Mantarraya de Arrecife

Манта Алфреди

Информации и карактеристики

Тоа е втор најголем вид на зраци, надминат само од гигантскиот сјај ( Manta birostris ) и спаѓа во редот Myliobatiformes и семејството Mobulidae , во кое се сместени најголемите зраци во светот.

Таа има способност да го регенерира вашето ткиво на телото откако ќе биде нападнат од некој предатор.

Опис на гребен манта зраци

Се карактеризира со пекторални перки во облик на крилја и екстремитети кои се протегаат пред муцката, познати како цефалични лобуси. Овие структури формираат "инка" додека се хранат и на тој начин помагаат да се канализира вода богата со храна во устата. Тие остануваат свиткани во спирала кога пенкалото плива.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Лента

Таа има тело во облик на дискот подолго отколку што е широк и завршува со опашка која наликува на камшик. На задната страна има мала грбна перка. Нејзината муцка е правоаголна и има редови на мали заби. Очите се поставени на страните на главата, а жабрите се наоѓаат во долниот дел од телото.

Бојата на задниот дел од телото е црна и стомакот е чист, обично бел со сиви закрпи. Во делот на рамената има јасни точки и врвовите на пекторалните перки може да ги претстават белите дамки.

Женката е многу поголема од машката, веројатно за да може да роди многу деца. Ширината на централниот диск на телото мери околу 3-5,5 метри.

За да се разликува женката од машкиот, доволно е да се забележи дали поединецот има лузни на пекторалните перки. Ако е така, тоа е парење лузни кои припаѓаат на женски.

Дистрибуција и живеалиште на гребен манта зраци

Таа е дистрибуирана главно во Пацификот и Индискиот океан, во зоните кои ги сочинуваат земјите од Јапонија, Австралија, Јужна Африка, Тајланд и островот Хаваи. Огледала се забележани во Атлантскиот Океан, но тие се многу ретки.

Се населува плитките тропски и суптропски крајбрежни води и се наоѓа токму на крајбрежните гребени, на атолите, во групи на тропски острови, во заливите, на крајбрежните линии и во планинските предели.

Однесување на гребен манта зраци

Иако stingray е групиран во времето на хранење, нема директни интеракции, освен ако не е време за парење. И покрај тоа што е миграторно животно, оваа состојба е помалку силна отколку кај други видови на нервоза, бидејќи има тенденција да остане на едно место, веројатно поради добрата достапност на храна, бидејќи тоа е област за чистење или поради тоа што е место за размножување. Тоа е причината зошто се нарекува и "жителска манта". За останатите, обично ги прави сезонски движења по промените во изобилството на храна и ги посетува истите области од година во година.

Тој, исто така, има навика да скока од водата за да ги отстрани паразитите од неговата кожа, да комуницира или едноставно како еден вид на игра.

Хранење на гребен

Се храни на мали океански организми, особено зоопланктонот. За да ја јаде својата храна, пејачката ги користи гребените ракери за филтрирање на мали ракови, додека нејзините цефалични лобуси продолжуваат да се шират.

Репродукција на гребен манта зраци

Мажот созрева сексуално 2 години пред жените, околу 6 години. Време за размножување е помеѓу октомври и јануари.

Процесот на додворување трае до 2 часа и е конституиран од 5 фази: прогон, гризење, копулација, задржување и поделба по копулацијата. Во првиот случај, мажјакот се покажува пред жената, пливање многу брзо во сложен модел за пливање, обидувајќи се да ги надмине другите мажи. Ако женката не ја прифати, таа може да ја удри. Во спротивно, мажјакот ја гризе женската перка за перка и се поставува веднаш до неа на таков начин што ја пренесува спермата. Тие пливаат заедно за 15 до 35 секунди и откако кополацијата е завршена, двојката се одделува и не се приклучува.

Периодот на гестација трае 1 година или повеќе и јајцата се развиваат во телото на женката. По внатрешната инкубација, 1 или 2 млади се родени во плитки води и не се хранат или не се грижат ниту еден од родителите.

Закани на гребен манта зраци

Срцето на рифовите има главни предатори како орка и големи видови ајкули, но најголемата закана за нејзиниот опстанок е комерцијалниот риболов, без разлика дали тоа е намерно или случајно. Како и да е, тоа предизвика 30% намалување на популацијата на манта зраци.

Од своја страна, Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата го класифицира овој вид како "ранлива".