Елен

Семејство Cervidae

Информации и карактеристики

Еленските (Cervidae) се дел од семејството Cervidae кои вклучуваат елени, елен и ирваси, формирајќи вкупно 20 родови и 48 видови приближно. Неговото потекло датира од пред околу 20 милиони години.

Опис на елени

Овие цицачи од цицачи имаат долги, тенки нозе кои завршуваат со раздвоено копита. Мажот е 25% поголем од женскиот. Според видот, тежината може да варира од 30 до 250 кг. Елката е најголем грмушка со тежина од 450 кг, спротивно на Пуду, кој едвај достигнува 8-10 кг.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Ñu

Тие се единствените цицачи кои растат рогови или рогови формирани од мртва коска, кои се обновуваат секоја година. Вообичаено, само машките ги развиваат овие протубации по една година на раѓање, а тие се зголемуваат во големината како што животното се развива, но има и жени кои исто така ги поседуваат, како што се оние на ирваси или карибу, каде што ги формираат двата пола.

Еленските рогови се прекриени со текстура слична на кадифе наречена "избрише", кои содржат бројни крвни садови за да ја негуваат коската. Кога ова ќе избрише паѓа, месојаните животни се одговорни за конзумирање, бидејќи содржат висока хранлива вредност. Жителите на ескимовите популации сметаат дека овој отпад е деликатност, особено оној што расте на краевите на столбот.

Додека мажјаците ги користат во време на парење да се спротивстават, женките што ги поседуваат ги користат за да ги бранат своите млади.

Од друга страна, на елен водата немаат рогови, но горните кучешки заби на мажите се многу долги, за кои се смета дека се адаптација на нивното живеалиште, бидејќи роговите ќе ги попречат, наместо да имаат корист.

Дистрибуција на елени

Еленското население живее од тундра до тропските џунгли што окупираат речиси сите континенти. Единствените делови на светот без присуство на мајчин елен се Австралија, некои острови на Океанија, поголемиот дел од Африка, дел од Блискиот Исток, одредени региони на Азија и студена Антарктика.

Тие се наоѓаат во разни видови живеалишта, како што се арктички тундра, екваторијални шуми, листопадни шуми, тревни површини, мочуришта, тропски шуми, суви гранки, бореални и алпинистички подрачја, како и во урбани и приградски средини, живеат со луѓе и висат околу градини и патио на домови.

Елен хранат

Тие се тревопасни животни и имаат три дополнителни комори или лажни стомаци како сите преживари, каде се одвива ферментацијата на бактериите. Тие се одлучат најмногу за мали грмушки и лисја.

Репродукција на елени

Повеќето елени се полигамни, иако постојат исклучоци како што се Европскиот корен, кој претпочита моногамија.

Сезоната за размножување започнува кон крајот на есента и раната зима во умерените зони. Напротив, на ниски ширини започнува кон крајот на пролетта и почетокот на летото.

Периодот на гестација варира од 180 до 240 дена според видот. Тие можат да се раѓаат од еден до два цвета, кои обично се згрижени од мајката, со кои остануваат околу една година.

Неговиот животен век е краток, од 11 до 12 години. Сепак, многумина умираат пред нивниот петти роденден, главно поради лов или предавање.

Еленски предатори

Меѓу главните предатори за елени се рисот, којот, сивиот волк, кафеавата мечка, планината пума, јагуар, тигар, озелот и некои рептили. Но, особено човекот што со своето ловење го намали бројот на примероци во светот.

Интересни факти:

Роговите на елен можат да тежат до 36 кг.

Не сите елени имаат големи рогови; некои од нив се опремени со неколку истакнати отровници. Дали знаевте?