Карактеристики на дигестивниот систем

Секој ден, луѓето и животните јадат храна, додека другите организми вршат процес на добивање на хранливи материи. Прашањето што влегува низ устата на членовите на царството Анималија мора да помине низ серија чекори за да се трансформира во супстанции што телото може да ги користи за своја корист. Ова е варење.

И како што не може да биде поинаку, дигестијата се одвива во дигестивниот систем, кој е составен од неколку органи, но започнува во устата и завршува во анусот. Благодарение на дигестивниот систем клетките добиваат хранливи материи и се промовираат растот и добивањето на потребната енергија за други функции.

Дигестијата е трансформација на внесната материја во поволни супстанции за организмот.

Дигестивниот систем работи на следниов начин: ако ставате дел од јаболко во уста, веднаш ќе почнете да го џвакате. Вашите заби ја исекуваат и кршат храната што ја манипулирате со јазикот, а вашата плунка почнува да ги раздвојува молекулите на јаболкото. Она што го проголтувате е мека, влажна маса наречена храна болус која поминува низ хранопроводот и достигнува до стомакот. Откако е таму, се вари со дејство на хлороводородна киселина, истовремено со тоа што ги убива штетните супстанции кои ја придружувале внесната храна. Резултатот е паста наречена chyme . Кога поминува низ тенкото црево, химетот се апсорбира во крвотокот и се протега до дебелото црево, каде вишокот вода се апсорбира и материјалот се меша со мртви клетки, формирајќи цврста столица. Тие потоа минуваат низ ректумот и ќе бидат избркани од телото од анусот.

Делови на човечкиот дигестивен систем

-Салива жлезди Органи одговорни за производство и секреција на плунка. Ова им помага на влажната храна и ги уништуваат големите молекули со ензими, па откако ќе се изџвакаат, храната се намалува на влажна и мека маса.

-Ленгуа Издолжен орган составен од мускули. Нејзината површина ги претставува пупките за вкус кои, кога се во допир со храната, го стимулираат лачењето на плунка.

-Фаринг. Мускулен канал преку кој поминува храната. Во задниот дел на гркланот е епиглотисот, орган кој го спречува преминувањето на храната во ларинксот.

- Езофагус Оваа долга цевка го носи хранителниот болус со помош на мускулни контракции од фаринксот до стомакот.

- Стомак. Широка торба во облик на структура која меша храна со желудникот сокови со намера да се разрушат храна работи.

Стомакот е наредени со мукоза и е мускулен орган, па извршува процес на хемиска варење со секретирање на супстанции како хлороводородна киселина и пепсин, како и механичка варење, бидејќи ја крши храната за да го олесни нејзиното распаѓање.

-Интестинална тенка. Неговата функција е да ги апсорбира хранливите материи за да го заврши процесот на хемиска варење. Нејзината внатрешна слузница има набори и вили кои асимилираат хранливи материи и овие минуваат во крвотокот.

-Интестина дебела. Остатоците од материјата без хранливи состојки минуваат во оваа црева, така што водата се апсорбира. Тоа е последниот орган на дигестивниот тракт.

-Ректо. Тоа е последниот дел од дебелото црево, каде што се чува столицата. Ова се отпаден материјал. Таа комуницира со надворешноста на телото преку анусот каде што се издишува столицата.

Дигестивниот систем кај животните

Кај многу цицачи дигестивниот систем е сличен на оној кај луѓето, со вообичаени делови како што се устата, хранопроводникот, желудникот, цревата и анусот. Вашиот дигестивен систем се состои од долга извртена цевка која се протега на клоака или анус. que almacena los alimentos; Во некои случаи, како кај птиците, постои орган кој се нарекува буч кој чува храна; que muele la comida después de pasar por la zona estomacal que secreta las sustancias digestivas. птици, некои без'рбетници и риби имаат мускулна комора наречена гизар што меле храна по минување низ желудникот кој ги секретира дигестивните супстанции. Патем, желудникот на птиците, безрбетниците и инсектите се нарекува proventriculus.

Комарец се храни со крв

За време на варењето во стомакот, лигавицата на стомакот лачи ензими кои делуваат на состојките на храната, на пример, липазите ги расипуваат мастите и масни киселини. Во однос на човечкото суштество, процесот може да трае со недели или дури и со месеци, како во случајот со животни кои го проголтуваат целиот свој плен.

> Железото на птиците, безрбетниците и инсектите се нарекува proventriculus.

Комплексните животни обично ја конзумираат својата храна со воведување преку устата, каде што имаат пупки за вкус. Не толку за муви, пајаци , морска ѕвезда и други организми затоа што изведуваат надворешно варење. Пред да се запознаат со телото, храната е попрскана со дигестивни сокови и тоа предизвикува тоа да се трансформира во лесно тесто за тесто. Некои cnidarians, медуза и корали, во меѓувреме, имаат структура која служи и како уста и анус. Храната поминува низ комплекс наречен гастродермија, каде што хранливите материи минуваат во ткивата.

Нерастечкиот материјал може да се излачи како измет преку анусот или реугигиран. Животните што вршат регургитација се бувови, чии неразвиени остатоци се нарекуваат егѓропилари .

Варење во растенија

Растенијата ја прават својата храна од вода и хранливи материи добиени од почвата и со помош на јаглероден диоксид и сончева светлина преку фотосинтезата. Растителниот свет нема дигестивен систем со органи како што се устата, желудникот и цревата, но има механизам за асимилација на хранливи материи.

Откако фабриката апсорбира вода и хранливи материи од корените, тие се трансформираат во сложени супстанции во лисјата со ефект на фотосинтеза и се шират низ фабриката.

Накусо

-Механичка варење започнува на устата.