Мексико е мегадиверзиска земја која има бројни ендемични видови со многу посебни карактеристики и уникатно историско минато што ниту едно друго животно не може да го претставува на ист начин.

Мексиканската Република не е изземена од проблемите што предизвикуваат конфликти и на други светски географски широчини, како дел од неодговорното дејство на човекот. Логирањето, загадувањето , нелегалната трговија со животни или губењето на живеалишта, да се именуваат неколку, доведоа до многу драстично намалување на популацијата што ја загрозува мајчин и ендемичната фауна, до моментот на модифицирање на статусот на зачувување на многу видови и подвидови.

Од стабилно ниво пред неколку години, неколку мексикански животни или чија дистрибуција зафаќа голема површина на земјата, сега се соочуваат со ситуација со безнадежна иднина. И покрај националните, па дури и меѓународните напори, големите климатски предизвици, мало еколошкото образование во заедниците и огромната неказнивост пред криминалните дела, не дозволуваат брзо решение.

Потоа, ќе спомнеме 10 мексикански видови во опасност од истребување.

10. Alouatta pigra - Црна Сарагуато

Состојба на конзервација: Во опасност од исчезнување.

Иако се нарекува и гватемалски црн двоен мајмун, тој зафаќа голема површина од југоисточниот дел на Мексико. На англиски јазик се нарекува Јукатан црна говорница , која на шпански би била " Јукатан црна говеда ".

, ја сметаше својата ситуација како загрозена од неповолна проценка за иднината. Се верува дека ловот, инвазијата на нивното живеалиште и апсењето за продажба како миленичиња, ќе предизвикаат пад од 60 проценти од населението во наредните 30 години. Во моментов, тој, исто така, се соочува со епидемии на жолта треска.

9. Жаба Anaxyrus californicus

Состојба на конзервација: Во опасност од исчезнување.

Ова е водоземник кој се дистрибуира низ северно Мексико, исто така, стигнува до територијата на САД. Претходно се прошири од северозападниот дел на Долна Калифорнија Норте до округот Сан Луис Обиспо во Калифорнија, САД, но денес неговото живеалиште е многу фрагментирано како резултат на деградацијата на нејзиниот природен екосистем од зголемената урбанизација, изградбата на брани, загадување со отпадни води и комерцијални активности што ги еродираат почвите.

Покрај тоа, суши и шумски пожари кои се вообичаени во областа и предатори од воведени риби, ја намали бројката на жаба Anaxyrus californicus на помалку од 3.000 лица.

8. Cynomys mexicanus - Кутре на мексиканската прерија

Состојба на конзервација: Во опасност од исчезнување.

Тоа е свиероморфен глодар ендемичен на централно-северен Мексико кој е тесно поврзан со верверици и сунѓери .

Овој глодарен цицач веќе изгубил околу 65 проценти од своето живеалиште поради проширувањето на земјоделството и добитокот. Се смета за чума и пречка за овие економски активности, голем број кучиња од прерии се отруени, поради што тие се класифицирани како "загрозени" животни од 1990-тите. Денес зазема помалку од 4 проценти од територијата што претходно му припаѓала.

7. Бат Лептоникетерис nivalis

Состојба на конзервација: Во опасност од исчезнување.

Тоа е вид на лилјак од фамилијата Phyllostomidae кој окупира голем дел од мексиканската територија, мала област на јужниот дел на САД и дел од Гватемала, но моментално евидентира сериозни фрагментации во некои области на мексиканскиот брег на Пацификот.

Лилјаците се многу малку ценети животни кои се прогонувани и уништени директно од луѓето.

Општо земено, лилјаците се многу лошо ценети животни кои предизвикуваат многу страв кон жителите, бидејќи се поврзани со опасност и вшмукување на крв, но Лептоникетерис nivalis само троши полен и нектар. Сепак, таа е прогонувана и уништена директно од луѓето. За ова додаваме губење на извори на храна поради ефектите од земјоделството, примената на пестициди, природни болести, депрецијација и климатски промени. Тоа е многу чувствително животно со намалени популации.

