Пченка

Зеа може

Информации и карактеристики

Основна храна за жителите на Месоамерица и другите региони на американскиот континент, пченката е исто така една од најпознатите култивирани и консумирани житни култури на целата планета.

Ред: Помали
Семејство: Поацеја
Genанр: Зеа

Опис

Пченката од пченка е годишен вид со висок и исправен стебло што достигнува околу 2,5 метри височина и има неколку интероди заедно, од каде што расте секој лист. Овие лизолатни лисја се многу долги; Тие мерат до 120 сантиметри во должина и околу 9 сантиметри во ширина.

Зеја mays произведува машки и женски inflorescence. Inflorescences се состојат од групи цвеќиња на структура, обично на крајот на стебло или лист. Во овој случај, машката inflorescence се развива на шик и произведува полен, додека женската inflorescence е шилест.

Дистрибуција

Потеклото на пченка е јасно американско, но точната точка каде била припитомена е сè уште неизвесна. Некои експерти веруваат дека примирувањето е постигнато во долината Техуакан, Мексико, како пештера Гиáа Накиц, сместена во мексиканската држава Оахака, една од местата каде што се пронајдени најстариот доказ за процесот на припишување. Во секој случај, фабриката се одгледува во Америка веќе 7.500-12.000 години, од близок роднина.

Толерира широк спектар на клими: влажна, топла, умерена и слично, и е важна култура во многу региони во светот, бидејќи веќе е честа појава на места каде што не е мајчин. Дури и да е така, студот не е добро толериран, така што земјоделците треба да ги предвидат идеалните услови за нивниот раст.

Репродукција и сорти

Сега, пченката е растително растение, не може да ослободува семиња без човечка интервенција. Во почетокот на летото, машките и женските цвеќиња почнуваат да се појавуваат на истото растение, така што тоа е моноексен вид. Femaleенскиот јајник развива долг стил кој е оној што прима полен. Плодот е пајажина со зрна распоредени во редови заедно. Секое жито е семе и независно овошје. Според сортата, потребни се 80-120 дена за да созрее.

Денес се одгледуваат многу сорти на пченка, а на некои земји им беше дадена задача да произведуваат свои сорти. Некои видови се специјално развиени за трговија како жито и сточна храна, други се оние од кои се подготвува пуканки, со други се прави човечка храна и сл.

Употреби

Примарната употреба на пченка е храна. Ковчињата се консумираат целосно зготвени и со зрнести зрна се подготвува тесто со кое подготвуваат бројни јадења. Американската храна се заснова на пченка, бидејќи скоро сите нејзини јадења ја содржат во некаква форма. Комерцијално, сушениот грав станува вообичаен снегулки за појадок, кои обично се мешаат со млеко или јогурт. Масло што се користи за готвење се добива и од пченка и во последните години растението стана извор на биогориво.

Иако е помалку популарен, тој користи во традиционалната медицина. Цветовите имаат смирувачки и освежувачки ефекти. Кинеската медицина користи пченка за лекување на уринарни состојби, жолтица, хепатитис, цироза и жолчни камења.

Закани и зачувување

Пченката не се смета за загрозена или сериозно загрозена, иако е ранлива на бројни болести и инфекции предизвикани од габи, инсекти и други организми кои влијаат на неговиот опстанок и, следствено, на земјоделските култури. Сепак, габата Устилаго maydis или huitlacoche, која расте на различни делови од растението, е пожелен организам бидејќи со тоа се подготвуваат вкусни и посакувани јадења во Мексико. Во другите делови на светот, напротив, габата е само чума.