Тарантула

Семејство Theraphosidae

Информации и карактеристики

Тие се нарекуваат тарантули за големи пајаци на семејството Theraphosidae. Репутацијата на овој вид не е добра, бидејќи се смета дека поседуваат смртоносен отров и претставуваат опасност за човекот кога всушност тоа не е така.

Дистрибуција на Тарантулата

Тарантулата живее во влажни тропски, суптропски и суви региони низ целиот свет. Тие го покриваат целиот американски континент, Азија, јужна Европа, Африка и Блискиот Исток.

Тие живеат во јами и во тунели ископани од самите себе. Тие исто така можат да се најдат во шупливите дрвја и карпи.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Шкорпија

Опис на Тарантула

Овој арахнид варира во боја, големина и однесување според својот вид. Тие немаат внатрешен скелет, но имаат цврста надворешна структура наречена егзоскелет, која се движат од два до три пати годишно додека не достигнат зрелост.

Тарантулите се многу застрашувачки на голо око поради нивната големина и количина на коса која го покрива нивното тело и нозе. Отровот на овој вид не е смртен за човечкото суштество, може да предизвика само алергии, иако залак направен од неговите силни песоци изгледа дека е многу болен. Да се ​​брани себеси, исто така, може да ослободи коса лоцирана во стомакот и да предизвика реакции на уртикации. Треба да се напомене дека големината на тарантулата нема врска со токсичност; постојат видови на пајаци помали и поопасни за човечкото суштество како црната вдовица.

Однесување на Тарантулата

Овие арачани се осамени и избираат да живеат во изолирани области, темни и не посетуваат други животни.

Постои сомнеж за изградбата на пајажините од тарантулата. Тие произведуваат свила, но не и за изградба на пајажини, туку запечатување на влезовите на нивните јами и покривање на нивните живеалишта. Оваа свила, исто така, служи како алармен систем против натрапниците.

Хранење на тарантулата

Тие се месојади и се хранат со инсекти, глувци, птици, жаби, жаби, меѓу другите мали животни. Тие се животни кои ловат во текот на ноќта и заробуваат со помош на заседи каде што го инјектираат својот отров, парализирајќи ја жртвата. Овој отров се покажа како многу токсичен за некои видови.

Репродукција на Тарантула

Мажите најчесто лоцираат зони за да ткаат мала ткаенина каде што депонираат количина сперматозоија која го остава стомакот, а подоцна го стремат со своите сијалици и почнуваат да бараат пар за да го реализираат спојувањето. Откако женката ќе прифати, таа се приближува до произведената ткаенина и оплоди таму. По таков чин, мажите мора да побегнат, бидејќи тие можат да ги проголтаат.

Јајцата се депонираат и запечатуваат внатре во свила. По максимум девет недели, тие се раѓаат од 500 до 1.000 млади.

Тие имаат животен век од 12 до 15 години, иако жените можат да живеат до 35 години.

Природни закани на Тарантулите

Тие се скорпии, бидејќи имаат посилен отров и силата на нивните клешти им дава предност. Сепак, осите од родот Пепсис претставуваат најголема опасност за пајаците, бидејќи тие ги парализираат со силен отров и ги носат на гнезда, користејќи ги како мрестилишта за нивните јајца. Кога се раѓаат младите од осата, тие го консумираат телото на тарантулата.

Тарантули и луѓе

Како што споменавме погоре, тарантулите не претставуваат опасност за луѓето. Тие се користат и како миленичиња каде што не е потребна таква деликатна грижа како кај другите видови.

Отровот на тарантулите е употребен од медицината за лекување на одредени болести.