Карактеристики на човечкиот мозок

Овој орган, објект на бројни метафори кои алудираат на нејзиното централно значење во човечкото тело, е најобемниот и познат дел од мозокот и затоа претставува дел од централниот нервен систем .

Обликот на човечката глава е позаоблена и поголема од онаа на многу животни, знак на големата големина на мозокот. Ова претставува форма слична на онаа на орев, со бледо сива или розова тон. Нејзиниот состав е сличен на мозокот на другите цицачи, но за разлика од нив, има поразвиени кортекс, факт кој им овозможува на бескрајни можности за луѓето во научните, социјалните, културните и така натаму.

> Мозокот е составен од 4 лобуси: париетален, окципитален, темпорален и фронтален.

Целиот човечки мозок тежи околу 1,4-1,5 килограми, а неговиот волумен е околу 1.130 кубни сантиметри кај жените, додека кај мажите е околу 1.260 кубни сантиметри. Содржи околу 100.000 милиони нервни клетки, од кои се истакнуваат невроните . Тие ја сочинуваат сивата материја, додека нејзините нервни влакна, наречени дендрити и аксони, се белата материја. Како што е многу деликатниот дел, тој е заштитен со, покрај черепот, 3 мембрани наречени менинги: дура матер, арахноид и пиа матер.

Сега, мозокот одговара на 85 проценти од тежината на мозокот и се обвиткува околу него, така што се протега низ другите органи подолу, како што се малиот мозок и 'рбетниот мозок.

Структура на човечкиот мозок

Енцефалонот на поединецот има 4 големи области:

1. Мозокот

Мозокот е конституиран во 4 лобуси: париетален, окципитален, темпорален и фронтален. Секој од нив има карактеристични функции. Предниот дел се наоѓа во предната област, зад челото и средните аспекти на апстрактното размислување, говорот, учењето, емоциите, решавањето на проблемите и однесувањето; окципиталот се занимава со визијата или толкувањето на визуелните слики; париеталниот интервенира во обработката на јазикот и во интеграцијата на сетилните информации, меѓу другото; Конечно, темпоралниот лобус интервенира во аудиторни , јазични, говорни, аудитивни и визуелни мемориски функции.

Мозокот е контролниот центар на телото и умот. Тоа е она што не прави луѓе, а не само видови.

Мозокот е лесно препознатлив по склопената кора, со неколку жлебови и нејзината орева. Реков кората е составена од сива материја. Таа е физички поделена на две хемисфери: лево и десно, поврзани со корпус калозум и се чуваат во континуирана комуникација.

Тоа не е целосно солиден орган, бидејќи страничниот поглед дава сметка за празнината што е во долниот дел.

2. Церебелум

Таа се наоѓа под мозокот и е втор најголем дел од мозокот. Се состои од сива и бела материја. Таа е одговорна за координирање на движењата на мускулите и контролирање на способноста да се балансираат и позициите преку пренесување на информации до различни делови на мозокот. Исто така, има кора со набори, а внатре покажува фисури.

3. Мозочно стебло

Таа е поврзана со мозокот и се состои од мезенцефалон, понс и продолжеток на мозолката. Вашата работа е да ги контролирате рефлексите и виталните функции како дишењето, крвниот притисок, отчукувањата на срцето, варењето и така натаму.

4. Диенцефалон

Во центарот на мозокот лежи диенцефалон составен од два многу важни делови: таламусот и хипоталамусот. Хипоталамусот ја контролира секрецијата на хормоните и затоа игра клучна улога во постојаното одржување на внатрешните состојби на телото.

Функции на човечкиот мозок

Како примордијален дел од мозокот и затоа на нервниот систем, мозокот е центар на контрола на телото и умот. Сите процеси кои дозволуваат човекот да постои во авионот надвор од опстанокот, се примери на напреден мозок кој има повеќе способности од оние за кои се верува. Тоа е орган што го прави личност, а не само вид.