Слики од јавниот домен. Заедница на Википедија.

Vampyroteuthis infernalis

Нивните имиња, како вообичаени така и научни, означуваат страв, но овие ознаки се однесуваат на нивниот изглед, а не на нивното вистинско однесување.

Тоа е цефалоподус мекотел од семејството Vampyroteuthidae кој има многу специфична анатомија.

Опис

Една од најатрактивните особини на лигњите на вампирот е тенкиот слој на кожата што ги поврзува своите осум краци, кои се опремени со циркус или месести боцки со секој од нив. Долниот дел од оваа крзна наметка е црна. Освен рацете, има две нишки од долга должина што може да се повлечат.

Тие не се многу големи суштества; тие сочинуваат околу 30 см од вкупната должина, што се женки поголеми од машките.

Има две перки на дорзалната површина на мантија и пропорционално ги има најголемите очи во светот, иако во општа мерка колосалната лигњи ја зазема првата позиција.

Илустрација на лигњи од вампира. / Слики од јавен домен. Заедница на Википедија.

Карактеристиката што ја дава нејзиното име е бојата на неговата анатомија. Поради хроматофорите, ова е темно црвено, со некои засенчени делови во црно меѓу рацете и очите, нешто што научниците ги поврзаа со вампирот. Овие хроматофори не функционираат како кај другите видови кои предизвикуваат ненадејни промени на бојата, бидејќи во мрачните длабочини ова нема да има корист.

Нема муштерија за мастило, туку произведува биолуминисцентен облак.

Слично на тоа, лигњите од вампир немаат црно мастило што се користи во други видови цефалоподи за да избегаат од опасност. За овој одбранбен механизам е корисен во чисти води каде што напаѓачот ја губи видливоста и му овозможува на жртвата да избега, но како што е случајот со хроматофорите, на длабочините каде што сончевата светлина не достигнува, црна боја нема ефект. Наместо тоа, лигњите на вампирот ја покриваат главата и мантија со тенка ткаенина што се приклучува на рацете, дозволувајќи им на измазнувачите да бидат изложени нанадвор, а црната боја ја камуфлира во мракот, или на друго место излегува облак од леплива слуз и биолуминисцент кој трае околу 10 минути, што служи за зашеметување на непријателот. Овој последен ресурс се јавува само кога ситуацијата е многу опасна, бидејќи создавањето на оваа слуз претставува важен метаболичен отпад.

Дистрибуција и живеалиште

Живее во студените води на јужниот океан и има циркумполарна дистрибуција. Возрасните се поблиску до Антарктикот, но младите луѓе се повеќе се гледаат северно од суптропска конвергенција.

Вампирските лигњи изобилуваат во водите чии температури се движат од два до шест степени Целзиусови. Може да достигне длабочини кои се пресметани помеѓу 900 и 1500 метри, област каде што сончевата светлина е речиси нула и кислород е мал.

Храна

Неговиот начин на зафаќање на плен е сличен на тоа како функционира риболов линија, бидејќи еден од низите е распореден во вода, во надеж дека ќе има некој контакт со плен. После тоа, лигњите пливаат во кругови околу неговата следна храна.

Тоа навистина не е агресивен предатор. Нивниот лов не се карактеризира со прогон или смртоносен гриз за својот плен.

Тој одржува месојадна исхрана и неговата стапка на метаболизмот е многу мала. Се храни со желатинозен зоопланктон, разни видови ракови, како што се антиподи, изоподи и остракоди.

Однесување

Нејзиното статично тело, орган задолжен за рамнотежата на безрбетниците, во голема мера придонесува за големата агилност и вештина што има во вампирската лигњи во водата, бидејќи изненадувачки може да плива со голема брзина и да исчезне во мракот.

Истражувачите идентификувале некои точки во анатомијата на лигњите кои испуштаат сјајност. На врвот на рацете и на основата на перките се гледа светлина за зрачење.

Поглед на пипалата и устата на вампирска лигњи. / Слики од јавен домен. Заедница на Википедија.

Репродукција

Поголемиот дел од деталите за репродукцијата на лигњите на вампирот не се познати, но врз основа на податоци од други рашчиња од поплавни води, се верува дека оплодувањето се одвива преку пренесување на сперматозорите од машкиот до женскиот. Сексуалните контакти меѓу двата пола се вонредни случаи, бидејќи популацијата на овој вид е ретка и широкото живеалиште во кое живеат е огромно.

Оплодените јајца со дијаметар од 3 до 4 мм се испуштаат во водата и се плови од длабока вода. Транспарентните младенчиња се со големина од околу 8 мм, немаат мембрана која се приклучува на осумте оружја и филаментите не се целосно развиени.

Во непознат период, младите се хранат со жолчка што се произведува во нив, а потоа вкусат друга храна како органски дерит.

Статус на конзервација: "Мала загриженост".

Закани и конзервација

Заканите за видот не се познати и моменталната состојба на конзервација е "помала загриженост".

Потребни се повеќе истражувања за лигњите на вампира за да знаат аспекти од неговиот животен циклус што можат да дадат потребни информации, со цел да генерираат акции и мерки за нејзино зачувување.