Американска црна вдовица

Latrodectus mactans

Информации и карактеристики

Американската црна вдовица е исто така позната како пајак на лен или cuyucha, пајак на пченица, пајак на пото и капулина. Ова варира во зависност од регионот каде што живеете.

Дистрибуција на американската црна вдовица

Се наоѓа главно во САД покривајќи Масачусетс, Флорида, Тексас, Калифорнија, Канзас и други држави, но исто така живеат во Канада, Мексико и Јужна Америка.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Шкорпија

Хабитат на американската црна вдовица

Овој пајак претпочита скриени и темни места како пукнатини, пукнатини под камења, јами напуштени од други животни, стебла и растенија.

Тие се исто така присутни во простори каде што човекот ги извршува своите активности. Главно во надворешните делови на куќата, како што се градините и задните и предните тераси. Тие ретко влегуваат во домови што се кријат во облеката и зад мебелот.

Опис на американската црна вдовица

Црната вдовица се разликува од другите поради неговата интензивна и светла црна боја, црвена песочна печ и долги нозе со кафени и црни комбинации. Пред да влезат во фаза на зрелоста, неговата боја во портокалова или кафеава, наместо црна.

Женките се поголеми од машките, мерени до 38 мм и тежат до триесет пати повеќе од машките, кои едвај изнесуваат околу 0,75 по должина. Тие имаат црвени и бели ленти на секоја страна од нивниот стомак.

Хранејќи ја американската црна вдовица

Црната вдовица се храни со инсекти и други пасишта. Преку нивната мрежа тие го фатат својот плен и ги затегнуваат за подоцна да го инјектираат својот смртоносен отров. За да ги свариат лесно, тие инјектираат гастрични сокови кои малку по малку ги распуштаат телата на жртвите.

Репродукција на американската црна вдовица

Репродуктивниот процес на црната вдовица е единствен. Мажот треба да избере женка што му се допаѓа. Откако ќе го најдете совршениот примерок, почнува периодот на парење.

Јајцата се депонираат во мала мрежа и се прекриени со свила која служи за камуфлажа и заштита. Женската е одговорна за заштита на овие.

Речиси секогаш по ритуалот на парење, мажот е фатен во мрежата и станува храна на женката. Затоа се вика Црна вдовица. Понекогаш успева да избега и има можност повторно да се падне, но ова не е вообичаено.

Пајак на овој вид, обично живее 12 месеци, но тие ги познаваат примероците кои преживуваат во природна состојба три години и во заробеништво до четири.

Американска црна вдовица и нејзиниот однос со човекот

Црната вдовица е опасно животно за човечкото суштество, сепак, тоа не е толку смртоносно како што изгледа, или тие направиле верба.

Неговиот отров содржи невротоксични супстанции кои предизвикуваат промени во централниот нервен систем, предизвикувајќи многу силни мускулни болки, вртоглавица и промени во однесувањето. Само станува фатално ако медицинското внимание не се прими веднаш или ако се утврди дека лицето има ниска одбрана поради возраст или болест.