6. Canis lupus baileyi - мексикански волк

Состојба на конзервација: Во опасност од исчезнување.

Мексиканскиот волк е подвид на сивиот волк ( Канис лупус ) кој секогаш се соочувал со човечки прогон, бидејќи се смета за опасност за стоката. Пукањето и суровите замки биле причина за нивното најголемо опаѓање на населението.

Напорите за избегнување на неговото исчезнување доведоа до тоа организациите да ги применат GPS уредите за следење на некои поединци за да ги знаат своите движења и да можат да ја контролираат ситуацијата. Во 2016 година, 14 мексикански волци беа убиени, а ова претставуваше катастрофален настан за овој вид, со секојдневно исчезнување на населението.

5. Саламандери од амбистомот на родот

Во овој род на водоземци се вклучени неколку видови од родот Ambystoma, кои беа многу чести во централно Мексико пред неколку години. Видови кои припаѓаат на листата на животни во опасност или кои се критички загрозени се: Ambystoma altamirani, Ambystoma amblycephalum, Ambystoma andersoni, Ambystoma bombypellum, Ambystoma dumerilii, Ambystoma flavipiperatum, Ambystoma granulosum, Ambystoma leorae, Ambystoma lermaense, Ambystoma ordinarium, Ambystoma taylori и популарно Ajolote научно име Ambystoma mexicanum .

Главната закана со која се соочуваат сите овие видови е да живеат во живеалиште кое е многу деградирано од сушење и контаминација. Покрај тоа, постои и нелегално влегување во летање, нарушување во туризмот, пренасочување на потоци и воведени риби кои се однесуваат и се натпреваруваат со мексикански водоземци.

За да бидат работите уште полоши, Ториус е уште еден род на мексикански саламандери со некои претставници во опасност од истребување и критички загрозени.

4. Dasyprocta mexicana - Agutí negro

Состојба на конзервација: Критично загрозена.

Црниот агути или колоквијално познат како зерето прието, е хистрикоморфен глодар многу сличен по изглед на капибара. Во своите најдобри години, окупира голем дел од Мексико од центарот на Веракруз, источно од Оахака. Подоцна беше воведен на исток и западно од Куба.

Поради масовното губење на своето живеалиште, денес е тешко да се види и студира. Бројот на населението е непознат.

3. Lampetra spadicea - Lamprea de Chapala

Состојба на конзервација: Критично загрозена.

Лампресите се вид на агнати со цилиндрично тело и непривлечен изглед. Лапари од Чапала е паразитски демерсални видови кои живеат во езерото Чапала и мал дел од Рио Гранде де Сантијаго, во западниот дел на Мексико.

Населението на ова животно е намалено за 80 отсто поради деградацијата на живеалиштето, изградбата на брани, тешката загадувањето на водата и ерозијата како резултат на економските активности.

2. Lepidochelys kempii - Кемп е ридли

Состојба на конзервација: Критично загрозена.

Маслиновото ритче или бадестиот желка, е морски рептил кој се дистрибуира од страна на атлантските води на Мексико и САД. Меѓу повеќето алармантни закани е загадувањето на океаните, зафаќањето во рибарските материјали и губењето на нивното живеалиште.

И во Мексико и во Соединетите Американски Држави постојат закони за заштита за овој вид, но други додадени проблеми, како што се собирање на јајца и истурање на нафта, многу ја отежнуваат конзерваторската работа.

1. Фоноен синус - Вакита Марина

Состојба на конзервација: Критично загрозена.

Има помалку од еден процент од населението што постоело порано. Ова мало китовое одонтоцето на семејството Phocoenidae, се соочува со висока смртност од мрежи на жабрени мрежи, што е нејзина најзагросна закана. Сериозноста на ова е дека vaquita живее само на север од Калифорнискиот залив, Мексико, па покажува екстремно ограничена дистрибуција.

Напорите да се спаси се постојани, но постои предизвик што ја комплицира ситуацијата: климатските промени .