Подсемејство Salmoninae

Постојат многу риби познати како пастрмка; Тие се обично слатководни видови кои можат да се појават во солена вода. Речиси сите риби наречени пастрмки припаѓаат на родовите Salvelinus, Salmo и Orconhynchus. Тие се многу популарни во гастрономијата и спортскиот риболов, а одгледувањето е честа во заробеништво.

Ред: Salmoniformes

Семејство: салмонида

Род: Салмо, Салвелин и Орконхинх

Опис

Овие средни до големи риби имаат перки без боцки. На пример, виножитото пастрмка ( Oncorhynchus mykiss ) мери 51 до 76 сантиметри во должина, но може да достигне 1,2 метри. Тие имаат карлични перки, дорзална перка, опашка перка и масно масно ткиво на горниот дел од телото, блиску до опашката на перка. Како и повеќето риби, има пливање на мочниот меур што кога е исполнет со гас им помага да плови. Тие имаат вилица и очи без очни капаци заштитени со масни мембрани.

Неговото тело е покриено со размери и покажува многу различни бои, кои често се наредени во шарени обрасци кои им овозможуваат да се камуфлираат во нивната околина. Слатката пастрмка може да биде кафеава, жолта, црвеникава или сива, но оние од солена вода или од морето обично покажуваат сребрена боја. Виножито пастрмка е зеленикаво-сина или жолто-зелена со розова лента на неговите страни, но оваа боја има тенденција да се менува низ целиот животен циклус.

Пастрмка - подфамилија Salmoninae.

Дистрибуција и живеалиште

Повеќето пастрмки живеат во слатководни тела во Северна Америка и во северна Азија и во Европа, но некои видови како што се кафеава пастрмка ( Salmo trutta ) сега се дистрибуираат и во Австралија и Нов Зеланд откако се воведени. Тие се многу богати во Големите езера во Северна Америка. Пастрмката е честа риба во мрестилиштата. Во многу случаи тие се ослободуваат, по некое време, до нивното природно живеалиште. Ова се некои специфични дистрибуции:

-Trucha adriatica ( Salmo obtusirostris ). Ендемични за реките што течат во Јадранското Море, во Хрватска, Босна и Херцеговина и Црна Гора.

-Trucha common ( Salmo trutta ). Се протега од северна Норвешка до планините Атлас во Северна Африка.

- Папрат пастрмка . Живее во крајбрежните води и притоките на Пацифичкиот басен до полуостровот Камчатка на запад, па дури и на север од Мексико на исток.

-Труха на Брук ( Salvelinus fontinalis ). Тој е роден во Северна Америка и живее во водите на Мичиген, Њу Хемпшир, Њујорк, Њу Џерси, Северна Каролина, Пенсилванија, Вирџинија, Западна Вирџинија и Вермонт во САД.

- Мексиканска златна пастрмка ( Oncorhynchus chrysogaster ). Таа ги населува горните делови на реките Фуерте, Синалоа и Кулиакан во Мексико.

Живеат во неколку видови водни живеалишта: потоци, , со чисти и кристални води кои се обично на 10-16 ºC. Тие не толерираат контаминирани средини, поради што тие се обично првите видови кои исчезнуваат од загадени води.

Храна

Пастрмката е месојадична и се храни со многу видови риби (вклучувајќи јагули), инсекти и без'рбетници, како водни и летачки, како мекотели, ракчиња, ефемерни (Ефемеопера), фриганеа (Order Trichoptera), plecópteros (Order Plecopera) диптера (ред диптера), хирономиди (Chironomidae семејство), брашно црвени бубачки и вилински коњчиња. Меѓутоа, исхраната на пастрмка зависи од регионот каде што живее, па дури и од нејзината големина, бидејќи оние што живеат во езерата додаваат многу зоопланктон, а оние што сочинуваат околу 30 сантиметри јадат речиси исклучиво риба. Од друга страна, постарата пастрмка може да ги консумираат жаби, саламандери, полжави, змии и некои многу мали цицачи.

Многу од видовите се анадромични: тие мигрираат од морето во слатководни тела.

Однесување

Многу од видовите се анадромични: тие мигрираат од морето во тела на свежа вода за да се размножуваат, како што прават заедничките пастрмки. Виножитото пастрмка, исто така, може да поминат неколку години во океанот и да се врати во реките за да ги положат јајцата. Нови пристигнувања на солените води, покажуваат сребрениот тон на телото. Другата пастрмка го поминува целиот свој живот во свежа вода, како што е езерската пастрмка ( Salvelinus namaycush ).

Тие се претпазливи и силни риби кои стануваат агресивни кога се нападнати. Обичната пастрмка е особено тешко да се фати.

Плиток од пастрмка.

Репродукција

Тие се репродуцираат во различни сезони според нивниот вид и регионот во кој живеат. Повеќето градат еден вид гнездо во места со чакал или песок, а потоа ги депонираат јајцата и ги покриваат за да ги заштитат. Сепак, езерската пастрмка обично ги ослободува јајцата во водата и не ги депонира во гнездо.

Обично, родителите се отстрануваат од нивните јајца по нивното ослободување. СРЈ, мали риби извеле, можат да поминат време во гнездото пред да ризикуваат да пливаат на други места.

Закани и конзервација

Иако многу пастрмки не се глобално загрозени, некои видови се соочуваат со повисоки ризици поради фактори како нивниот риболов, воведувањето на инвазивни видови кои се натпреваруваат или се хранат со нив, или фактот дека тие имаат мала дистрибуција. Ова е случај со јадранската пастрмка (исчезнато истребување), турската пастрмка ( Salmo platycephalus , критично загрозена), пастрмката Гила ( Oncorhynchus gilae , Endangered ), пастрмката Apache ( Oncorhynchus apache) , Критично загрозени) и мексиканската златна пастрмка (Ранливи).

Месото од пастрмка е многу ценета храна, која се смета за многу добар вкус. Риболовната пастрмка е многу честа активност, која се спроведува и за нејзината трговија во прехранбениот сектор и како спортска активност. Рибарството е голема закана за популациите, особено оние што се намалуваат. Покрај тоа, пастрмката е храна на природни предатори, како што се кафеави мечки и орли.


Извори

https://en.wikipedia.org/wiki/Trout

http://global.britannica.com/animal/trout

http://www.wildtrout.org/content/trout-facts

http://www.dec.ny.gov/animals/7016.html

http://www.dnr.state.mn.us/areas/fisheries/crystalsprings_hatchery/basic_tactics.html

http://www.dnr.state.mn.us/fish/trout/biology.html

http://animals.nationalgeographic.com/animals/fish/rainbow-trout/