожд би биле многу малку предвидливи.

Ако има глобално затоплување, зошто САД замрзнаа?

Глобалното затоплување се однесува на промена на температурата што предизвикува екстремни ефекти, без разлика дали е преку урагани, поплави, суши, замрзнување итн. Тоа е, тоа не зборува прецизно за врежливо топло опкружување.

Она што се случи во Северна Дакота, Илиноис, Мичиген, меѓу другите држави, беше отклонување на поларниот вртлог по експлозија на топол воздух од Северна Африка. Овој факт доведе до тоа ладниот воздух да се чува во вителот, да се испушти во пониски слоеви на атмосферата, замрзнувајќи сè што е на својот пат.

Прашањето за глобалното затоплување и климатските промени не можат, во овој момент, да зборуваат полусмерено или со романтични, херојски, претерани или омаловажувани бои. Информациите од различни позиции се она што ќе ни даде слобода да одлучуваме помеѓу да бидеме рамнодушни, но со издржливост, или со испрашување, стекнување и барање мерки со кои се намалуваат емисиите на токсични гасови во атмосферата на Земјата, исто така со издржливост.

Референци

https://www.eluniversal.com.mx/ciencia-y-salud/que-es-el-vortice-polar-que-esta-afectando-chicago

(*)

https://ethic.es/2016/06/negacionistas-cambio-climatico/
http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_1819000/1819408.stm