Гигант Манта Реј

Manta birostris

Информации и карактеристики

Сплесканите риби од редот Myliobatiformes и од семејството Mobulidae и како што сугерира неговото име, е најголемото од шарени видови и е тесно поврзано со ајкули.

Опис на гигантски сјај

Тоа е вид кој се одликува со рамен облик на неговото тело и неговите димензии. Се мери широк до 9 метри и тежи околу 1350 килограми. Постои мал сексуален диморфизам иако женката е малку поголема од машката.

Вие исто така може да бидат заинтересирани ... Желка Loggerhead

Скелетот на пецкањето е составен од 'рскавица и ова овозможува голем капацитет за изведување различни движења. Има две пекторални перки и мала грбна перка, како и долга опашка без убоди и жабри во долниот дел од телото. Нема каудални перки. Два цефалични лобуси се протегаат од фронталната површина на главата и ред мали заби се наоѓа само во горниот дел на муцката.

Кожата е груба и лушпеста, а бојата на телото варира во опсегот на темни тонови. Вообичаено е црна или сиво-сина на врвот и бела со сиви "точки" на дното.

Дистрибуција и живеалиште на џиновски плен

Се дистрибуира во суптропските и тропските мориња на сите океани на светот. Во северната хемисфера се наоѓа од север до јужна Калифорнија и Њу Џерси во САД, залив Мјуцу во Јапонија, полуостровот Синај во Египет и Островите Азорски острови во Португалија. Во јужната хемисфера се наоѓа најмногу во јужните води на Перу, Уругвај, Нов Зеланд и Јужна Африка.

Поголемиот дел од неговиот живот е далеку од копно, длабоко во морето и пелагичните области. Има малку информации за нивните миграциски движења, но се знае дека ништо со струењето и мигрира кон области со изобилство на зоопланктон.

Однесување на џиновски жалост

Тоа е мирен, осамен и не-територијален вид. Тоа е "елегантен" пливач, па затоа поголемиот дел од времето плови во права линија. Таа претставува повеќе активности за време на топлината и сака да скока од водата. Тој дури и го видел тоа и достигна висина од повеќе од 7 метри. Понекогаш, џиновската манта зраци оди на "станици за чистење" на корални гребени и останува неподвижна, додека чистењето риба ја трошат својата лабава кожа и некои паразити.

Најчесто се верува дека пенкалото лежи на дното на морето како и другите плодови, но вистината е дека тоа не може, бидејќи треба постојано да пливаат во насока на струењето за да им овозможи на неговите жабри да добијат кислород.

Хранење на џиновски скар

Гигантскиот манта зраци е месојаден, а неговата примарна храна е составена од зоопланктон, риби и морски ракови. За да јадете, прво swish околу вашата храна (можеби да го дезориентирате), а потоа брзо преминете кон него со широко отворена уста. Храната се провлекува низ ткивото на гранките и го проголта.

Јадете толку многу што за една недела може да консумирате до 13 проценти од вашата телесна тежина во зоопланктон, риба и ракови.

Репродукција на џиновски жаби

Мажот е сексуално зрел ако ширината меѓу неговите "крилја" е околу 4-4,5 метри и женката може веќе да се репродуцира помеѓу 8 и 10 години.

Процесот на додворување почнува со неколку мажи, еден по еден, кој плива зад женката околу 30 минути. Тогаш женката се успорува, а еден од мажите ја каснува пекторалната перка. Потоа го воведува сперматозоидот во клоакот на женскиот и се повлекува. Ова се повторува и од другите мажи кои пливаа зад женката.

Оплодените јајца се развиваат во внатрешноста на јајцеводот на женката. Гестацијата трае 12 месеци и редовно 1 или 2 живи потомци завиткани во нивните пекторални перки се раѓаат во близина на брегот.

Закани на џиновски пљачка

Џиновската ѕвезда е класифицирана како "ранливи" видови на Црвената листа на Меѓународната унија за заштита на природата. Таа е загрозена од нејзините природни предатори и од човечкото суштество. Тој практикува лов на трговија со масло и месо. Други делови од неговото тело како што се перки се користат за подготовка на масти или течности важни во традиционалната кинеска медицина. Покрај тоа, зголемената контаминација на водата, која го деградира своето живеалиште и предизвикува нејзина смрт, се додава на листата на закани.