Црвен лосос

Oncorhynchus nerka

Информации и карактеристики

Црвениот лосос е познат и како лосос на црвено море и на англиски јазик, sockeye лосос , што значи "црвена риба" на јазикот на халомелемот, роден во Британска Колумбија. Тоа е анамрозна риба, односно родена е во свежа вода, живее во морето и се враќа во свежа вода за репродукција. Таа му припаѓа на цел Salmoniformes и семејството Salmonidae , и е трет најчест вид на лосос од Тихиот Океан.

Опис на црвено лосос

Најпризнатата карактеристика на овој вид е црвениот тон на телото, но оваа состојба не е трајна, бидејќи додека живее во океанот таа е сребрено-сина со црни дамки. Тоа е причината зошто на англиски јазик се нарекува "сини" или "сини грбови" за лосос кои живеат во солена вода. Кога ќе ја достигне репродуктивната возраст и ќе стигне до областите на мрестење, главата ќе стане зелена и телото ќе стане црвено. Исто така може да прикаже мали црни точки.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Сина перка туна

Обично мери помеѓу 60 и 84 сантиметри во должина, и тежи 2-3 до 7 килограми. Мажот на репродуктивна возраст има грпка и долга и истакната муцка.

Дистрибуција и живеалиште на црвен лосос

На sockeye е роден на западниот брег на Тихиот Океан во Северна Америка. Може да се најде од северниот дел на државата Калифорнија во САД, до северна Аљаска. Во текот на репродуктивната сезона лососот се наоѓа во внатрешноста, во езерата и реките приближно западно од Ајдахо, САД. Дури и во некои региони на Азија и Русија се воведени акции за лосос.

Неговото живеалиште одговара на нејзината возраст, но може да живее во свежа вода на реките и езерата и во солената вода на океаните.

Однесување на црвено лосос

Како анадромска риба, во првите 2 или 3 години од својот живот живее во езера и реки, ги поминува следните 4 години во морето и кога неговата цел е да се репродуцира, се враќа во своето слатководно живеалиште.

Се манифестира со социјално и очигледно миграционо однесување. Тоа е брз пливач кога станува збор за патување и следете ги струењата на свежа вода за да помнат. Воспоставува социјална хиерархија да биде во групи, да биде најголемиот маж кој доминира над другите.

Црвено лосос хранење

Примарната храна на црвениот лосос во солена вода и слатка вода е зоопланктон. Можете исто така да јадете ракчиња, а во свежа вода, исто така, изберете инсекти и полжави.

Репродукција на црвен лосос

Системот на парење на сокејскиот лосос е полигам, а сезоната на размножување го вклучува времето помеѓу јули и октомври. Од 4-5 години, лососот е подготвен да се репродуцира, но не избирајте сопруг додека се размножува. Тоа е, најпрво, женката ги поставува јајцата и потоа избира маж да се оплоди, и ова е колку машки се заедно со женката и се натпреваруваат за да бидат партнери. Како што обично се случува во животинскиот свет, тоа е доминантниот маж, најдобра боја и големина, кој има чест да биде избран како партнер.

Гнездото го прави женката со чакал или камчиња од реката или езерото. Во 32 до 42 дена, повеќе од 200 потомци ги напуштаат јајцата кои немаат родителска грижа.

Закани за црвен лосос

Иако црвениот лосос се појавува како вид на "Мала загриженост" (најмала загриженост) во Црвената листа на Меѓународната унија за зачувување на природата, тоа е риба многу посакувана за вкусот на месото и јајцата. . На некои места постои премостување на лосос, но се спроведуваат програми кои помагаат да се компензира еколошкиот проблем што тоа го подразбира.

Предаторите на црвениот лосос ги вклучуваат, покрај човекот, кафеавата мечка, црната мечка, езерската пастрмка, белиот крап и белата планинска риба.