Розово делфин

Inia geoffrensis

Информации и карактеристики

Розовиот делфин е исто така познат како буфео, бото или делфин од Амазон и е најголем речен вид на делфин. Постојат три подвидови: боливиски розови делфин, розов делфин од Амазон и розев делфин Ориноко.

Дистрибуција на розевиот делфин

Тоа може да се најде во басенот на реките Амазон, Ориноко и Мадеира во Боливија. Нејзината територија покрива околу седум милиони километри 2 и вклучува морска вода, брзи води, водопади и пониски делови од реките.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Beluga

Опис на розовиот делфин

Сексуалниот диморфизам на розовите делфини е многу евидентен, бидејќи мажите имаат многу поголема големина и тежина од женките. Тие можат да измерат до 2 метри и да тежат 94 кг и да измерват до 2,5 метри во должина и да имаат 98,5 кг тежина.

Розовата боја ја стекнува со текот на времето. Кога се раѓаат и во младоста, се сиви, во адолесценција се светло сиви и доаѓањето на зрелоста, тие стануваат розови како резултат на носењето на нивната кожа, машките се повеќе розови од женките.

Нејзината муцка е издолжена и содржи до 28 пара остри заби од секоја страна на вилицата. Тие имаат одлична визија и орган на диња што ја користат за ехолокација.

Однесување на розевиот делфин

Тоа е осамен китообраз и ретко е групиран со неколку други членови. Многу е честа да се набљудуваат мајките со нивните млади бебиња.

Голем број розови делфини можат да се забележат во областите каде што храната е изобилна. Тоа не е многу разиграно, агресивно или акробат како и другите видови делфини, но во неколку наврати се гледа коегзистира со риби, желки и други морски животни, држејќи ги рибарите мрежи и покажувајќи други однесувања кои не се многу срамежливи.

Ретко нешто што брзо достигнува брзини до 20 км / ч, но вообичаено тоа го прави на 1,5 или 3,2 км / ч.

Хранење на розевиот делфин

Нејзината исхрана е составена од 43 различни видови риби. Меѓу нив се пираните, корвините и тетрата. Тие исто така консумираат ракови и речни желки.

Секојдневно тие консумираат до 2,5% од нивната телесна тежина.

Репродукција на розевиот делфин

Мажите достигаат сексуална зрелост кога ќе достигнат мерка долга 1,80 или 2 метри, а жените за помалку време, кога ќе достигнат должина од 1,60 или 1,75 метри.

Бидејќи неколку рани од залак и абразија може да се видат на перките на машките, се вели дека се натпреваруваат во сезоната на одгледување за да го одредат победникот кој ќе има право да се пали со женката.

Периодот на гестација трае 9-12 месеци и тие имаат само едно бебе. Раѓањето се случува во сезоната на поплави, а новороденото има почетна тежина од 80 кг. Во текот на една година прима лактација и интервалот помеѓу раѓањето е од 15 до 36 месеци.

Закани на розевиот делфин

Како природни предатори го наоѓаме црниот алигатор, бик ајкула, јагуар и анаконда.

Од друга страна, човекот е одговорен за падот на примероците од розови делфини. Ова се должи на неколку фактори, во кои постои масовно уништување на дождовните шуми на Амазон, поради уништувањето на шумите и загадувањето, случајното заробување и суровото убиство од страна на рибарите, бидејќи овој вид делфин може да ги скрши мрежите на риболов ја губат работата што ја вршат работниците.

Во моментов има неколку аквариуми каде што овие делфини се чуваат во заробеништво, кои, иако не беше лесно да се инкорпорираат и да се преживеат долго време, новите генерации се добро адаптирани и успеваат да живеат многу години.