Spheniscus mendiculus

Пингвин Галапагос е птица без лета од родот Spheniscus која се карактеризира со дизајн на перја, каде црни бендови се издвојуваат.

Тој е еден од 17-те видови пингвини кои се идентификувани досега.

Опис

Почнувајќи со нивната големина, тие се класифицирани како мали пингвини и во рамките на нивниот пол се оние со помала големина на телото, со висина од 49 до 53 см и тежина од околу 2,5 кг, при што мажите се поголеми од женките.

Тие имаат биколор слој кој се појавува во црно на перки, грбот, нозете и главата, со бела градите и тенка линија со иста боја и во облик на "Ц", која тече низ грлото и страничниот дел од секое око. На градите има темни бендови и закрпи во форма на неправилно распределени точки. Предлог-законот е исправен, долг, тенок и најчесто црно, но содржи делови без перје, што му дава розова боја.

Крилјата, кои се прилично цврсти како перки, се долги и се од суштинско значење за нив да се движат низ водата. Напротив, нозете се многу кратки и ова предизвикува нивно одење да не е многу вешти во цврста почва, така што ги прошируваат своите крила за да се балансираат.

Младите индивидуи се бледо сиви и немаат бендови на градите и главата што ги разликуваат возрасните.

Нивната ендемична локација во архипелагот Галапагос ги прави најсеверните видови.

Живеалиште и дистрибуција

Пингвините се карактеризираат за окупаторските географски широчини на јужната хемисфера на Земјата, но пингвините на Галапагос се пробиваат со традиција. Нејзината ендемична локација во архипелагот Галапагос, Еквадор, ги прави најсеверните видови, достигнувајќи ги водите и на јужната страна и на северната страна од планетата.

Околу 95 отсто од вкупното население на пингвини на Spheniscus mendiculus живеат на островите Изабела и Фернандина, кој се наоѓа во западниот дел на Галапагос.

Оваа географска локација нуди пејзажи со огромни карпести брегови, кавернозни формации и плажи со чист песок и навредлива вегетација. Просечната температура се движи помеѓу 15 и 28 степени. Сепак, водите околу нив се карактеризираат со ниски температури.

Храна

Тие ловат во групи и го изненадуваа својот плен со постигнување подолу.

Нивната исхрана е месојадична и нивната природна средина им обезбедува разни видови на храна, но тие претпочитаат мали и пелагични риби кои се лесно да се фатат и залепат, како и неколку морски безрбетници. Ова ги вклучува видовите како што се аншоа, сардини и глувци.

Нејзиното заоблено тело се прилагодува на неговото водно живеалиште, отпорни перја и крути перки кои го олеснуваат нејзиниот погон, им дава многу вештина во водата. Тие вообичаено ловат во групи и го изненадуваат својот плен со тоа што ќе стигнат долу, бидејќи поради положбата на очите, тие имаат подобра перспектива ако останат под тој агол.

Однесување

Нивното однесување е седентарен и ретко се оддалечува од колонијата не повеќе од 5 километри.

Тие се многу социјални со други партнери и имаат тенденција да се собираат во големи групи за време на сезоната на размножување, но тие се многу територијални кога мора да ги заштитат своите места за гнездење. Клунот, крилјата и вокализацијата служат како елементи за да се спречат натрапниците.

Но, сè не е агресија; тие се организирани птици кои ќе ловат во група како начин на заштита од морски предатори. На копно, тие коегзистираат со други животни од иста таксономска класа како кафеав пеликан на Галапагос ( урагатор на Pelecanus occidentalis ) и сини нозе ( Sula nebouxii ).

Комуникацијата со звуците и движењата на телото е од клучно значење за да се идентификуваат партнерите и пилињата, како и да се објави некоја состојба на умот, иако се вели дека се најмалку вокални и бучни од сите познати пингвини.

Намалувањето на Spheniscus mendiculus се презентира еден месец пред промената, која се јавува двапати секоја година. Процесот трае помеѓу 13 и 15 дена, кои не можат да влезат во морето за да се хранат. Ова предизвикува губење до 40% од нивната тежина што брзо се опоравуваат на крајот од ова.

Репродукција

Ритуалите на додворување на "единствените" пингвини Галапагос одат заедно со изложбите и ставовите што ја објавуваат нивната сексуална состојба. Овие движења привлекуваат партнери и ги зајакнуваат врските. Возрасните се моногамни и одржуваат "верност" од 90%.

Пингвини на Галапагос - Spheniscus mendiculus.

Женките произведуваат максимум две јајца во интервал од околу четири дена и се ставаат во пештери или вулкански празнини за да ги инкубираат во период од 38 до 42 дена. Ова е направено во просек двапати годишно, така што годишниот број на јајца по жена е четири и двата родители се посветени на грижата за нив.

Така што јајцата не се решаваат на цврсти површини, пингвините градат мали могили направени од стапови, лисја и камења, елементи што често крадат од веќе завршени гнезда, што предизвикува прогони и тепачки меѓу соседите.

По 60 дена на раст, кокошките го напуштаат гнездото, но продолжуваат под грижата на родителите, а по нивното прво млеко и храна сами.

Сексуалната зрелост на жените е порано, бидејќи достигнува 3 или 4 години живот; од друга страна, кај мажите се јавува од 4 до 6 години.

Закани и конзервација

Состојба на конзервација: "Загрозено истребување".

Нивото на територијалност на пингвините на Галапагос е доволно, така што заедно како група, тие ги плашат предаторите. Се разбира, ова не е исто кога нема таква соработка или бројот на поединци е редок. Хоков, бувови, кучиња и диви мачки се нивни главни закани на копно, а во морето се соочуваат со големи морски животни, вклучувајќи ги и страшните ајкули. Што се однесува до потомството, стаорците, раковите и змиите ги користат предностите на негрижата на родителите.

Ел Нињо и Ла Ниња феномени се природни закани кои го менуваат нивниот животен циклус со менување на репродуктивните сезони и достапноста на храна.

Закани предизвикани од човекот вклучуваат загадување, индустриски риболов, истури на масло и маларија предизвикани од Culex quinquefasciatus комарец. Од овие и други причини, овој вид е класифициран од страна на IUCN како "загрозен од истребување".